İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık çalışanlarında beden algısının değerlendirilmesi ve yaşam niteliğine etkisi
Body perception of Inonu University Faculty of Medicine health professionalsevaluation and effect on quality of life
- Tez No: 935698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYHAN TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: beden algısı, obezite, sağlık çalışanı, yaşam kalitesi, Body image, health worker, obesity, quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Beden algısı kişinin kendi vücudunu zihninde nasıl algıladığıdır. Aile, arkadaşlar, yaşadığı toplumdan ve medyadan etkilenerek zamanla gelişir ve değişir. Çalışmamızda amacımız İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık çalışanlarında beden algısının nasıl değerlendirildiğini, yaşam niteliğini nasıl etkilediğini, beden algı bozukluğunun ne sıklıkla görüldüğünü değerlendirmek ve ayrıca bu sağlık çalışanlarındaki obezite oranını ve bunun beden algısıyla ilişkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Kesitsel belirleyici bir araştırma olan çalışmamız Aralık 2020 – Ocak 2021 tarihlerinde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi' nde görev yapan ve çalışmaya katılmaya gönüllü kişiler üzerinde yapıldı. %95 güven düzeyinde (alfa=0,05) ve ±1 sapma payı ile kestirebilmek için standart sapmanın 6 olacağı öngörüsü ile gerekli minimum örneklem genişliği 138 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılara sosyodemografik sorular, BDÖ-2 ve BİYNEÖ' yü içeren anket yapıldı. Bulgular: Toplam 182 katılımcının anketleri değerlendirildi. Çalışmaya katılanların 100' ü kadın, 82' si erkekti. Katılımcılardan 120 kişi doktor, 49 kişi ebe/hemşire, 3 kişi sağlık memuru, 10 kişi diğer meslek gruplarındandı. Yaş ortalaması 29±6,21 idi. Katılımcılardan 3 kişi zayıf, 107 kişi normal, 57 kişi fazla kilolu, 15 kişi obez olarak değerlendirildi. Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%96,2) olumlu beden değerine sahip olduğu görüldü. Beden algısının cinsiyet, yaş, meslek, eğitim düzeyi ve ideal BKİ' den etkilenmediği; BKİ, boy memnuniyeti ve kilo memnuniyetinden etkilendiği gözlemlendi. Beden imajı ile yaşam kalitesi arasında pozitif doğrusal ilişki olduğu gözlemlendi. Sonuçlar: Beden algısında vücut ağırlığının önemli bir faktör olduğu, normal kiloda olan kişilerin bile kilo vermek istedikleri görüldü. Beden imajı ile yaşam kalitesi arasında kuvvetli bir ilişki olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Body image is how a person perceives his own body in his mind. It develops and changes over time by being influenced by family, friends, society, and the media. Our aim in our study is to evaluate how body image is evaluated in Inonu University Faculty of Medicine health workers, how often body image disorder is seen, how body image affects the quality of life, and also to evaluate the obesity rate in these healthcare professionals and its relationship with body image. Material and Method: Our study, which is a cross-sectional determinant study, was conducted on individuals who volunteered to participate in the work and worked at Inonu University Medical Faculty Turgut Ozal Medical Center between December 2020 and January 2021. The minimum required sample size was calculated as 138, with the assumption that the standard deviation would be 6 to be able to estimate with 95% confidence level (alpha=0.05) and ±1 deviation margin. A questionnaire including sociodemographic questions, BAS-2 and BIQLI was administered to the participants. Results: A total of 182 participants' questionnaires were evaluated. Of the participants in the study, 100 were female and 82 were male. Among the participants, 120 were doctors, 49 were midwives/nurses, 3 were health officers, and 10 were from other professions. The mean age was 29±6.21. Three of the participants were underweight, 107 were normal, 57 were overweight, and 15 were obese. It was observed that the majority of the participants (96.2%) had positive body values. Body image is not affected by gender, age, occupation, education level, and ideal BMI; They observed that BMI was affected by height satisfaction and weight satisfaction. It was observed that there was a positive linear relationship between body image and quality of life. Conclusion: It has been observed that body weight is an important factor in body image and even people with normal weight want to lose weight. It was determined that there was a strong relationship between body image and quality of life.