Endometrioid tip endometrium kanserinde lenfovasküler alan invazyonunun prognoza etkisi
The effect of lymphovascular field invasion on prognosis in endometrioid type endometrial cancer
- Tez No: 935780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDULLAH SÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioid tip endometrium kanseri, Lenfovasküler alan invazyonu, genel ve hastalıksız sağkalım, myometriyal invazyon, isthmus tutulumu, ekstrauterin tutulum, Endometrioid type endometrial cancer, lymphovascular invasion, overall and progression-free survival, myometrial invasion, isthmus involvement, extrauterine spread
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık rastlanan dördüncü en yaygın kanser türüdür. Gelişmiş ülkelerde ise jinekolojik maligniteler arasında ilk sırada yer olmaktadır. Endometrium kanseri (EK) özellikle, yaşlı, postmenopozal kadınlarda sık rastalanır. Genelde hastalar erken evrelerde vajinal kanama şikayetile hastaneye başvurur. Bundan dolayı hastalık evrede yakalanır ve iyi seyr edir. Endometrium kanserinin risk faktörlerine obezite, beyaz ırk, diyabet, nulliparite, erken menarş, geç menopoz, genetik sendromlar, Tamoksifen kullanımı, karşılanmamış östrojen maruziyeti ve diğerleri ait edilir. Histolojik tipler arasında en sık endometrioid tip endometrium kanserleri (EEK) rastlanmaktadır. EK'de prognostik faktörleri arasında ileri yaş, tümörün grade ve evresi, histolojik tipi, myometrial invazyon derinliği, lenfovasküler alan invazyonu, progesteron reseptör aktivitesi yer alır. Çalışmamızın amacı EEK hastalarında özellikle LVSİ ve diğer prognostik faktörlerin genel ve hastalıksız sağkalım üzerine etkisini araştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 2015-2024 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Polikliniğinde takip ve tedavi edilmiş EEK tanısı almış toplam 246 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar LVSİ pozitif ve negatif olmak üzere 2 gruba bölündü. LVSİ pozitif grup LVSİ fokal ve diffuz olmak üzere de 2 altgruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri (yaş, alışkanlık, BMİ, ek hastalıklar,gravida ve parite, soygeçmiş), histopatolojik özellikleri (myometrial invazyon, tümör çapı, grade, evre, isthmus ve ekstrauterin tutulum), p53 gen mutasyonu, ameliyat şekli (laparoskopik , robotik veya laparatomik), hastaların aldığı tedaviler, nüks oranları, genel ve hastalıksız sağkalımları karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya endometrium kanseri tanısı almış 246 hasta dahil edildi. Hastaların 174'ünde (%70,7) lenfovasküler invazyon (LVİ) negatif, 72'sinde (%29,3) ise pozitif idi. LVİ pozitif hasta grubunda isthmus (LVİ(+)à%54,2 ve LVİ(-)à%18,4; p0,05). LVİ pozitif hasta grubunda, tutulumun fokal veya diffuz olma durumuna göre hastalıksız sağkalım olasılığında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir farklılık saptanmadı (Log-rank, χ²=0,012; p=0.913). Hem diffuz hem de fokal LVİ hasta grubunda adjuvan tedavi tipine göre nüks ve ölüm oranında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir fark saptanmadı (p>0,05). Fokal LVİ saptanan hasta grubunda, adjuvant tedavi alma durumuna göre hastalıksız sağkalım olasılığında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Fakat, fokal LVİ pozitifliği olan grupta adjuvant tedavi almanın genel sağkalımı olumlu yönde etkilediği saptandı [HR=0,16(GA=0,04-0,66); p=0,011]. Hastaların, medyan genel sağkalım süresi 48(IQR=25-78) ay olarak hesaplandı. Takip süresi içinde 16 hastada ölüm görülürken; hastaların 1, 2, 3 ve 5 yıllık genel sağkalım olasılığı sırasıyla %99,2; %97,4; %96,3 ve %92 olarak belirlendi. Hastaların, medyan hastalıksız sağkalım süresi 44(IQR=24-78) ay olarak hesaplandı. Takip süresi içinde 25 hastada nüks görülürken; hastaların 1, 2, 3 ve 5 yıllık hastalıksız sağkalım olasılığı sırasıyla %97,5; %94,2; %91,4 ve %87,1 olarak belirlendi. Sonuç: LVSİ pozitif grup, derin myometrial invazyonu, ortalama tümör çapı, isthmus ve ekstrauterin tutulum, adjuvan tedavi kullanımı, toplam nüks, sistemik nüks ve ölüm oranları açısından istatistiksel olarak belirgin şekilde daha yüksek sonuçlar göstermiştir. Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre hastalıksız sağkalımı olumsuz etkileyen bağımsız faktörlerin LVSİ pozitifliği, 65 yaşın üzerinde olma ve isthmus patolojik tutulumu olduğu bulunmuştur. Fokal LVSİ pozitifliği gösteren hastalarla karşılaştırıldığında, diffüz LVSİ pozitifliği olan hastalarda derin myometrial invazyonu, evre 3 tümör oranı, ortalama tümör çapı ve ekstrauterin tutulum istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. LVSİ pozitifliğinin fokal veya difüz olma durumuna göre tümörün grade'i ve isthmus tutulumu, hastaların adjuvan tedavi kullanımı, nüks, ölüm oranları, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. LVSİ pozitif hastalar arasında adjuvan tedavi alıp almamanın hastalıksız sağkalım oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı gözlemlenmiştir. Ancak bu grupta adjuvan tedavi almanın genel sağkalım üzerinde pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endometrial cancer is the fourth most common cancer type among women worldwide. In developed countries, it ranks first among gynecological malignancies. Endometrial cancer is especially common in older, postmenopausal women. Patients generally present to the hospital with complaints of vaginal bleeding in the early stages. Therefore, the disease is often diagnosed at an early stage and has a good prognosis. Risk factors for endometrial cancer include obesity, Caucasian race, diabetes, nulliparity, early menarche, late menopause, genetic syndromes, tamoxifen use, unopposed estrogen exposure, and others. Among histological types, endometrioid endometrial cancers are the most frequently encountered. Prognostic factors in EC include advanced age, tumor grade and stage, histological type, depth of myometrial invasion, lymphovascular space invasion (LVSI), and progesterone receptor activity. The aim of our study is to investigate the effects of LVSI and other prognostic factors on overall survival and disease-free survival in patients with endometrial cancer (EC). Materials and Methods: A total of 246 patients diagnosed with endometrioid type endometrial cancer who were followed up and treated at the Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University Faculty of Medicine, Gynecologic Oncology Clinic, between 2015 and 2024, were included in our study. The patients included in the study were divided into two groups based on their lymphovascular space invasion (LVSI) status: LVSI positive and LVSI negative. The LVSI positive group was further divided into two subgroups: focal and diffuse LVSI. The demographic characteristics of the patients (age, habits, BMI, comorbidities, gravida and parity, family history), histopathological features (myometrial invasion, tumor size, grade, stage, isthmus and extrauterine involvement), p53 gene mutation, surgical methods (laparoscopic, robotic, or laparotomy), treatments received, recurrence rates, and overall and disease-free survival were compared. Findings: A total of 246 patients diagnosed with endometrial cancer were included in the study. Lymphovascular space invasion (LVSI) was negative in 174 patients (70.7%) and positive in 72 patients (29.3%). In the LVSI-positive group, the rates of isthmus involvement (LVSI(+) 54.2% vs. LVSI(-) 18.4%; p0.05). Among LVSI-positive patients, there was no statistically significant difference in disease-free survival probability between focal and diffuse involvement (Log-rank, χ2=0.012; p=0.913). Similarly, there was no statistically significant difference in recurrence or mortality rates according to adjuvant therapy type in both diffuse and focal LVSI groups (p>0.05). In the focal LVSI-positive group, adjuvant therapy did not significantly affect disease-free survival probability (p>0.05); however, adjuvant therapy was found to have a positive impact on overall survival in this group [HR=0.16 (CI=0.04-0.66); p=0.011]. The median overall survival of the patients was calculated as 48 months (IQR=25- 78). During the follow-up period, 16 patients died, and the 1-, 2-, 3-, and 5-year overall survival probabilities were determined as 99.2%, 97.4%, 96.3%, and 92%, respectively. The median disease-free survival was calculated as 44 months (IQR=24-78). During follow-up, 25 patients experienced recurrence, and the 1-, 2-, 3-, and 5-year disease-free survival probabilities were 97.5%, 94.2%, 91.4%, and 87.1%, respectively. Results: The LVSİ positive group showed statistically significantly higher results in terms of deep myometrial invasion, average tumor size, isthmus and extrauterine involvement, use of adjuvant therapy, total recurrence, systemic recurrence, and mortality rates. According to multivariate analysis, independent factors negatively affecting disease-free survival were LVSİ positivity, being over the age of 65, and pathological involvement of the isthmus. Compared to patients with focal LVSİ positivity, those with diffuse LVSİ positivity had statistically significantly higher rates of deep myometrial invasion, stage 3 tumors, average tumor size, and extrauterine involvement. No significant differences were found in terms of tumor grade, isthmus involvement, use of adjuvant therapy, recurrence, mortality rates, disease- free survival, and overall survival between focal and diffuse LVSİ positivity. It was observed that whether or not patients with LVSİ positivity received adjuvant therapy did not create a statistically significant difference in disease-free survival rates. However, it was found that receiving adjuvant therapy had a positive effect on overall survival in this group.