Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesinde renk adları üzerine mukayeseli bir araştırma
A comparative research on color names in Turkey Turkish and Kazakh Turkish
  1. Tez No: 936460
  2. Yazar: GULNUR TLEGENOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ DEMİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish, Kazakh Turkish, Colour, Concept, Analysis, Comparison, Symbolic, Onamastik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Çalışmada, Türkiye'nin ve Kazakistan'ın çeşitli yörelerinde yapılmış olan derlemeler, üniversitelerde çalışılmış olan yüksek lisans ve doktora tezleri, basılı kitaplar, makaleler ve bildiriler olmuştur. Çalışmanın amacı Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesinde renk adlarını tespit etmek, bu adları ortaklık ve farklı adlandırmalar bakından tasnif etmek, renk adlarını yapı ve kökene ait dil özellikleri bakımından karşılaştırmalı bir şekilde tanımlamak ve toplumlardaki bilişsel temelde yorumlamaktır. Bu araştırma, Kazak-Türk milletinin kültürel özellikleri ve bu özellikleri oluşturan her bir parça üzerinde renklerin etkilerini incelemiştir. Özellikle tarihin ilk çağlarından itibaren Kazak-Türk milli kimliğinin oluşumu sürecinde, kültürel yapının parçalarını oluşturan dil, din, mitoloji, yazılı, sözlü ve görsel tarihi kaynaklar, toponimler, halık edebiyatı gibi diğer kültürel unsurlar ile renkler arasındaki ilişki ve etkileşim üzerinde durulmuştur. Bu çalışma, genel rengin özelliklerini incelemekle ilgili ve gelecekte bilim adamları için faydalı olacak diye düşünyoruz. Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesinde renk adlarını tespit edilen değerler büyük oranda benzerlik göstermektedir. Türk ve Kazak dillerine odaklanan bu çalışmadan diğer diller için elde edilen sonuçlar yeni fırsatlar açabilir. Gelecekteki çalışmalar, diğer Türk dillerinde renklerin incelenmesini içerecektir, çalışmalarımızı derinleştirebilir ve genişletebiliriz. Anahtar Kelimler: Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, Renk, Kavram, Analiz, Karşılaştırma, Sembolik, Onamastik
Özet (Çeviri)
In the study, compilations made in various regions of Turkey and Kazakhstan, master's and doctoral theses, printed books, articles and papers were used. The aim of the study is to identify colour names in Turkish and Kazakh Turkish, to classify these names in terms of common and different names, to define colour names in a comparative way in terms of linguistic features of structure and origin, and to interpret them on the cognitive basis of societies. This research examines the cultural characteristics of the Kazakh-Turkish nation and the influence of colours on each of its constituent parts. In particular, in the process of the formation of the Kazakh-Turkish national identity from the earliest times of history, the relationship and interaction between colours and other cultural elements such as language, religion, mythology, written, oral and visual historical sources, toponyms, folk literature, etc., which constitute parts of the cultural structure, is focused on. We think that this study will be useful for scientists in the future and will be useful for scientists in the future. The values of colour names in Turkish and Kazakh Turkish are largely similar. The results obtained from this study, which focuses on Turkish and Kazakh languages, can open new opportunities for other languages. Future studies will include the study of colours in other Turkic languages, we can deepen and expand our studies.