Core çalışmalarının 200 metre serbest teknik yüzme kinematik değerlerine etkisi
The effect of core trainings on the kinematic values of 200 meter freestyle swimming technique
  1. Tez No: 935785
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ GÖKCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, core antrenman, kinematik, performans, Swimming, core training, kinematic, performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı, core çalışmalarının 200 metre serbest teknik yüzmenin kinematik değerlerine etkisini incelemektir. Araştırmaya 20 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubu (yaş;11.8±0.42) ve kontrol grubu (yaş;10.6±0.69) olmak üzere kolayda örnekleme yöntemiyle 10'ar kişilik 2 gruba ayrılmıştır. 12 haftalık core antrenman programı uygulanmadan önce ve sonra sporcuların tüm sporcuların belirlenen ölçümleri kayıt altına alınmıştır. Deney grubuna haftada 2 gün yüzme antrenmanlarına ek olarak core çalışmaları yaptırılmıştır. Kontrol grubu ise core çalışmalarına dahil edilmemiş ve sadece yüzme antrenmanlarına devam etmişlerdir. Araştırmada elde edilen veriler normal dağılım göstermiştir. Bu sebeple verilerin analizinde iki yönlü karışık model anova testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sporcuların kol sayısı, su altı mesafesi ve derecelerinde anlımlı bir farklılık görülürken (p0.05). Core çalışmalarının kol sayısı ve su altı mesafesi gibi kinematik değerlere olumlu yönde katkıda bulunurken sporcuların performanslarına da olumlu yönde katkıda bulunduğu fakat uçuş mesafesini her hangi bir katkıda bulunmadığı sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of core trainings on the kinematic values of 200- meter freestyle swimming technique. A total of 20 athletes voluntarily participated in the study. The participants were divided into two groups of 10 each using the convenience sampling method: the experimental group (age; 11.8±0.42) and the control group (age; 10.6±0.69). Measurements of all athletes were recorded before and after the 12-week core training program. The experimental group performed core exercises in addition to swimming training twice a week, whereas the control group continued only with their swimming training and did not engage in core exercises. The data obtained in the study showed a normal distribution. Therefore, a two-way mixed-model ANOVA test was used for data analysis. According to the study results, there was a significant difference in stroke count, underwater distance, and time performance (p0.05). It was concluded that core trainings contributed positively to kinematic values such as stroke count and underwater distance and positively impacted the performance of the athletes, but did not have any effect on flight distance.