Yazılım sektöründe yazılım test sürelerinin belirlenmesi için bir model önerisi
A model proposal for determining software testing durations in the software industry
- Tez No: 935803
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN FIĞLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Yazılım Testi, Yazılım Test Eforu Tahminleme, Yazılım Testi Süreçleri, Fuzzy Logic, Software Testing, Software Test Effort Estimation, Software Testing Processes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, yazılım test süreçlerinin tahmin edilmesinde bulanık mantık yaklaşımını kullanarak test sürelerinin öngörülebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Yazılım projelerinde test süreleri, projelerin karmaşıklığı ve boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik, geleneksel metodolojilerle tahmin edilemeyecek kadar dinamik ve karmaşık olabilmektedir. Çalışma, bu soruna çözüm olarak bulanık mantık tabanlı bir model önermektedir. Model, test karmaşıklığı ve yazılım geliştirme boyutunu girdi olarak almış; çıktı olarak ise test sürelerini saat bazında sunmuştur. MATLAB ortamında geliştirilen modelde test karmaşıklığı, yazılım boyutu ve test süreleri için üçgen ve trapez üye fonksiyonları kullanılmış ve 16 temel kural tanımlanmıştır. Modelin doğruluğunu test etmek amacıyla farklı karmaşıklık ve boyut seviyeleri içeren 16 girdi kombinasyonu üzerinde çalışılmış ve test süreleri tahmin edilmiştir. Sonuçlar, karmaşıklık ve yazılım boyutunun test sürelerini belirgin bir şekilde etkilediğini göstermiştir. Düşük karmaşıklık ve küçük boyutlu projelerde test süreleri minimum seviyede kalırken, yüksek karmaşıklı ve büyük boyutlu projelerde test süreleri maksimum seviyelere ulaşmıştır. Modelin 3B analizleri, test karmaşıklığı ve yazılım boyutunun birlikte artışıyla test sürelerinin daha hızlı bir artış göstermesine neden olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonucunda geliştirilen model, yazılım test süreçlerinin planlanması ve yönetiminde kullanılabilecek bir çerçeve sunmuş ve test sürelerinin daha öngörülebilir hale gelmesini sağlamıştır. Gelecekte, modele farklı girdilerin eklenmesi ve farklı projelere uygulanması ile daha geniş kapsamda test süreçleri optimize edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to enhance the predictability of test durations in software testing processes by employing a fuzzy logic approach. In software projects, test durations vary depending on the complexity and size of the projects. This variability can be too dynamic and complex to predict using traditional methodologies. The study proposes a fuzzy logicbased model as a solution to this problem. The model takes test complexity and software development size as inputs and provides test durations in hours as output. Developed in the MATLAB environment, the model utilizes triangular and trapezoidal membership functions for test complexity, software size, and test durations, and defines 16 fundamental rules. To validate the model's accuracy, it was tested with 16 input combinations representing different complexity and size levels, and test durations were estimated. The results demonstrated that complexity and software size significantly affect test durations. While test durations remained at a minimum for projects with low complexity and small size, they reached maximum levels for projects with high complexity and large size. The 3D analyses of the model revealed that an increase in both test complexity and software size leads to a more rapid rise in test durations. The model developed as a result of this study provides a framework that can be used in the planning and management of software testing processes, making test durations more predictable. In the future, the addition of different inputs to the model and its application to various projects could optimize testing processes on a broader scale.