Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesinde çekim ekleri (bir karşılaştırma)
Inflectional suffixes in Turkish and Kazakhish (a comparison)
  1. Tez No: 144647
  2. Yazar: LEYLA DEVRİŞEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AVNİ GÖZÜTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Morfoloji, Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, Çekim ekleri, Lehçe
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesinde kullanılan çekim ekle ri arasındaki morfolojik benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir. Tez; Ön Söz (III), Giriş (1), İsim Çekim Ekleri (2-12 s.), Fiil Çekim Ekleri (13-50 s.), Kaynakça (52 s.), Sonuç (51 s.) ve Ekler Dizini (53 s.) olmak üzere top lam yedi bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde çekim eklerinden,“Ön Söz”de Türkçenin yazı dilinden ve çalışmanın ana amacından bahsedilmektedir. İki ana bölümü oluşturan“İsim Çekim Ekleri”ve“Fiil Çekim EklerF'nde ise iki dilde ki gramer yapıları örneklerle sağlamlaştırılmış ve açıklanmıştır. Çalışma ”Kaynak ça“, ”Sonuç“ ve ”Ekler Dizini" bölümleriyle son bulmaktadır. Kazak Türkçesinde çekim ekleri morfolojik bakımından incelenmeye alındı ğında, kaynak olarak daha çok yabancı literatürler taranmıştır. Bu iki lehçenin mor folojik özellikleri bir araya getirilerek Kazak Türkçesi öğrenimine yardımcı olabi lecek bir kaynak oluşturulmuştur. Ayrıca bu konuda daha sonra yapılacak olan ça lışmalara ışık tutmak ve farklı iki lehçeyi konuşanların anlaşmalarına katkıda bulu nabilmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to study the morfhological similarities and differences between inflectional suffixes used in Turkish and Kazakhish. Thesis consists of seven parts; Foreword (III), Introduction (1), Inflectional Suffixes in Nouns (pages between 2 and 12), Inflectional Suffixes in Verbs (pages between 13 and 50), Bibliography (on page 52), Conclusion (on page 51) and Index of Suffixes (on page 53). The inflectional suffixes are mentioned in“Introduction”and in the“Foreword”Turkish literary language and the main aim of the study are mentioned.“Inflectional Suffixes in Nouns and ”Inflectional Suffixes in Verbs“, which formed the main parts, are studied and as a result of this, grammar structures in both languages are explained and strenghtened with examples. The study is ended with ”Bibliography“, ”Conclusion“ and ”Index of Suffixes". When inflectional suffixes in Kazakh Turkish are examined morphologically, foreign sources are mostly searched. These two dialects' morphological properties are gathered and source which helps the learning of Kazakh Turkish, is occured. As a result, the main aim of the study is, by comparing inflectional suffixes morphologically used in Turkish and Kazakh Turkish, to occur the similarities and differences, to light the way of the future studies and to help the both language speakers to understand each other.KeyWords: Morphology, Turkish, Kazakh Turkish, Inflectional Suffixes, Dialect.