Ferula brevipedicellata ve Ferula orientalis türleri üzerinde fitokimyasal araştırmalar
Pharmacognostic studies on Ferula brevipedicellata and Ferula orientalis species
  1. Tez No: 936998
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR TAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Seskiterpen, izolasyon, antikanser, antitürberküloz, Ferula, Sesquiterpene, isolation, anticancer, antituberculosis, Ferula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada, Apiaceae (Umbelliferae) familyasına ait olan ve Güneybatı ve Orta Avrupa'dan Orta Asya, Çin ve Afganistan'a kadar dağılım gösteren Ferula L. cinsi incelendi. Güncel çalışmalara göre, Ferula cinsi 26 tür içermekte olup, bu türlerin 18'i Türkiye için endemiktir. Ferula türlerinden izole edilen kimyasal bileşikler, özellikle kumarinler, seskiterpenler, aromatik laktonlar üzerine yapılan biyolojik aktivite çalışmaları literatürde geniş bir yer bulmaktadır. Ferula türlerinin geleneksel tıpta yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, bu cinsin antimikrobiyal (antifungal, antimikobakteriyal, antiviral, antiprotozoal), ağrı kesici, antienflamatuvar, antikonvülsan, antioksidan, antikolinerjik, balgam söktürücü, spazm çözücü, tansiyon düşürücü ve östrojenik gibi geniş bir biyolojik aktivite yelpazesine sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle Ferula türlerinin kimyasal profiline dayalı sitotoksik aktivitesi, antikanser ilaç araştırmalarında önemli bir ilgi odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada, Ferula brevipedicellata Peșmen ex Sağıroğlu & H. Duman ve Ferula orientalis L. türlerinden diklorometan ve metanol ekstreleri hazırlanmıştır. Daha önce F. brevipedicellata kökleri üzerinde fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları rapor edilmemiş olup, literatürde bu türe ilişkin sınırlı bilgi bulunmaktadır. F. orientalis ise çalışma grubumuz tarafından daha önce incelenmiş olmasına rağmen, bitkinin kimyasal profilinin daha fazla aydınlatılması ve farklı coğrafi konumların sonuçlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi bu çalışmada hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasında, biyolojik olarak aktif bileşikler içerdiği bilinen humulen yapılı seskiterpen türevi maddeler izole edilmiştir. F. brevipedicellata diklorometan ekstresinden 4 tanesi doğadan ilk defa izole edilen toplamda 10 bileşik izole edilmiştir. F. orientalis diklorometan ekstresinden ise 2 tanesi doğadan ilk defa izole edilen toplamda 6 bileşik izole edilmiştir. Ayrıca, bu türlerin sitotoksik ve antitürberküloz aktiviteleri incelenerek, antikanser ve antitürberküloz ilaç adayı olarak potansiyelleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the genus Ferula L., which belongs to the Apiaceae (Umbelliferae) family and is distributed from Southwest and Central Europe to Central Asia, China, and Afghanistan. According to recent studies, the Ferula genus comprises 26 species, 16 of which are endemic to Turkey. The chemical compounds isolated from Ferula species, particularly coumarins, sesquiterpenes, and aromatic lactones, have been extensively studied in biological activity research. Ferula species are widely known in traditional medicine for various uses. Recent studies have demonstrated that this genus possesses a broad spectrum of biological activities, including antimicrobial, antifungal, analgesic, anti-inflammatory, anticonvulsant, antioxidant, antimycobacterial, antiviral, antiprotozoal, anticholinergic, expectorant, antispasmodic, hypotensive, and estrogenic effects. In particular, the cytotoxic activity of Ferula species, based on their chemical profile, has become a significant focus in anticancer drug research. In this study, dichloromethane and methanol extracts were prepared from Ferula brevipedicellata Peșmen ex Sağıroğlu & H. Duman and Ferula orientalis L.. To date, no phytochemical or biological activity studies have been reported on the roots of F. brevipedicellata, and the available information on this species in the literature is limited. Although F. orientalis has been previously studied by our research group, this study aimed to further elucidate the plant's chemical profile and evaluate the impact of different geographical locations on the results. In this thesis, humulene-type sesquiterpene derivatives, known to contain biologically active compounds, were isolated. Ten compounds were isolated from the dichloromethane extract of F. brevipedicellata, four of which were isolated from nature for the first time. From the dichloromethane extract of F. orientalis, six compounds were isolated, two of which were isolated from nature for the first time. The cytotoxic and antituberculosis activities of these species were investigated to evaluate their potential as candidates for anticancer and antituberculosis drugs.