Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde polifarmasi sıklığı, ilaç etkileşimlerinin değerlendirilmesi ve bu etkileşimlerin böbrek fonksiyonları üzerine etkileri
Polypharmacy frequency in the neonatal intensive care unit, evaluation of drug interactions, and their effects on kidney function
- Tez No: 935716
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA BÜYÜKKAYHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU CEBECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İlaç etkileşimi, nefrotoksisite, polifarmasi, yenidoğan, yenidoğan yoğun bakım, Drug interaction, nephrotoxicity, polypharmacy, neonate, neonatal intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışma, üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YDYBÜ) polifarmasi sıklığını, ilaç etkileşimlerinin prevalansını ve bu etkileşimlerin demografik değişkenler ve böbrek fonksiyonları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, farklı ilaç etkileşimi veri tabanlarının kullanımının sonuçlara etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: 1 Ocak 2024- 1 Ocak 2025 tarihleri arasında YDYBÜ' de tedavi gören, en az iki ilaç tedavisi almış ve iki günden uzun süre yatan 207 yenidoğanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak analiz edilmiştir. İlaç etkileşimleri Vademecum, Drugs.com ve UpToDate veri tabanları kullanılarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik verileri ve böbrek fonksiyonları (tahmini glomerüler filtrasyon hızı, GFH) değerlendirilmiştir. Bulgular: Yenidoğanların ortalama ilaç sayısı 6,0 ± 4,8 olarak saptanmıştır. Tüm yenidoğanlarda ilaç etkileşimine maruz kalan bebek sayısı Vademecum'a göre 136 (%65,7), Drugs.com'a göre 130 (%62,8), UpToDate 'e göre ise 129 (%62,3) idi. Hastaların maruz kaldığı ortalama ilaç etkileşim sayısı Vademecum veri tabanına göre 4,1 ± 5,1; Drugs.com veri tabanına göre 1,9 ± 3,6; UpToDate veri tabanına göre ise 1,7 ± 2,7 olarak belirlenmiştir. Her üç veri tabanının sonuçlarında da benzer şekilde ilaç etkileşimi olan yenidoğanların doğum haftası, doğum ağırlığı, doğum boyu, baş çevresi, 1. ve 5.dakika APGAR skorları daha düşüktü ve yatış süresi daha uzundu. Lineer regresyon analizinde, gebelik haftası ve 1. dakika APGAR skorundaki azalma ile, yatış süresindeki uzama etkileşim sayısında artış ile ilişkilendirilmiştir. Doğum sonrası 24. saatte elde edilen GFH değeri ortalama 32,3±19,1 mL/dk/1,73 m2 iken, taburculuk anındaki GFH değeri ise 59,6±40,3 mL/dk/1,73 m2 olarak hesaplanmıştır. Nefrotoksik ilaç maruziyet oranı Vademecum'da %15,9, Drugs.com'da %18,8 ve UpToDate'te %17,8 olarak saptanmış; bu grupta da doğum parametreleri daha düşük ve yatış süresi daha uzun bulunmuştur. Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan her on bebekten altısında ilaç etkileşimi görülmektedir ve düşük doğum ağırlığı, gebelik haftası ve APGAR skoru ile uzun yatış süresi ilaç etkileşimi riskini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the prevalence of polypharmacy and drug- drug interactions (DDIs) in a tertiary-level neonatal intensive care unit (NICU) and to assess the effects of these interactions on demographic variables and renal functions. Additionally, the impact of using different drug interaction databases on the results was investigated. Materials and Methods: The medical records of 207 neonates who received at least two medications and were hospitalized for more than two days in the NICU between January 1, 2024, and January 1, 2025, were retrospectively analyzed. Drug interactions were evaluated using Vademecum, Drugs.com, and UpToDate databases. Demographic data and renal functions (estimated glomerular filtration rate, eGFR) were assessed. Results: The mean number of medications administered per neonate was 6.0 ± 4.8. The number of neonates exposed to at least one drug interaction was 136 (65.7%) according to Vademecum, 130 (62.8%) according to Drugs.com, and 129 (62.3%) according to UpToDate. The mean number of drug interactions per patient was 4.1 ± 5.1 for Vademecum, 1.9 ± 3.6 for Drugs.com, and 1.7 ± 2.7 for UpToDate. Across all three databases, neonates with DDIs had significantly lower gestational age, birth weight, birth length, head circumference, and 1st and 5th minute APGAR scores, along with longer hospital stays. In linear regression analysis, lower gestational age and lower 1-minute APGAR scores, as well as prolonged hospital stay, were significantly associated with an increased number of interactions. The mean eGFR at 24 hours after birth was calculated as 32.3±19.1 mL/min/1.73 m2, while the mean eGFR at discharge was 59.6±40.3 mL/min/1.73 m2. The rates of nephrotoxic drug exposure were found to be 15.9% in Vademecum, 18.8% in Drugs.com, and 17.8% in UpToDate, and similarly, neonates exposed to nephrotoxic interactions had poorer birth parameters and longer hospital stays. Conclusion: Approximately six out of every ten neonates hospitalized in the NICU are exposed to drug interactions. Low birth weight, lower gestational age, lower APGAR scores, and prolonged hospitalization are significant risk factors for increased drug interaction rates.