Görme problemi olan bireylerde cerebellum ve kortikal görme merkezlerinin otomatik segmentasyon yöntemiyle volümetrik incelenmesi
Volumetric examination of the cerebellum and cortical visual centers in individuals with visual problems by automated segmentation method
- Tez No: 936371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL IRMAK SAPMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Optik Nöropati, Nervus Opticus, Cerebellum, Hacim, Cortex Cerebri, Optic Neuropathy, Optic Nerve, Cerebellum, Volume, Cerebral Cortex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAİON), optik sinirin anterior bölgesinde idiyopatik bir iskemik süreç sonucunda gelişen ve görme keskinliğinde azalma, bulanık görme, görme alanı kaybı, renkli görme bozuklukları gibi semptomlarla karakterize edilen bir klinik hastalıktır. Bu çalışmada, NAİON hastaları ile kontrol grubundaki sağlıklı bireylerin beyin manyetik rezonans (MR) görüntüleri, otomatik segmentasyon yöntemiyle incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmaya, son 5 yıl içinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Polikliniğine başvuran ve MR görüntüsü çekilen 15 NAİON hastası ile baş dönmesi veya baş ağrısı gibi semptomlarla Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesine başvuran, herhangi bir tanı konulamayan ve MR görüntüsü alınan sağlıklı 15 birey dâhil edilmiştir. Beyin MR görüntülerinin volümetrik analizi için, VolBrain yöntemi kullanılmıştır. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesi Mann Whitney U testi ile yapılmıştır. Analizler sonucunda, cerebrum, substantia grisea, substantia alba, lobus frontalis, gyrus frontalis medius, lobus occipitalis, cortex calcarinus, gyrus lingualis, gyrus occipitalis superior ve gyrus occipitalis medius hacimlerinin, NAİON hastalarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu tespit edilmiştir (p < 0,05). Bununla birlikte, cerebellum'a ait hacim analizinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p > 0,05). Cerebellum lobüllerinde, sağ lobül X'un kortikal kalınlığı ve sol lobül IX'un gri madde hacmi, NAİON hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde daha düşük bulunurken (p < 0,05), diğer lobüllerin kortikal kalınlıklarında ve substantia grisea hacimlerinde anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p > 0,05). Elde edilen bulgular, NAİON'un cortex cerebri'nin hem görsel hem de görsel olmayan bölgelerinde hacimsel değişikliklere yol açtığını, ancak cerebellum hacminde anlamlı bir değişiklik meydana getirmediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, NAİON'un nörolojik etkilerinin, özellikle görsel işlevlerle doğrudan ilişkili olan beyin yapılarında daha belirgin bir şekilde etkilenmeye yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy (NAION) is a clinical disease that develops as a result of an idiopathic ischemic process in the anterior region of the optic nerve and is characterized by symptoms such as decreased visual acuity, blurred vision, visual field loss and color vision disturbances. In this study, brain magnetic resonance (MR) images of patients with NAION and healthy control subjects were analyzed and compared using automatic segmentation. The study included 15 NAION patients who applied to Tokat Gaziosmanpasa University Faculty of Medicine Hospital Eye Polyclinic in the last 5 years and underwent MR imaging, and 15 healthy control who applied to Tokat Gaziosmanpasa University Hospital with symptoms such as dizziness or headache, who could not be diagnosed and underwent MR imaging. VolBrain method was used for volümetric analysis of brain MR images. Statistical evaluation of the findings was made using the Mann Whitney U test. As a result of the analysis, the volumes of cerebrum, gray and white matter, frontal lobe, medial frontal gyrus, occipital lobe, calcarine cortex, lingual gyrus, superior and medius occipital gyrus were significantly lower in NAION patients compared to control group (p < 0.05). However, no statistically significant difference was observed between the two groups in the volume analysis of the cerebellum (p > 0.05). In the lobules of the cerebellum, the cortical thickness of the right lobule X and the gray matter volume of the left lobule IX were found to be significantly lower in NAION patients compared to the healthy control group (p < 0.05), while no significant difference was found in the cortical thickness and gray matter volumes of the other lobules (p > 0.05). The findings suggest that NAION induces volumetric changes in both visual and non-visual regions of the cerebral cortex, but not in the cerebellum. These results suggest that the neurological effects of NAION lead to more pronounced involvement of brain structures, especially those directly related to visual functions.