Türkiye'de kentlerin sağlıklı kent perspektifinde analizi
Analysis of cities in Turkey from the perspective of healthy cities
- Tez No: 936271
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI YÜCEL BATMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: kent, kentleşme, küreselleşme, yerel yönetim, sağlıklı kent hareketi, city, urbanization, globalization, local government, healthy cities movement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Sağlıklı Kent Hareketi'nin yerel yönetimlere etkisi incelenmektedir. Çalışmanın sağlam zeminler üstüne oturması için kent, kentleşme ve küreselleşme konuları kavramsal tartışma içinde değerlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), bu çalışmanın temelini oluşturan kurumdur. Bu nedenle bu çalışma kapsamında öncellikle DSÖ ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Ardından, Tarihsel Süreç içerisinde Sağlıklı Kent Hareketi değerlendirilmiştir. Sağlıklı Kent Hareketi aşamalarla ilerlediği için her bir aşamada çalışmada incelenmiştir. Sağlıklı Kent Hareketi'nin bir bileşeni olabilmenin ön koşulu olan Sağlıklı Kent Profili ve Sağlıklı Kent Gelişim Planı üzerinde durulmuştur. Uluslararası bu çalışmanın ulusal düzeydeki uzantısı olan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği hakkında ve üyelik şartları konusunda bilgiler yer almaktadır. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 'ne ve Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Kent Hareketi'ne üye olan belediyelere anket uygulaması yapılmış ve değerlendirilmiştir. Son kısımda sonuç ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of the Healthy Cities Movement in Turkey on local governments. To establish a strong theoretical foundation, the concepts of city, urbanization, and globalization have been evaluated within a conceptual framework. The World Health Organization (WHO) serves as the cornerstone of this study. Therefore, information about the WHO is presented at the beginning. Subsequently, the historical development of the Healthy Cities Movement is analyzed. As the Healthy Cities Movement progresses through various stages, each stage has been examined within the study. Emphasis is placed on the Healthy City Profile and the Healthy City Development Plan, which are prerequisites for being a part of the Healthy Cities Movement. Information about the Turkish Healthy Cities Association, which represents the national extension of this international initiative, and its membership requirements is also provided. Surveys were conducted with municipalities that are members of the Turkish Healthy Cities Association and the WHO Healthy Cities Movement, and the results were analyzed. The final section includes conclusions and recommendations.