Okul öncesi öğretmenlerinin nomofobi düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' nomophobia levels and their communication skills
- Tez No: 935672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, İletişim Becerileri, Okul Öncesi, Öğretmen, Nomophobia, Communication Skills, Pre-school, Teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin nomofobi (akıllı telefon bağımlılığı) düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ordu ili ve ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmi ve özel anasınıfları ile anaokullarında görev yapan 389 gönüllü okul öncesi öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 359'u kadın 30'u erkek öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Nomofobi Ölçeği(NMP-Q) ”ve“İletişim Becerileri-Yetişkin Formu Ölçeği (İBÖ-YF)”kullanılmıştır. Veriler, çevrim içi uygulanan ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Daha sonra SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri setine normallik ve homojenlik testleri uygulanmış, normal dağılıma uygun veriler için parametrik testler, uygun olmayanlar için non-parametrik testler ve ayrıca regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, okul öncesi öğretmenlerinin nomofobi düzeyleri ile iletişim becerileri arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nomofobi düzeyi arttıkça iletişim becerilerinin azaldığı görülmüştür. Genç yaş gruplarındaki öğretmenlerin nomofobi düzeylerinin daha yüksek olduğunu ve yaş ilerledikçe bu düzeyin azaldığını göstermektedir. Bekâr öğretmenlerin nomofobi seviyelerinin, evli meslektaşlarına kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça nomofobi düzeylerinde azalma olduğu, özellikle ön lisans mezunları, lisans ve yüksek lisans mezunlarına göre yüksek nomofobi seviyelerine sahip olduğu görülmüştür. Mesleki deneyim arttıkça nomofobi düzeylerinde azalma olduğu, ancak özel sektörde çalışan öğretmenlerin, kamu kurumlarında çalışanlara göre daha yüksek nomofobik düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyetin ise iletişim becerileri üzerinde doğrudan belirleyici bir faktör olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin dijital bağımlılık düzeylerini azaltmaya yönelik farkındalık programlarının geliştirilmesi ve iletişim becerilerini destekleyen eğitimlerin uygulanmasının önemine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, eğitim politikaları ve öğretmen eğitim programlarının planlanmasında rehberlik edici nitelikte olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between preschool teachers' levels of nomophobia (smartphone addiction) and their communication skills. The study employed the relational survey model, one of the quantitative research methods. The research was carried out during the 2024-2025 academic year with the participation of 389 volunteer preschool teachers working in public and private kindergartens and nursery classes affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in Ordu province and its districts. Of the participants, 359 were female, and 30 were male. As data collection tools, the Demographic Information Form, Nomophobia Scale, and Communication Skills – Adult Form Scale (CS-AF) were used. The data were collected via an online survey and analyzed using SPSS 25.0. Normality and homogeneity tests were applied to the dataset, and parametric tests were used for normally distributed data, while non-parametric tests were applied to non-normally distributed data. Additionally, regression analyses were conducted. According to the findings, a significant and negative relationship was found between preschool teachers' nomophobia levels and their communication skills. It was observed that as nomophobia levels increased, communication skills decreased. The results also indicated that younger teachers had higher levels of nomophobia, and these levels decreased with age. Furthermore, single teachers exhibited higher nomophobia levels compared to their married colleagues. It was also determined that as the level of education increased, nomophobia levels decreased, with associate degree graduates displaying higher nomophobia levels compared to bachelor's and master's degree holders. Additionally, teachers with more professional experience showed lower levels of nomophobia; however, teachers working in the private sector had higher nomophobia levels than those employed in public institutions. Lastly, gender was not found to be a direct determinant of communication skills. The results of the study highlight the importance of developing awareness programs to reduce teachers' levels of digital addiction and implementing training programs to support their communication skills. The findings are expected to serve as a guideline for shaping educational policies and teacher training programs.