Romantik ilişkisi olan bireylerde algılanan ebeveyn tutumu affetme düzeyi ve ilişki doyumu arasındaki ilişki
The relationship between perceived parental attitude, level of forgiveness and relationship satisfaction in individuals with romantic relationships
- Tez No: 935786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAZZEZ DENİZ GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkiler, İlişki Doyumu, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Affetme Düzeyi, Romantic Relationships, Relationship Satisfaction, Perceived Parental Attitudes, Forgiveness Level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, romantik ilişkisi olan bireylerde algılanan ebeveyn tutumu, affetme düzeyi ve ilişki doyumu arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 163 çiftten çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların çift olduklarını belirlemek için, her bir bireyden kendileri ve eşleri için ortak bir rumuz oluşturmaları istenmiş, böylece anonimlikleri korunarak veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler kişisel bilgilerin yer aldığı“Demografik Bilgi Formu”,“İlişki Doyumu Ölçeği”,“Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu (KAET-Ç)”ve“Heartland Affetme Ölçeği”ile toplanmıştır. Anneden ve babadan algılanan ebeveyn tutumlarının (duygusal sıcaklık, aşırı koruma, reddetme) ve affetme düzeyinin (kendini, başkalarını, durumu) ilişki doyumunu yordamasını belirlemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi (Multiple Linear Regression) yapılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde, babadan algılanan duygusal sıcaklık ve kendini affetme düzeylerinin ilişki doyumunu yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this research is to examine the relationships between perceived parental attitudes, levels of forgiveness, and relationship satisfaction among individuals in romantic relationships. The study was conducted with 163 couples from various provinces in Turkey, utilizing an online survey method. To ensure the participants' anonymity, each individual was asked to create a common pseudonym for themselves and their partner. Data were collected using a“Demographic Information Form”,“Relationship Satisfaction Inventory”,“the short form of EMBU (My Memories of Upbringing)”and“Heartland Forgiveness Scale”. To determine whether perceived parental attitudes (emotional warmth, overprotection, rejection) and forgiveness levels (self, others, situations) predict relationship satisfaction, a Multiple Linear Regression Analysis was conducted. The results indicated that perceived emotional warmth from the father and self-forgiveness significantly predicted relationship satisfaction.