Obez ve aşırı kilolu adölesanlarda duyusal işlemleme becerileri, serbest zaman aktiviteleri ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between sensory processing, leisure activities, and sleep quality in obese adolescents
- Tez No: 935947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM YAVUZ TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Duyusal İşlemleme, Obezite, Serbest Zaman Aktiviteleri, Uyku Kalitesi, Adolescence, Leisure Activities, Obesity, Sensory Processing, Sleep Quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmanın amacı, obez adölesanların duyusal işlemleme becerileri, serbest zaman aktiviteleri ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmaya 33 obez/aşırı kilolu adölesan 33 normal kilolu toplamda 66 adölesan katılmıştır. Çalışmaya katılan adölesanlara sosyodemografik bilgi formu doldurulup bilgileri alındıktan sonra Adölesan Yetişkin Duyu Profili Anketi, Kanada Aktivite Performans Ölçeği-serbest zaman aktiviteleri, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; AYDP sonuçları incelendiğinde obez/aşırı kilolu grup ve normal kilolu grup arasında duyusal hassasiyet ve duyusal kaçınma parametrelerinde anlamlı bir sonuç bulunmştur (P < 0,05). KAPÖ serbest zaman aktiviteleri kısmı sonuçları incelendiğinde iki grup arasında anlamlı bir sonuç bulunamamıştır (P > 0,05). PUKİ sonuçları incelendiğinde; uyku latansı, uyku süresi, uyku bozukluğu parametrelerinde anlamlı farklılık görülmezken (P > 0,05) puki toplam, öznel uyku kalitesi, alışılmış uyku etkinliği, uyku ilacı kullanımı, gündüz işlev bozukluğu parametrelerinde obez/aşırı kilolu adölesanların puanlarının normal kilolu adölesanların puanlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür (P < 0,05). Duyusal işlemleme becerileri, serberst zaman aktiviteleri ve uyku kalitesi arasında bir ilişki bulunamamıştır (P > 0,05). Bu çalışma obez adölesanlarda duyusal işlemleme, serbest zaman aktiviteleri ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır. Konu ile ilgili farklı çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between sensory processing abilities, leisure activities, and sleep quality in obese adolescents. A total of 66 adolescents participated in the study, including 33 obese/overweight adolescents and 33 normal-weight adolescents. After completing a sociodemographic information form, the Adolescents Adult Sensory Profile (AASP), the Canadian Activity Performance Scale - Leisure Activities, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were administered to the participants. According to the results of the study; when the AASP results were analyzed, significant differences were found between the obese/overweight group and the normal-weight group in terms of sensory sensitivity and sensory avoidance parameters (P < 0.05). When the results of the Canadian Activity Performance Scale (CAPS) Leisure Activities section were examined, no significant difference was found between the two groups (P > 0.05). Regarding the PSQI results, no significant differences were found in the parameters of sleep latency, sleep duration, and sleep disturbances (P>0.05), while significant differences were found in the PSQI total score, subjective sleep quality, habitual sleep efficiency, use of sleep medications, and daytime dysfunction parameters, with obese/overweight adolescents scoring higher than normal-weight adolescents (P < 0.05). No relationship was found between sensory processing abilities, leisure activities, and sleep quality (P > 0.05). This study is the first to examine the relationship between sensory processing, leisure activities, and sleep quality in obese adolescents. It is suggested that further studies on this topic be conducted.