Kapalı sitelerin tercih nedenleri ve kullanıcı memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi: Trabzon Armada resıdence örneği
Determining the reasons for preference and user satisfaction levels of gated communities: The case of Trabzon armada residence
  1. Tez No: 935813
  2. Yazar: BURCU YAZICI SAMAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARE KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Kapalı siteler, Tercih nedenleri, Kullanıcı memnuniyeti, Trabzon Armada Residence, Housing, Gated communities, Reasons for preference, User satisfaction, Trabzon Armada Residence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnsanlar tarafından en fazla deneyimlenen yapı türü olan konut, 1980 sonrası ülkemizde yaşanan ekonomik ve sosyal dönüşümlerden etkilenmiştir. Küreselleşen dünyada ortaya çıkan kapitalist düzen, modernleşme ve gelişen teknoloji ile konut kullanıcılarının yaşam biçimi, değer yargıları ve konuttan beklentileri değişmiştir. Barınma ihtiyacına, daha öncekilerden farklı bir boyut kazandıran kapalı siteler, neoliberal ekonomi politikalarının, post-modernitenin ve tüketim kültürünün mekânsal yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, kapalı konut sitelerinin tercih edilme nedenlerini ve kullanıcıların memnuniyet düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Güvenlik, sosyal olanaklar, prestij, mekânsal kalite ve ulaşım gibi faktörler, kapalı sitelerin tercih edilmesinde belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Çalışmada, kapalı site sakinlerinin konut seçiminde hangi kriterleri önceliklendirdiği ve mevcut yaşam koşullarından ne düzeyde memnun oldukları incelenmiştir. Bu doğrultuda, kullanıcı deneyimlerini belirlemek amacıyla anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, sunulan imkânların ve güvenlik kaygısının kapalı siteleri tercih etmede en önemli etkenler arasında olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kullanıcıların; sunulan imkânlar, konut içi mekânsal konfor, komşuluk ilişkileri, yeşil alan kullanımı, güvenlik ve site yönetimi gibi unsurlar konusundaki memnuniyet düzeyleri analiz edilerek olası iyileştirme alanları belirlenmiştir. Çalışma, kapalı site örgütlenmesi adına bu yerleşimleri tercih eden bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler sunarak, gelecekteki konut planlamaları için önemli bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Housing, as the most frequently experienced building type by people, has been influenced by the economic and social transformations in Türkiye after 1980. The capitalist order emerging in the globalized world, along with modernization and advancing technology, has altered housing users' lifestyles, value judgments, and expectations. Gated communities, which have added a new dimension to the need for shelter, have emerged as spatial reflections of liberal economic policies, postmodernity, and consumer culture. This study aims to determine why gated communities are preferred and assess users' satisfaction levels. Factors such as security, social amenities, prestige, spatial quality, and accessibility are among the key determinants in the preference for gated communities. The study examines which criteria residents of gated communities prioritize in their housing choices and to what extent they are satisfied with their current living conditions. A survey was conducted to determine user experiences, and the collected data was analyzed and evaluated. The findings indicate that the available amenities and security concerns are among the most significant factors influencing the preference for gated communities. Additionally, user satisfaction levels regarding aspects such as provided amenities, indoor spatial comfort, neighbourly relations, green space usage, security, and site management were analyzed to identify potential areas for improvement. This study aims to contribute to the organization of gated communities by offering recommendations to enhance the quality of life for residents, thereby serving as a valuable resource for future housing planning.