Wastewater management in organized industrial district (OID) – case study from an OID in Aegean Region
Organize sanayi bölgesinde (OSB) atıksu yönetimi – Ege Bölgesinde bir OSB'den vaka çalışması
- Tez No: 936555
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİBELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, atıksu arıtma, atık yönetimi, organize sanayi bölgesi, yeniden kullanım, geri kazanım, geri dönüşüm, Wastewater, wastewater treatment, waste management, organized industrial district, reuse, recovery, recycle
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye'de ve dünyamızda kontrolsüz şekilde büyüyen nüfus, kentleşme ve endüstrileşme ile birlikte çoğalan çevre problemleri önemli boyutlara ulaşmaktadır. Aynı şekilde elimizdeki yenilenebilir ve doğal kaynaklar da gün ve gün tükenmektedir. Bu sebeple doğal kaynak yetersizliğinin önüne geçmek ve içinde bulunduğumuz doğal ekosistemi muhafaza etmek adına çevre ile dost yeni yöntemler ve sürdürülebilir projeler üretilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri, ülkemizin içinde bulunduğu mevcut endüstrileşme sürecinin neden olduğu olumsuzlukları ve çevresel etkilerini gidermeyi ve şehirleşmeye yön vermeye amaç edinen tüzel bir yapıdır. Organize Sanayi Bölgeleri, temelde endüstrileşmenin geliştirilmesi için elverişli olduğu kabul edilen, sanayi türlerinin belirli bir düzen ve program dahilinde yerleşip gelişmesi için, kaynakların akılcı kullanımını ve verimlilik esasını gözeten bir tür hizmet üretim alanlarıdır. Bu çalışmada Ege Bölgesi'nde bulunan bir karma organize sanayi bölgesinin model olarak alınması ve OSB içerisinde ortaya çıkan/çıkabilecek atıkların ve atıksuların idaresi için ülke yönetmelikleri ve tebliğleri çerçevesinde yeni sürdürülebilir, uygulanabilir, çevre dostu birtakım stratejilerin/atık yönetim modellerinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu araştırma dahilinde OSB idaresi ile beraber atık yönetimi çalışmaları/ uygulamaları değerlendirilmiştir. Burada sanayi kuruluşlarının oluşturduğu atığın olabildiğince yerinde ve mümkünse kaynağında en aza düşürülmesi amaçlanmıştır. Bunun beraberinde oluşan atıkların niteliğe ve niceliğe göre ayrımları yapılmış, sektörel olarak atık tipleri/çeşitlilikleri tespit edilmiştir. Atıkların toplanmaları, nakliyeleri, ara depolanmaları, geri dönüşümleri, nihai olarak yok edilmeleri, tekrar değerlendirilmeleri, arıtılmaları, enerjiye çevrilmeleri ve nihai depolanmalarıyla ilgili usul ve esaslar geliştirilerek, bu işlemler atık tiplerine göre ve literatür incelemeleri ile birlikte ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın atıksu idaresi konusunda; OSB ana arıtmasına ulaşan karma atıksuların karakteristik özelliklerinin tespiti amacıyla ilgili ulusal/uluslarası standart metotlara uygun bileşik örnekler alınarak ve ölçme, tahlil ve yorumlama çalışmaları yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizlerin sonuçları Çevre Kanunu gereğince yayımlanan“Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği”çerçevesinde deşarj limitlerine göre uygunluğu açısından değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra sektörel temelde de örnekleme, tahlil ve raporlama çalışmaları yürütülerek endüstrilerin kirliliğe yol açtığı unsurlar aynı yöntemle saptanmıştır. Endüstrilerden toplanan numunelerden elde edilen verilerin analiz değerleri ise OSB bünyesindeki Merkezi Arıtma Tesisi tarafından onaylanan deşarj ölçütlerine göre incelenmiş ve atıksu eylem planlamaları hazırlanmıştır. Yenilenebilir varlıklarımızın gittikçe azaldığı çağımızda, geleceğe dönük sürdürülebilir kalıcı çözüm önerileri üretmek için OSB'deki sektörlerin aktiviteleri sonucu ürettikleri atık/atıksulara katma değer kazandıracak yeni uygulamalar ortaya koymak bu projenin temel hedefleri arasında bulunmaktadır. Atıkları yalnızca boşaltımı yapılacak veya bertaraf edilecek bir malzeme olarak değil, bir kaynak olarak görebileceğimiz ve geri kazanım/yeniden kullanım olanaklarının yer aldığı yönetim sistemlerinin geliştirilmesi de çalışmanın hedefleri arasındadır. Üretilen atığın/atık suyun yeniden kullanımına yönelik alternatiflerin uygulanabilirliği araştırılmış, OSB içerisinde yer alan sanayi kuruluşları için sektör bazında endüstriyel olarak faydalı kullanım alanı yaratılabilecek sistemlerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Klasik yöntemler dışında atık/atıksuya sağlayacağımız katma değer ile OSB'de atık yönetimine ilişkin pek çok operasyonel giderin düşürülmesi sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The prevalence of environmental challenges is rising exponentially in our country and globally, driven by rapid population growth, increasing urbanization and industrialization. Concurrently, the availability of sustainable and replenishable resources is diminishing. In this respect, it is crucial to devise innovative resolutions and environmentally conscious new scientific and technological innovations in order to solve the shortage of biological resources and ensure the long-term viability of the ecosystem. The objective of Organized Industrial Districts (OIDs) is avoiding the occurrence of deformed industrialization and the associated environmental problems, while simultaneously guiding the process of urbanization in our country. Furthermore, OID's are industrial districts that intend to optimize capability by implementing reasonable resource utilization for the establishment and advancement of facilities within a defined system in regions where commercialisation is considered suitable. The principal aim is to suggest and apply renewable, ecologically sound novel approaches and waste management practices generated within the OID, in accordance with the national legislation. In order to achieve this objective, an organized industrial district in the Aegean Region has been selected as a demonstration. The present study has encompassed the determination of waste management activities and associated applications, in conjunction with the OID management. The aim is reduction of waste generated by industrialists at source, wherever feasible. Classifications have been made of the waste generated according to quality and quantity, and characterization of the waste has been carried out in terms of sector and type. A range of methods and practices have been studied for the collection, transportation, short-term storage, reuse, recovery, treatment, disposal, energy efficiency and final disposal of waste material. These processes have been determined based on the waste types combined with the results of a review of the literature. In the context of wastewater monitoring and management, composite samples were collected and subjected to analysis in accordance with established national and international standards. This will facilitate the characterization of the mixed wastewater that is received at the Organized Industrial District's Wastewater Treatment Plant. The analyses results were assessed for compliance with the given in Turkish National Legislation. Furthermore, wastewater collection and analysis were conducted on a sectoral basis, and the pollutant sources of industrialists were determined through similar techniques. The analysis results of the samples taken from the individual industries were assessed depending on the limit values given by the Wastewater Treatment Plant of the OID, and alternative wastewater treatment and reuse options were developed. In the present era, when our renewable resources are diminishing on a daily basis, the purpose of this thesis was to define sustainable solutions by developing new methods for adding value to the waste and wastewater generated by industrial activities within the OID. The research also aims to develop management systems that view waste as a resource rather than a material to be discarded or disposed of. Furthermore, the study intends to incorporate recovery and reuse possibilities. The potential for the reuse of waste and wastewater has been explored, with the objective of developing industrial-scale systems for use by industrial establishments within the OID. In place of traditional resources, the aim is to reduce waste handling costs for OID businesses by adding value to waste and wastewater.