Liçi görünümlü türbülatörlerin ısı transferi üzerindeki etkilerinin deneysel incelenmesi
Experimental investigation of effect of lychee looking turbulator on heat transfer
  1. Tez No: 936650
  2. Yazar: SEVİNÇ SEVGİ ÇİÇEK KOÇALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türbülatör, ısı transferi, akış, sürtünme faktörü, basınç düşüşü Nisan 2025, 53 sayfa, Turbolator, heat transfer, fluent, friction factor, pressure drop April 2025, 53 pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı daha önce literatürde örneğine rastlanmamış olan ve geometrisinde liçi meyvesinden esinlenilen farklı adetlerde liçi görünümlü türbülatörlerin, yatay konumda dairesel test borusu içerisine yerleştirilerek zorlanmış taşınım altında ısı transferi üzerindeki etkilerini incelemek ve en verimli sistemi deneysel veriler aracılığıyla belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma liçi görünümlü türbülatörlerin farklı adetlerde deney düzeneği içerisine yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Deney düzeneğinde akışkan olarak saf su kullanılmıştır. Deney düzeneğine dışarıdan güç kaynağı vasıtasıyla sabit ısı verilmiştir. Deneyde kullanılan test borusu Cr-Ni paslanmaz çelik malzemeden yapılmış ve dairesel geometrilidir. Isı kayıplarını en aza indirmek için yalıtılmış olan test borusu 25,37 mm iç çapa ve 1010 mm uzunluğa sahiptir. Sistem verileri toplam 20 termokupl yardımı ile elde edilmiştir. Tekli, çifli ve üçlü liçi türbülatörlü deneylerden elde edilen veriler, destek elemanlı deneyler ve küre deneyleri verileri ile karşılaştırılarak ısı transferi üzerindeki etkileri ve maksimum verim sağlanacak sistem incelenmiştir. Bulgular: Uygulamada kullanılan liçi görünümlü türbülatörlerinin Nusselt (Nu) ve Reynold (Re) sayılarının destek elemanlı boş boru ve küre deneylerinde elde edilen Nu ve Re sayılarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Aynı zamanda liçi türbülatörlerin sürtünme faktörü (f) değerinin destekli boş boru deneyine oranla fazla ancak küre deneyine oranla az olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Liçi türbülatörlü sistemlerin destek elemanlı boş boru ve küre düzeneklerine göre daha fazla ısı transferi meydana getirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of different numbers of lychee-looking turbulators, which have not been previously seen in the literature and whose geometry is inspired by lychee fruit, on heat transfer under forced convection by placing them inside a circular test pipe in a horizontal position and to determine the most efficient system through experimental data. Method: This study was carried out by placing different numbers of lychee turbulators in the experimental setup. Pure water was used as the fluid in the experimental setup. Constant heat was given to the experimental setup via an external power source. The test pipe used in the experiment was made of Cr-Ni stainless steel material and has a circular geometry. The test pipe, which was insulated to minimize heat losses, has an inner diameter of 25,37 mm and a length of 1010 mm. System data was obtained with a total of 20 thermocouples. The data obtained from single, double and triple lychee turbulator experiments were compared with the data from support element experiments and completely empty pipe experiments, and the effects on heat transfer and the system that will provide maximum efficiency were examined. Findings: It was observed that the Nusselt (Nu) and Reynold (Re) numbers of the lychee turbulators used in the application were higher than the Nu and Re numbers obtained in the empty pipe with support element and empty pipe experiments. It was also observed that the friction factor (f) value of the lychee turbulators was higher than the supported empty pipe test but lower than the sphere test. Results: It has been observed that systems with lychee turbulators provide more heat transfer compared to empty tube and sphere systems with support elements.