Yoğun bakımda yatan kanserli çocuklarda prognozu etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting prognosis in children with cancer hospitalized in intensive care unit
  1. Tez No: 936243
  2. Yazar: BERFU ATEŞŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanseri, çocuk yoğun bakım ünitesi, prognostik faktörler, mortalite, Childhood cancer, pediatric intensive care unit, prognostic factors, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Kanserli çocuklarda beş yıllık sağkalım oranı artık %80-85'e ulaşmıştır. Bu hastalarda hastalıklarına bağlı risk faktörleri nedeniyle tanı aşamasından itibaren ve uygulanan tedavi protokolleri nedeni ile izlemde ciddi morbidite gelişebilmekte; bundan dolayı da Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi (ÇYBÜ) yatışı gerekebilmektedir. Kanserli çocuklar, tüm ÇYBÜ yatışlarının %10'undan daha azını oluşturmaktadır. Çalışmamızda ÇYBÜ'ye yatırılan yapılan kanserli çocukların prognostik faktörlerinin geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı kliniklerinde 2014-2024 yılları arasında çocukluk çağı kanseri tanısı ile tetkik ve tedavi edilmiş, ÇYBÜ yatışı olan 0-18 yaş aralığındaki hastalara ait yoğun bakım yatışlarına ait prognoz üzerine etkili klinik, laboratuvar ve tedavi özelliklerinin dosya ve veri tabanı kayıtlarından retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışma süresince 181 çocukluk çağı kanseri tanılı hastanın toplamda 277 yatışı değerlendirildi. En sık izlenen tanı akut lösemiler iken, en sık ÇYBÜ'ye kabul nedeninin post-operatif izlem amacı olduğu görülmüştür. Çocuk yoğun bakım mortalitesini yatış sayısı ve hasta sayısı bazında sırası ile %17 ve %26 olarak saptadık. Solid tümör tanısı, solunum yetmezliği ve septik şok nedenleri ile ÇYBÜ kabulü yapılması, uzamış ÇYBÜ yatış süresi, aktif enfeksiyonun olması, renal replasman tedavisi (RRT) yapılmış olması, hidrokortizon ve kan ürünü gereksinimi, lenfopeni ve trombositopeni olması, albumin düşüklüğü, D vitamini düşüklüğü ve BUN, kreatinin, laktat, CRP yüksekliği ve hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) yapılmış olması artmış mortalite ile ilişkili saptandı. Mortalite üzerine etkili bağımsız risk faktörleri, invaziv mekanik ventilasyon (İMV) gereksinimi, vazoaktif tedavi varlığı, Glaskow koma skalası skorunun 22,15 mg/dL olması ve HKHN yapılmış olması olarak saptandı. Sonuç: Tek merkezli retrospektif çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitesine yatan kanserli çocukların klinik özelliklerini ve mortalite için artmış risk oluşturan faktörleri ortaya çıkardık. Bu konuda yapılacak ek çalışmalar ile de prognozu olumsuz etkileyen özelliklerin saptanması tedavi sonuçlarının iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The five-year survival rate in children with cancer has now reached 80-85%. These patients may develop serious morbidity from the time of diagnosis due to the risk factors associated with their diseases and during follow-up due to the treatment protocols applied; therefore, Pediatric Intensive Care Unit (PICU) hospitalization may be required. Children with cancer constitute less than 10% of all PICU admissions. Our study aimed to retrospectively evaluate the prognostic factors of children with cancer who were admitted to the PICU. Materials and Methods: Clinical, laboratory and treatment features affecting the prognosis of intensive care unit admissions of patients aged 0-18 years who were diagnosed with childhood cancer and were hospitalized in the PICU between 2014-2024 at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Department of Pediatric Hematology and Pediatric Oncology were retrospectively examined from the files and database records. Results: A total of 277 PICU admissions of 181 patients diagnosed with childhood cancer were evaluated during the study period. While the most common diagnosis was acute leukemia, the most common cause for admission to the PICU was postoperative follow-up. We determined pediatric intensive care unit mortality as 17% and 26% based on the number of admissions and the number of patients, respectively. A diagnosis of a solid tumor, admission to PICU because of respiratory failure and septic shock, prolonged PICU stay, presence of active infection, renal replacement therapy (RRT), requirement for hydrocortisone and blood products, presence of lymphopenia and thrombocytopenia, low albumin, low vitamin D and high BUN, creatinine, lactate, CRP and hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) history were found to be associated with increased mortality. Independent risk factors affecting mortality were determined as invasive mechanical ventilation (IMV) requirement, vasoactive therapy, Glasgow coma scale score 22.15 mg/dL and HSCT history. Conclusion: In our single-center retrospective study, we revealed the clinical characteristics of children with cancer admitted to the pediatric intensive care unit and the factors that pose an increased risk for mortality. Additional studies on this subject may contribute to the improvement of treatment outcomes by identifying the features that negatively affect prognosis.