Perspectives of efl teachers on their role as mediators in efl classes
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin ingilizce sınıflarındaki aracılık rollerine olan bakış açıları
  1. Tez No: 935656
  2. Yazar: MERT OZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aracılık, Aracılı Öğrenme Deneyimi, Mediation, Mediated Learning Experience, EFL Classes, Mediator Role of EFL Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme yolculuklarında sorumluluk almalarını sağlamak adına onlara rehberlik eden ve destekleyen önemli bir rol üstlenmektedirler. Öğrenme sürecinin sonunda kendi kendini yöneten ve bağımsız öğrenenler yetiştirmeye odaklanırlar. Aracılık teorisi, öğrenenlere eleştirel düşünme, üstbiliş veya özerk öğrenme gibi beceriler kazandırmayı benimser. Aracılı Öğrenme Deneyimi (AÖD), öğretmenlerin öğretim uygulamalarına katkı sağlamak ve pedagojik yaklaşımlarını şekillendirmek için bu becerileri içeren 12 aracılık özelliği önermektedir. Bu çalışmanın temel amacı, devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin arabuluculuk konusundaki algılarını ve uygulamalarını araştırmaktır. Bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda görev yapan gönüllü İngilizce öğretmenleri arasında gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin ardından nitel verilerin toplanmasını ifade eden karma yöntem sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Nicel veriler ve nitel verilerin bir kısmı anket yoluyla toplanmıştır. Öte yandan, çalışmanın ikinci aşaması yarı yapılandırılmış görüşmelerle gerçekleştirilmiştir. Anketi 103 katılımcı cevaplarken, daha detaylı bilgi elde etmek amacıyla uygulanan yarı yapılandırılmış görüşmeye 10 İngilizce öğretmeni katılmıştır. katılmıştır. Çalışmada örnekleme olarak amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Sonuçlar iki programla analiz edilmiştir; anket için istatistiksel verileri ortaya çıkarmak için SPSS programı uygulanırken, görüşmeler ve anketin bir kısmı ile elde edilen nitel verileri çıkarmak için Microsoft 360 Transcriber uygulanmıştır. Elde edilmiş veriler betimleyici yorumlayıcı analiz ile incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, İngilizce öğretmenlerinin arabulucuk ve arabulucuk rollerine olan bakış açılarında cinsiyet, hizmet içi eğitimine katılım, lisansüstü eğitime katılım ve ders vermis oldukları okul seviyelerine göre anlamlı bır farklılık bulunmamıştır. Ortaya çıkan veriler, İngilizce öğretmenlerinin AÖD'ye yönelik olumlu tutum geliştirmiş olduklarını ve İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarında AÖD özelliklerini uyguladıklarını göstermektedir. Çalışmanın bulguları, İngilizce öğretmenlerinin öğrenci katılımını ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmek için sınıflarında arabulucu olarak rol oynadıklarını göstermektedir. Bu sonuçlar, öğrenci özerkliğini geliştirmek için öğretmen eğitimine ve pedagojik stratejilere katkıda bulunabilir. Ayrıca, arabuluculuk odaklı yaklaşımlar, dil eğitimini iyileştirmek için müfredata yerleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Teachers play crucial roles as guiders and supporters in empowering learners to take ownership of their educational journey. They focus on raising self-directed and independent learners at the end of learning process. Theory of mediation adopts outputting learners with such skills like critical thinking, metacognition or autonomous learning. Mediated Learning Experience (MLE) suggests 12 features of mediation aspects, which contain those skills for teachers to contribute their teaching practices and shape pedagogical their approach. This study aims to investigate Turkish EFL teachers' perspectives and practices on mediation and having a mediator role in the class. The study was conducted with the voluntary EFL teachers working at schools of Ministry of Education (MoNE). The mixed-method sequential explanatory design was employed, which refers to collecting quantitative data followed by qualitative data. The data were collected with through mediation questionnaire and semi structured interviews. 103 EFL teachers responded to the questionnaire and 10 EFL teachers were interviewed. As sampling, purposive sampling was employed throughout the study. The results were analysed with two programmes; for the qualitative part of the questionnaire, SPSS program was applied to reveal statistical data, whereas Microsoft 360 Transcriber was implemented to extract the qualitative data obtained through one part of the questionnaire and the interviews. The transcribed data were scrutinized with descriptive interpretive analysis. The results showed that there are no significant differences among EFL teachers' perspectives on mediation and having a mediator role according to their demographic characteristics such as gender, participation in in-service training and post graduate education as well as the school levels they have worked. The study also yielded that the EFL teachers have positive attitudes towards MLE and implement the MLE features to some extent in EFL classes. The study also suggested that EFL teachers play a role as mediator in their classes to foster student engagement and critical thinking. The findings may contribute to teacher training and pedagogical strategies to enhance learner autonomy in EFL classes. Moreover, mediation-oriented approaches could be fit into curricula to improve language education.