Ekonomik kriz dönemlerinde lojistik sektörünün karşılaştığı sorunlar ve öneriler
Problems and recommendations faced by the logistics sector during economic crisis period
- Tez No: 936699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FATİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Lojistik Sektörü, Kriz Dönemleri, Lojistik Sektörü ve Sorunlar, Economic Crisis, Logistics Sector, Crisis Periods, Logistics Sector and Problems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Lojistik kavramı, tarihsel açıdan incelendiğinde , askeri kökenli bir kavram olduğu söylenilebilir. Tarih boyunca, savaşlarda askerlere yiyecek, giyecek ve askeri malzeme tedariki sağlayarak savaşların kazanılmasında önemli rol oynamıştır. Lojistiğin genel askeri tanımı;“Bir askeri birliğin operasyon yeteneğini destekleyecek tüm birleşimlerin tasarımı ve uygulaması, ilgili ekipman ve teçhizatı sağlayarak, savaşta ve barışta üstünlüğün garantilenmesi”(Aydın, 2009) olarak tanımlanırken sivil tanımı ise, genel olarak bir ürünü bir yerden başka bir yere taşıma şeklinde tanımlanmaktadır. Bu genel tanımlamanın biraz daha detayına inildiğinde lojistik, ürün hammaddesinin, mamul'ün, hizmetlerin ve bağlı bilgilerin tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilk üreticiden son tüketim noktasına en verimli şekilde akışı düzenleyen ve kontrol eden bir sistemdir. Ekonomik kriz tanımı incelendiğinde kriz kelimesi Yunanca“krisis”sözcüğünden meydana gelmektedir. Kelime manası ise karar vermektir (Önder, 2001: 45). Kriz kavramının manası oldukça geniştir. Kriz, ekonominin dengeli bir durumdan dengesiz bir duruma ya da istikrarlı bir durumdan istikrarsız bir duruma gelmesi olarak ta açıklanabilir (Özgüven, 2001: 6). Basit tanımıyla küresel krizler; I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1929 Büyük Bunalımı ile başlayıp her 10 yılda bir farklı büyüklüklerde ve farklı tanımlamaları kendini yenilemiş, özellikle 1980- 2010 yılları arasında daha farklı boyutlara ulaşmasıyla küreselleşme akımı anlayışı ile birlikte de etkisini bütün dünyaya yaymıştır. Söz konusu bu küresel krizler lojistik hizmet üreten şirketler üzerindeki; ekonomik, psikolojik, ve sosyolojik etkileri, genel firmalara oranla daha yoğun ve daha şiddetli olarak görülmüştür. Bu negatif etkileri minimum seviyeye indirmek ve lojistik sektörünü geliştirmek, Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik ve jeostratejik alan dikkate alındığında Türk Lojistik Sektörünün büyümesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Ülkemizde ve dünyada gelişimini hızla arttıran, büyüyen ticaretin gelişmesine büyük oranda katkı sağlayan lojistik sektörü, bünyesinde bulundurduğu birçok alan nedeniyle dış ticaretin ve yaşanan finansal dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden birisidir. Gerek taşımacılık gerek mal ve hizmetlerin teslimatını gerçekleştiren lojistik sektörü dış ticarette, döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve kur farkının oluşmasıyla birlikte birçok sorun yaşamaktadır. Depolama, stok yönetimi, taşıma gibi alanlara sahip olan lojistikte, maliyetlerin hedeflenenin üzerinde kalmasıyla birlikte ithalatçılar antrepolardan ürünleri alamamaktadır. Antrepoda beklemeye alınan malların yığılmasıyla ve bekleme sürelerinin artmasıyla; dövizden kaynaklı maliyetler, bekleme maliyetleri, firmaların araç akaryakıt gibi maliyetleri ile finans sorunlarının artması şirketlere ekonomik açıdan zarar vermektedir.
Özet (Çeviri)
When the concept of logistics is examined from a historical perspective, it can be said that it is a concept of military origin. Throughout history, it has played an important role in winning wars by supplying soldiers with food, clothing and military equipment. General military definition of logistics; While it is defined as“the design and implementation of all combinations that will support the operational capability of a military unit, ensuring superiority in war and peace by providing the relevant equipment and equipment”(Aydın, [Web], 2009), the civilian definition is generally the transportation of a product from one place to another. is defined as. Logistics is a system that regulates and controls the flow of raw materials, products, services and related information from the first producer to the final consumption point in the most efficient way in order to meet the needs of the consumer. When the definition of economic crisis is examined, the word crisis comes from the Greek word“krisis”. The meaning of the word is to decide (Önder, 2001: 45). The meaning of the concept of crisis is quite broad. The crisis can also be explained as the economy coming from a balanced state to an unstable state or from a stable state to an unstable state (Özgüven, 2001, p. 6). Global crises with simple definition; World War I, II. Beginning with the World War II and the Great Depression of 1929, it renewed itself in different sizes and different definitions every 10 years, and spread its influence all over the world, especially with the understanding of the globalization trend, when it reached different dimensions between 1980 and 2010. These global crises in question on companies producing logistics services; Its economic, psychological, and sociological effects have been seen to be more intense and more severe than those of general firms. Minimizing these negative effects and developing the logistics sector is very important for the growth of the Turkish Logistics Sector, considering the geopolitical and geostrategic area in which Turkey is located. The logistics sector, which has rapidly increased its development in our country and in the world, and greatly contributed to the development of growing trade, is one of the sectors most affected by foreign trade and financial fluctuations due to the many fields it contains. The logistics sector, which carries out the delivery of both transportation and goods and services, has many problems in foreign trade with the fluctuations in the exchange rate and the formation of the exchange rate difference. In logistics, which has areas such as warehousing, stock management and transportation, importers cannot buy products from warehouses as the costs remain above the target. With the accumulation of goods put on hold in the warehouse and the increase in waiting times; The costs arising from foreign exchange, waiting costs, the costs of companies such as vehicle fuel and the increase in financial problems harm companies economically.