Yığma taş duvarların iyileştirme tekniklerinin deneysel ve sayısal olarak araştırılması
Experimental and numerical investigation of rehabilitation techniques of masonry stone walls
- Tez No: 935657
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DORAN, PROF. DR. NABİ YÜZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon lif takviyeli polimer, Çift sıra örgülü yığma taş duvar, Enjeksiyon, Tarihi yığma yapılar, Güçlendirme, Carbon fiber reinforced polymer, Double-Wythe masonry stone walls, Grout injection, Historical masonry structures, Strengthening
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yığma yapılar büyük tarihi öneme sahip olan mimari ve kültürel mirası temsil etmektedir. Bu yapılar, binlerce yıl boyunca hem kamu hem de konut binalarında kullanılmıştır. Günümüzde, iyi korunmuş pek çok yığma yapı halen varlığını sürdürmekte olup, bu durum, söz konusu yapıların yük taşıma ve çevresel etkilere karşı dayanıklı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu yapılar servis ömürleri boyunca çeşitli yatay, düşey yüklere ve atmosferik etkilere maruz kalmaktadırlar. Yığma yapı elemanlarında, çevresel faktörler veya deprem gibi çeşitli doğal afetler nedeniyle istenmeyen çatlaklar ve süreksizliğe neden olabilecek boşluklar meydana gelebilir ve bu durum yapının esas taşıyıcı sistemin düşey/yatay yük taşıma kapasitesini azaltabilir. Bu durumun da yapı ve/veya yapı elemanlarında güçlendirme gerektireceği aşikardır. Yığma taş duvarlar için istenen amaca bağlı olarak farklı geleneksel güçlendirme teknikleri mevcuttur. Bu çalışma, karbon lif takviyeli polimer (CFRP) ve enjeksiyon malzemesi ile güçlendirilmiş/sağlamlaştırılmış çift sıra olarak örülmüş traverten taş duvarların yapısal davranışını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, traverten kesme taşlarından ve İngiliz örgüsü ile çift sıra olarak yığma taş duvarlar örülmüş ve bu duvarlar düzlem içi monotonik yatay yük ve sabit eksenel yük altında test edilmiştir. Yatay yük-yer değiştirme ilişkileri ve hasar mekanizmaları incelenmiştir. Ayrıca, taş, harç, enjeksiyon ve taş-harç kompozit malzemelerin yapısal özelliklerini belirlemek amacıyla üç eksenli basınç testleri yapılmıştır. Anılan çalışmalara ilave olarak yalın/güçlendirilmiş deney duvarlarının makro düzeyde sayısal simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda bünye modeli olarak Drucker-Prager (DP) akma kriteri kullanılmış ve taş duvarların üç boyutlu (3B) doğrusal olmayan sonlu elemanlar analizleri (NLFEA) gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, önerilen sayısal modelleme yaklaşımının, düzlem içi eksenel ve yatay yük etkilerine maruz kalan yalın/güçlendirilmiş duvarların deneysel yatay yük-yer değiştirme davranışlarını doğru şekilde tahmin edebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Masonry structures represent the architectural and cultural heritage of great historical importance. They have been used for public and residential buildings for several thousand years. Many well-preserved old masonry structures still exist, proving that this construction can overcome loads and environmental impact. These structures have been exposed to lateral and vertical loads and atmospheric influences throughout their lives. In masonry structures, undesirable damage, cracks, and voids may occur due to environmental factors or various natural disasters, such as earthquakes, which may cause the structure to collapse. Different conventional strengthening techniques are available depending on the purpose required for stone masonry walls. This study aims to evaluate the structural behavior of double-wythe travertine stone masonry walls strengthened by carbon fiber reinforced polymer (CFRP). For this purpose, two masonry stone walls, which are made of saw-cut travertine stones and constructed with English bond, a pattern formed by laying alternate courses of stretchers and headers, were constructed and tested under in-plane monotonic lateral load and constant axial load. Lateral load- displacement relations and failure mechanisms were discussed. In addition, triaxial compression tests of stone, mortar, grout, and stone-mortar composite materials were performed to determine constitutive relationships. Furthermore, threedimensional (3D) nonlinear finite element analysis (NLFEA) of stone masonry walls using the Drucker-Prager (DP) yield criterion was performed for unstrengthened stone masonry walls and strengthened ones with grout injection and CFRP. The study findings revealed that the proposed numerical modeling approach can accurately predict the experimental lateral load-displacement behavior of both strengthened and unstrengthened specimens subjected to in-plane combined axial loading and shear. Additionally, the model demonstrated its capability to simulate the experimental load-displacement and cracking patterns effectively.