Hatay ilinden toplanan sığır sütlerinde enrofloksasin, danofloksasin ve marbofloksasin kalıntısının araştırılması
Investigation of enrofloxacin, danofloxacin, and marbofloxacin residues in bovine milk collected from Hatay province
  1. Tez No: 936779
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKYILDIZ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Pharmaceutical Toxicology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Enrofloksasin, Danofloksasin, Marbofloksasin, Kalıntı, Süt, Enrofloxacin, Danofloxacin, Marbofloxacin, Residue, Milk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
İlaçların uygun doz, süre ve endikasyonda kullanılmaması sonucu insan ve hayvan sağlığında istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Özellikle et, süt, yumurta için yetiştirilen hayvanlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu tüketime sunulan gıdalarında kalıntı bulunabilir ve bu kalıntılı ürünlerinin insan ve hayvanlardan tarafından tüketilmesi sağlık açısından önemli sorunlar doğurabilir. Kalıntılı gıdaların tüketilmesi ile toksikolojik, mutajenik, karsinojenik, immun-supresif ve alerjik reaksiyonlar görülebilir. Ayrıca antibiyotikli sütlerin yoğurt ve peynir imalatında kullanılması sonucunda ürünler tam olarak olgunlaşamayabilir veya kalitesi düşük ürünler meydana gelebileceği akılda tutulmalıdır. Bu araştırmada Hatay ilinden toplanan inek sütü örneklerinden florokinolon antibiyotiklerden enrofloksasin, danofloksasin ve marbofloksasinin kalıntı düzeyini belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada 70 adet süt numunesi toplandı ve toplanan numunelerden enrofloksasin, danofloksasin ve marbofloksasinin analizi yüksek basınçlı sıvı kromatogram ile gerçekleştirildi. Toplanan bütün süt numunelerinde ölçülen florokinolon grubu antibiyotikler yönünden sütte bulunmasına izin verilen maksimum kalıntı limitlerinin altında olduğu görüldü. Bu sonuca göre yetiştiricilerin antibiyotik uygulanması sonrasında antibiyotik kalıntısını bulunan hayvanları tüketime sunmadığı ve gerekli arınma sürelerine dikkat edildiği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The inappropriate use of medications in terms of dosage, duration, and indication may lead to undesirable outcomes for both human and animal health. In particular, the unconscious use of antibiotics in animals raised for meat, milk, and eggs can result in residues in the food products available for consumption, posing significant health risks when these contaminated products are consumed by humans and animals. The consumption of contaminated food may cause toxicological, mutagenic, carcinogenic, immunosuppressive, and allergic reactions. Moreover, it should be noted that the use of milk containing antibiotics in the production of yogurt and cheese may prevent proper maturation of the products or lead to low-quality products. This study aimed to determine the residue levels of the fluoroquinolone antibiotics enrofloxacin, danofloxacin, and marbofloxacin in cow milk samples collected from the Hatay province. A total of 70 milk samples were collected, and the analysis of enrofloxacin, danofloxacin, and marbofloxacin was performed using high-performance liquid chromatography. The results showed that the fluoroquinolone antibiotics in all the collected milk samples were below the maximum residue limits allowed in milk. Based on this result, it can be concluded that farmers did not market animals with antibiotic residues after the application of antibiotics and paid attention to the necessary withdrawal periods.