Tüberküloz lenfadenitli, latent tüberküloz enfeksiyonlu olgularda ve sağlıklı kontrol grubunda kanda Sestrin-2, Nrf-2 ve Keap-1 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of Sestrin-2, Nrf-2 and Keap-1 levels in tuberculous lymphadenitis, latent tuberculosis infection cases and healthy control group
  1. Tez No: 936918
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keap-1, latent tüberküloz, Nrf-2, tüberküloz lenfadenit, Sestrin-2, Keap-1, latent tuberculosis, Nrf-2, tuberculous lymphadenitis, Sestrin-2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Tüberküloz enfeksiyon etkeni bireylerde çok çeşitli klinik tablolara yol açabilen bir basildir. Bazı olgularda bulaştan hemen sonra etken yok edilse de özellikle beş yaş altı çocuklarda önde gelen enfeksiyona bağlı ölüm nedenlerindendir. Bu geniş spektrumdaki kliniğin belirleyicileri net olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun kontrol altına alınabilmesi için tüberkülozun klinik seyrinin belirleyicilerinin aydınlatılmasına ihtiyaç vardır. Antioksidan savunma mekanizmalarının tüberküloza karşı savunmada rol oynuyor olabileceği düşünülmektedir. Nrf-2, Sestrin-2 ve Keap-1 molekülleri antioksidan savunma yolağında rol alan ana molekülerdir. Bu moleküllerin tüberkülozdaki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine başvuran 1 ay-18 yaş arasındaki tüberküloz lenfadenitli çocuklar, latent tüberkülozlu çocuklar dahil ile Çocuk Sağlığı Hastalıkları Polikliniğine başvuran sağlıklı kontroller dahil edilmiştir. Gönüllülerin serum Nrf-2, Keap-1, ve Sestrin-2 düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Nrf-2 ölçümleri için yapılan karşılaştırmalarda gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Keap-1 ölçümleri için yapılan karşılaştırmalarda Tüberküloz lenfadenit ve latent tüberküloz gruplarında, kontrol grubuna göre anlamlı yükseklik saptanmış, Sestrin-2 ölçümleri için yapılan karşılaştırmalarda ise tüberküloz lenfadenit grubunda diğer iki gruba göre anlamlı yükseklik saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma bildiğimiz kadarıyla Nrf-2, Keap-1 ve Sestrin-2 moleküllerini akciğer dışı tüberkülozda araştıran ilk çalışmadır. Çeşitli hastalıkların patofizyolojisinde rol oynadığı düşünülen bu moleküllerin çalışmamızdaki gruplar arasında düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmıştır. Tüberküloza karşı savunmada rol oynuyor olabileceği düşünülen bu moleküllerin gelecekteki çalışmalarda daha iyi araştırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The causative agent of tuberculosis infection is a bacillus that can cause a wide variety of clinical pictures in individuals. Although the agent is eliminated immediately after infection in some cases, it is one of the leading causes of death due to infection, especially in children under five years of age. The determinants of this wide spectrum of clinical findings are not clearly known. In order to control the infection, the determinants of the clinical course of tuberculosis need to be elucidated It is thought that antioxidant defense mechanisms may play a role in defense against tuberculosis. Nrf-2, Sestrin-2 and Keap-1 molecules are the main molecules involved in the antioxidant defense pathway. The aim was to investigate the role of these molecules in tuberculosis. Materials and Methods: Children with tuberculous lymphadenitis, including children with latent tuberculosis, aged between 1 month and 18 years, who applied to Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital Pediatric Infectious Diseases Polyclinic were included in our study. Serum Nrf-2, Keap-1, and Sestrin-2 levels of the volunteers were compared. Results: In comparisons made for Nrf-2 measurements, no significant difference was found between the groups. In comparisons made for Keap-1 measurements, a significant increase was found in the Tuberculous lymphadenitis and latent tuberculosis groups compared to the control group, and in comparisons made for Sestrin-2 measurements, a significant increase was found in the Tuberculous lymphadenitis group compared to the other two groups. Conclusion: To our knowledge, this is the first study investigating Nrf-2, Keap-1 and Sestrin-2 molecules in extrapulmonary tuberculosis. The levels of these molecules, which are thought to play a role in the pathophysiology of various diseases, were found to be significant different between the groups in our study. These molecules, which are thought to play a role in the defense against tuberculosis, need to be further investigated in future studies.