Farklı organomineral ve mineral gübre uygulamalarının ıspanak yetiştiriciliğine etkileri
The effects of different organomineral and mineral fertilizer applications on spinach cultivation
  1. Tez No: 935779
  2. Yazar: ZELİHA ELİF SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spinacia oleracea, Nitrat, Klorofil, Makro-Mikro Besin Elementleri, Spinacia oleracea, Nitrate, Chlorophyll, Macro-Micro Nutrient Elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Araştırma 2021-2022 yılları arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü İklim odasında yürütülmüştür. Materyal olarak Matador ıspanak çeşidi kullanılmıştır. Gübreleme de kül ve üre kullanılarak elde edilmiş farklı organik madde miktarına sahip 2 adet organomineral gübre ve 2 mineral gübre olmak üzere toplam 4 çeşit gübre kullanmıştır. Organomineral ve mineral gübrelerin bahçe toprağına karıştırılmasında 2 farklı doz kullanılmıştır. Buna göre saksılara 10 ve 20 kg/da N gelecek şekilde gübreleme yapılmıştır. Saksılara organomineral ve mineral gübreler üç eşit kısımda verilmiştir. Araştırma iklim odasında tesadüf parsellerinde 3 faktörlü faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Hasat döneminde ıspanak bitkilerinde kök boyu (cm), kök taze ve kuru ağırlığı (g), atılan yaprak sayısı (adet), atılan yaprak ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet), yaprak yaş ve kuru ağırlıkları (g), yaprak kalınlığı (mm), yaprak sapı ağırlığı (g), yaprak sapı kalınlığı (mm), pazarlanabilir bitki ağırlığı (g), pazarlanabilir verim (kg/da), yaprak alanı (cm2), yaprak renk değerleri (L*,a*,b*), klorofil indeksi (SPAD), pH , suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), yaprak makro ve mikro besin elementleri (% ve ppm) ile nitrat (NO3-) içerikleri (mg/kg ) belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; toprak tipi olarak gübrelemesiz ve ek besin takviyesi yapılmayan bahçe toprağı en düşük sonuçları vermiştir. Sebze yetiştiriciliğinde olması gereken toprak tipinde yapılan yetiştiricilikler en iyi performansı göstermiştir. Çalışmada verilen gübre dozu olarak 20 kg/da tüm kriterlerde en yüksek sonuçları vermiştir. Denemeye alınan gübrelerden organomineral 2 (OM2) gübreden (11:11:11) belirlenen kriterlerde en iyi sonuçlar alınmış, bunu istatistiki olarak bazen farklı bazen aynı grupta olan mineral 1 (M1) (15:15:15) gübre izlemiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in the Climate Room of Tekirdağ Namık Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture between 2021-2022. Matador spinach variety was used as material. In fertilization, a total of 4 types of fertilizers were used, 2 organomineral fertilizers and 2 mineral fertilizers with different amounts of organic matter obtained by using ash and urea as organomineral fertilizers. Two different doses were used for mixing organomineral and mineral fertilizers into the garden soil. The pots were fertilized with 10 and 20 kg/da nitrogen. Organomineral and mineral fertilizers were given to the pots in 3 equal parts. The research was established in the climateroom with 3 replicates according to the 3-factor factorial experiment design in random plots. Root length (cm), root fresh and dry weight (g), number of discarded leaves (pcs), discarded leaf weight (g), number of leaves (pcs), leaf fresh and dry weights (g), leaf thickness (mm), petiole weight (g), petiole thickness (mm), marketable plant weight (g), marketable yield (kg/da), leaf area (cm2), leaf color values (L*, a*, b*), chlorophyll index (SPAD), pH, water-soluble dry matter content (%), leaf macro and micro nutrients (% and ppm) and nitrate (NO3-) contents (mg/kg) were measured.According to the results obtained; garden soil (BT) with no fertilization and no additional nutrient supplementation as soil type gave the lowest results.The other soil type, that is using commonly for vegetable cultivation, gave the best results.In terms of the fertilizer dose given in the study, the highest results were obtained from all criteria at a fertilizer dose of 20 kg/da. The 2nd organomineral (OM2) fertilizer (11:11:11) gave the highest results in these criteria in both species. These results were followed by the 1st mineral (M1) fertilization (15:15:15), which were statistically sometimes in different and sometimes in the same group.