Abdrasul Toktomuşev'in 'Altın Too' (Altın Dağ) romanında kültürel düzey
Cultural level in Abdrasul Toktomuşev's novel 'Altın Too'
- Tez No: 935891
- Danışmanlar: PROF. DR. MAYRAMGÜL DIYKANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kırgız edebiyatı, Kırgız kültürü, Altın Dağ, 1916 yılı Ürkün, Kyrgyz literature, Kyrgyz culture, Altın Dağ, Ürkün in 1916
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 939
Özet
Bu çalışmanın amacı Kırgız yazarı Abdrasul Toktomuşev'in“Altın Too”(Altın Dağ) adlı manzum romanını Türkiye Türkçesine aktarmak ve kültürel düzeyini incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde yazar Abdrasul Toktomuşev'in hayatı, sanatın ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise eser zaman, mekan, kişiler, kültürel düzey, anlama aşaması, açıklama aşaması ve dil ve üslüp bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde romanın Latin alfabesine transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Çalışma incelemenin genel değerlendirmesinin yapıldığı Sonuç, Kaynakça Dizin ve Özgeçmiş ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to translate the Kyrgyz writer Abdrasul Toktomuşev's verse novel“Altın Too”into Turkish and to understand it culturally. In the first part of the study, the life, art and works of the writer Abdrasul Toktomuşev are mentioned. In the second part, the work is different in terms of time, place, characters, cultural level, explanation stage and form and style. In the third part, the transcription of the novel into the Latin alphabet and its translation into Turkish of Turkey are made. The study is concluded with the Conclusion, Bibliography Index and CV, where the general evaluation of the study is made.