Numerical assessment of ground vibrations i̇nduced by piles i̇nstallations on surrounding buildings
Çevredeki binalarda kazık kurulumları tarafından tetiklenen zemin titreşimlerinin sayısal değerlendirmesi
  1. Tez No: 936372
  2. Yazar: MARWAN ABDELSALAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHSEN SEYEDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kazık Sürüşü kaynaklı titreşimler, Sakinlerin Konforu, Yapısal hasar, Sonlu Eleman Modellemesi, Binaların Zemin Titreşim Kaynaklı Oranı, Hassasiyet Analizi, Plie Driving-induce vibrations, Resident's Comfort, Structural damage, Finite Element Modeling, Buildings to Soil Vibration-Induced Ratio, Sensitivity Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde, yakındaki binalara darbeli kazık çakma konusunda kapsamlı bir anlayış sunulmuştur. Teorik kavram yeterince ele alınmıştır. Ayrıca, çakılan kazıktan uzaklığa bağlı olarak Tepe Parçacık Hızını tahmin etmek için kullanılabilecek güvenilir hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Kazık kaynaklı farklı titreşim tipleri tartışılmıştır. Kazık kaynaklı titreşimleri yöneten dinamik çekiç, kazık geometrisi ve zemin parametrelerinin özellikleri vurgulanmıştır. Ayrıca çekiç, kazık ve zeminin dansımdan açıklanmıştır. Bu tezde, dinamik kazık çakma sırasında yakındaki binalara hem yatay mesafe hem de penetrasyon derinliklerinin etkisini araştırmak için sonlu eleman modeli kullanılmıştır. Beş katlı beton çerçeveli yapılar için farklı katlarının ve temellerinin kazık kaynaklı titreşimlerden nasıl etkilendiğini incelemek için bir dizi yetmiş yedi PLAXIS 3D modeli oluşturulmuştur. Dahası, bu makalenin yenilikçi yönlerinden biri, kazık kaynaklı titreşimlerin bina güvenliğinin yanı sıra sakinlerin konforunu nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bir diğer yenilikçi yön, binadaki titreşimlerin, simetrik mesafelerde zemindeki titreşimlere oranının hesaplanmasıdır. Ayrıca, yapının zeminlerinin hem yatay mesafe hem de kazık penetrasyon derinlikleri açısından çekiç, kazık ve toprak özelliklerinin değişiminden nasıl etkilendiğini göstermek için kapsamlı bir iki yönlü hassasiyet analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a comprehensive understanding of impact pile driving on nearby building is presented. The theoretical concept is sufficiently covered. Also, reliable calculation methods that can be used to estimate Peak Particle Velocity as a function of distance from the driven pile are reviewed. Different types of piling-induced vibrations are discussed. The properties of dynamic hammer, pile geometry and soil parameters that govern piling-induced vibrations are highlighted. As well as impedance of hammer, pile and soil are explained. In This thesis, the finite element model was utilized to investigate the effect of both horizontal distance and penetration depths during dynamic pile driving on nearby building. A series of seventy-seven PLAXIS 3D models were established for five-story concrete framed structures to examinate how its different floors and foundations are affected by piling-induced vibrations. Furthermore, one of the novel aspects of this paper is to investigate how piling-induced vibrations affect resident's comfort besides building safety. Another novel aspect, that ratio of vibrations on the building to vibrations on the soil at symmetric distances is computed. Moreover, a comprehensive two-ways sensitivity analysis was performed to illustrate how the structure's floors are affected by variation of hammer, pile and soil properties, in terms of both horizontal distance and pile penetration depths.