Bursa ilinin tarımsal ürün açısından rekabet analizi
Competitive analysis of Bursa province in terms of agricultural products
  1. Tez No: 936649
  2. Yazar: İSMAİL YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Faktör, Rekabet, Tarım, Agriculture, Bursa, Competition, Factor
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Bursa ilinin tarımsal ürünlerdeki rekabet avantajlarını, Porter'ın Elmas Modeli ve SWOT analizi gibi yöntemler aracılığıyla ayrıntılı olarak incelemektedir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa, elverişli iklimi, verimli toprakları ve stratejik coğrafi konumu sayesinde zengin bir tarım mirasına sahiptir. Çalışmada kestane, üzüm, şeftali ve zeytin gibi başlıca tarımsal ürünler, üretim verileri, ihracat potansiyeli ve ekonomik etkileri açısından değerlendirilmiştir. Analizler, Bursa'nın yüksek kaliteli ürünleri, köklü geleneksel uygulamaları ve tarımsal ürünlerine olan uluslararası talep gibi güçlü yönlere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, mevsimsel sınırlamalar, yüksek üretim maliyetleri ve iklim değişikliği riskleri, sektörün sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Çalışma, Bursa'nın tarımsal rekabetçiliğini artırmak için üretim tekniklerini modernize etmenin, tedarik zincirlerini güçlendirmenin ve marka değerini artırmanın önemine dikkat çekmektedir Bu araştırma, Bursa'nın tarımsal ve ekonomik gelişimini sürdürmek ve geliştirmek isteyen politika yapıcılar ve paydaşlar için stratejik bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the competitive advantages of Bursa province in agricultural products through detailed analyses, including Porter's Diamond Model and SWOT analysis. Bursa, located in Turkey's Marmara Region, has a rich agricultural heritage supported by its favorable climate, fertile lands, and strategic geographical position. The study identifies key agricultural products- such as chestnuts, grapes, peaches, and olives—as significant contributors to the local and national economy The analysis reveals that Bursa benefits from high-quality products, robust traditional practices, and international demand for its agricultural outputs. However, challenges such as seasonal limitations, high production costs, and climate change risks threaten the sector's sustainability. Opportunities include increasing global demand for healthy, organic products and government incentives, while threats involve growing global competition and environmental factors.