Metabolik sendrom geliştirilmiş ratlarda D vitamini takviyesi ile kafeterya diyetinin sonraki jenerasyonda çeşitli parametreler üzerine etkisi
Effect of vitamin D supplement and cafeteria diet on various parameters in the next generation in rats with metabolic syndrome
  1. Tez No: 935913
  2. Yazar: İSMAİL CANER YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Diyabet, Metabolik Sendrom, Kafeterya Diyeti, Obezite, Diabetes, Cafeteria Diet, Metabolic Syndrome, Obesity, Vitamin D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu deneysel hayvan çalışmasının amacı; yüksek fruktoz ile MetS oluşturulan ebeveyn ratlarda D vitamini takviyesinin ebeveyn ve yavrularda çeşitli MetS parametrelerine olan etkisi ile kafeterya diyeti ve D vitamininin MetS üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmaya n=16 ebeveyn ve n=24 yavru rat dâhil edilmiştir. Ebeveyn ratların tamamı MetS oluşturmak için 8 hafta süreyle içme sularına eklenen %30'luk fruktoz çözeltisi ve standart yem ile beslenmişlerdir. Ebeveyn ratlardan 8 hafta sonunda kan örnekleri toplanarak MetS tanısı konulmuştur. Daha sonra ebeveynler kontrol ve tedavi grubu olmak üzere 2 farklı gruba ayrılmışlardır. Gruplardan biri standart yem ile diğeri ise standart yem ve D vitamini takviyesi ile 8 hafta beslenmiştir. Sekiz haftalık süreçte her hafta vücut ağırlıkları ölçülmüştür. Sekiz haftanın sonunda gruplar kendi aralarında çiftleştirilmiş ve ortalama 5 hafta sonra yavrular doğmuştur. Yavrular 21 gün sonra sütten kesilmiş ve ebeveyn ratlara ötenazi uygulanarak kan ve patoloji örnekleri alınmıştır. D vitamini alan ve almayan ebeveynlerden olan yavrular kendi aralarında ikişer grup olmak üzere toplamda dört farklı gruba ayrılmışlardır. Yavrulardan tedavi öncesi kan örnekleri toplanmıştır. Gruplar yalnızca kafeterya diyeti ve kafeterya diyeti+D vitamini takviyesi ile 8 hafta boyunca beslenmişlerdir. Tedavi süresinin arkasından yavru ratlara ötenazi uygulanmış kan ve patoloji bulguları toplanmıştır. Ebeveyn tedavi grubundaki ratlarda kontrol grubuna göre D vitamini takviyesinin serum MetS parametrelerinden ortalama üre, kreatin, glikoz, trigliserid, total kolesterol düzeylerini anlamlı olarak düşürdüğü bulunmuştur (p0,05). Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar; MetS parametreleri için D vitamini takviyesinin bireylerde fizyo-metabolik yolakları etkileyerek ve epigenetik mekanizmaları düzenleyerek nesiller üzerindeki yararlı ve/veya iyileştirici etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this experimental animal study was to investigate the effect of vitamin D supplementation on various MetS parameters in parents and offspring and the effect of cafeteria diet and vitamin D on MetS in parental rats in which MetS was induced by high fructose. The study included n=16 parental and n=24 offspring rats. All parent rats were fed with 30% fructose solution added to drinking water and standard feed for 8 weeks to induce MetS. Blood samples were collected from the parent rats at the end of 8 weeks and MetS was diagnosed. Then, the parents were divided into 2 different groups as control and treatment groups. One group was fed with standard feed and the other group was fed with standard feed and vitamin D supplementation for 8 weeks. Body weights were measured every week during the eight-week period. At the end of the eight weeks, the groups were mated among themselves and the pups were born after 5 weeks on average. The pups were weaned after 21 days and the parent rats were euthanised and blood and pathology samples were taken. The pups from parents who received vitamin D and those from parents who did not receive vitamin D were divided into four different groups, two groups each. Blood samples were collected from the pups before treatment. Groups were fed only cafeteria diet and cafeteria diet + vitamin D supplementation for 8 weeks. After the treatment period, the pups were euthanised and blood and pathological findings were collected. It was found that vitamin D supplementation significantly decreased the mean levels of urea, creatinine, glucose, triglyceride, total cholesterol, triglyceride and urea, creatinine, glucose, triglyceride and total cholesterol, which are among the serum MetS parameters, in the rats in the parental treatment group compared to the control group (p0.05). These results obtained from the study reveal the beneficial and/or ameliorative effect of vitamin D supplementation for MetS parameters on generations by affecting physio-metabolic pathways and regulating epigenetic mechanisms in individuals.