Perimenopozal evre: Duyusal işlemleme hassasiyeti ve depresif belirtiler arasındaki ilişkide somatik belirtilerin aracı rolü
Perimenopausal stage: The mediator role of somatic symptoms in therelationship between sensory processing sensitivity and depressive symptoms
- Tez No: 936281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: perimenopozal evre, somatik belirtiler, depresif belirtiler, duyusal işlemleme hassasiyeti, perimenopausal stage, somatic symptoms, depressive symptoms, sensory processing sensitivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı duyusal işlemleme hassasiyeti ve depresif belirtiler arasındaki ilişkide somatik belirtilerin aracı rolünün incelenmesidir. Çalışma kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmış ve ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda, perimenopozal evredeki 218 kadın katılımcıdan online formlar aracılığıyla veriler toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Duyusal İşlemleme Hassasiyeti Ölçeği, Center for Epidemiologic Studies Depresyon Ölçeği ve Bradford Somatik Envanteri kullanılmıştır. Değişkenlerin demografik faktörlere bağlı olarak farklılaşma durumları da değerlendirilmiştir. Korelasyon analizi sonuçları, duyusal işlemleme hassasiyeti ve depresif belirtiler arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Öte yandan, duyusal işlemleme hassasiyeti ve somatik belirtiler arasında da pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Son olarak, somatik belirtiler ve depresif belirtiler arasında da pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, duyusal işlemleme hassasiyeti ve depresif belirtiler arasındaki ilişkide somatik belirtilerin aracı rolünün pozitif yönlü ve anlamlı olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, alanyazındaki ilişkili çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma, alanyazındaki bulgular ve kuramsal yaklaşımlar perspektifinde tartışılmıştır. Son olarak, çalışmanın sınırlılıkları verilmiş ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur. Klinik alanda çalışan uzmanlar için, perimenopozal evrelerdeki kadınlarla yapılacak olan çalışmalarda duyusal işlemleme hassasiyeti derecesini göz önünde bulundurmaları ve psikoeğitim temelli etkinliklere önem vermeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of somatic symptoms in the relationship between sensory processing sensitivity and depressive symptoms. The study was designed as a cross-sectional study using a correlational survey method. In this context, data were collected from 218 perimenopausal women through online forms. The Demographic Information Form, Sensory Processing Sensitivity Scale, Center for Epidemiologic Studies Depression Scale, and Bradford Somatic Inventory were used for data collection. The differences in variables based on demographic factors were also evaluated. The results of the correlation analysis showed a significant positive relationship between sensory processing sensitivity and depressive symptoms. Additionally, a significant positive relationship was found between sensory processing sensitivity and somatic symptoms. Lastly, a significant positive relationship was observed between somatic symptoms and depressive symptoms. Moreover, the mediating role of somatic symptoms in the relationship between sensory processing sensitivity and depressive symptoms was found to be significant and positive. The findings were compared with the results of related studies in the literature. The comparisons were discussed from the perspective of existing findings and theoretical approaches. Finally, the study's limitations were presented, and suggestions for future research were provided. For clinicians working in the field, it was recommended that they should take degree of sensory processing sensitivity into account while working with women in the perimenopausal stage and should emphasize psychoeducational interventions.