مرظفى مدلؼ وجيؾده في التفدير السؾضؾعي
Mustafa Müslim ve Cuhüduhü fit-Tefsîri'l-Mevzü'î
  1. Tez No: 936847
  2. Yazar: ASSAD HAJI SHAMSI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDER KHALEEL ISMAEL ISMAEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mustafa Müslim, Konulu Tefsir, Konulu Tefsir Ansiklopedisi, ilmi çabalar, tefsir türleri, Tafsir, Mustafa Muslim, Thematic Tafsir, Thematic Tafsir Encyclopedia, scientific efforts, types of Tafsir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
kavramının modern çağda ortaya çıkmasıyla birlikte, ........... Mustafa Müslim, modern çağda ortaya çıkan bir terim olarak konulu tefsirin metodolojik temellerinin ortaya konulmasına katkıda bulunmuş ve bu bağlamda büyük emekler vermiş en önemli şahsiyetlerden biri olup hayatı boyunca tedris ve telif çalışmalarıyla Allah'ın Kitabına hizmet eden alimler arasında yer almıştır. Araştırmada, Mustafa Müslim'in kişisel hayatı, ilmi gelişimi ve aldığı vazifeler ele alındıktan sonra, türünün ilk örneği olan bir çalışmayla, Fâtiha sûresinden Nâs suresine kadar Kur'an-ı Kerim surelerinin tamamına yönelik konulu tefsir alanındaki çabalarına, ardından farklı uygulama örnekleri verilerek konulu tefsir ansiklopedisi için sarf ettiği gayretlere değinilmiştir. Araştırma sırasında, Mustafa Müslim'in ilmi kişiliğinin bazı yönlerine ve Kur'an'a hizmet yolunda harcadığı çabalara ışık tutulması ve bu çabaların ilmi değerinin öne çıkarılması gerektiği kanaatine varılmıştır. Araştırma giriş, önsöz ve üç bölümden oluşmaktadır: Giriş: Araştırmanın önemi, seçilme nedeni ve araştırma planı Önsöz: Tefsirin tanımı, önemi ve tefsir türleri Birinci Bölüm: Mustafa Müslim'in kişisel ve ilmi hayatı İkinci Bölüm: Mustafa Müslim'in eserleri Üçüncü Bölüm: Mustafa Müslim'in konulu tefsir alanındaki katkıları
Özet (Çeviri)
Mustafa Muslim is one of the most important figures who contributed to the introduction of the methodological foundations of thematic exegesis as a term that emerged in the modern age and made great efforts in this context. He was among the scholars who served the Book of Allah with their teaching and compilation works throughout his life. In the research, after discussing Mustafa Muslim's personal life, scientific development and the duties he took, in a study that is the first of its kind, his efforts in the field of exegesis of all the surahs of the Holy Quran, from the Surah Fatiha to the Surah An-Nas, are examined, and then different application examples are given. The efforts he made for the tafsir encyclopedia were mentioned. During the research, it was concluded that some aspects of Mustafa Muslim's scientific personality and his efforts in serving the Quran should be shed light and the scientific value of these efforts should be highlighted. The research consists of an introduction, a preface and three parts: Introduction: Importance of the research, reason for selection and research plan Preface: Definition of tafsir, its importance and types of tafsir Part One: Mustafa Muslim's personal and scientific life Part Two: Works of Mustafa Muslim Part Three: Mustafa Muslim's contributions in the field of thematic exegesis