Tarihi yığma yapıların deprem yükleri altındaki davranışı: çakıroğlu ismail ağa konağı örneği
Behavior of historical masonry buildings under earthquake loads: example of cakiroğlu ismail ağa mansion
- Tez No: 936377
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ AKIN DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma sistemler, Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, Deprem yükleri altında analiz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Tarihi yığma konaklardan biri olan Trabzon İli, Of İlçesi, Sırağaç Mahallesinde bulunan Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı ele alınarak, tarihi ahşap yapıların deprem yükleri altında davranışının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Konağın, SAP 2000 programında modal analizi ile davranış spektrumu ve 2011 Van depremi ivme kayıtları dikkate alınarak zaman tanım alanında hesap yöntemi ile deprem yükleri altında analizleri yapılmıştır. Bulgular: Modal analiz sonucunda titreşim modlarından, birinci modda periyot 0,25 sn' dir. İkinci modda periyot 0,23 sn' dir. Üçüncü modda periyot 0,22 sn' dir. Yapının tepki spektrumu analizinde X doğrultusunda oluşan maksimum yer değiştirme 6,53 mm, Y doğrultusunda oluşan maksimum yer değiştirme ise 5,58 cm' dir. 2011 Van depremi verilerine göre X doğrultusunda oluşan maksimum yer değiştirme 0,011 mm, Y doğrultusunda oluşan maksimum yer değiştirme ise 0,012 mm' dir. Sonuç: Ahşap elemanlarda basınç, çekme ve kayma gerilmeleri yapının hiçbir bölgesinde aşılmamıştır. Taş duvarlarda basınç gerilmeleri yapının her yerinde sınır değerin altında kalırken, çekme ve kayma gerilmelerinin lokal noktalar hariç sınır dayanım değerlerinin altında kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Çakıroğlu İsmail Ağa Mansion located in Sırağaç Neighbourhood of Of District, Trabzon Province, which is one of the historical masonry mansions, was taken into consideration and it was aimed to investigate the behaviour of historical wooden structures under earthquake loads. Method: The behaviour spectrum of the mansion was analysed by modal analysis in SAP 2000 program and analysed under earthquake loads by time domain calculation method considering the acceleration records of 2011 Van earthquake. Findings: As a result of modal analysis, the period in the first mode is 0.25 s. In the second mode, the period is 0,23 s. In the third mode, the period is 0,22 s. In the response spectrum analysis of the structure, the maximum displacement in the X direction is 6.53 mm and the maximum displacement in the Y direction is 5.58 cm. According to 2011 Van earthquake data, the maximum displacement in X direction is 0.011 mm and the maximum displacement in Y direction is 0.012 mm. Result: Compressive, tensile and shear stresses in timber elements were not exceeded in any part of the structure. In stone walls, compressive stresses were below the limit value in all parts of the structure, while tensile and shear stresses were below the limit strength values except for local points. Keyword: Masonry systems, Çakıroğlu İsmail Ağa Mansion, Analysis under earthquake loads January 2025, 158 pages