Akut pulmoner emboli tanısı alan hastalarda sağ ventrikül çıkış yolu fraksiyonel kısalması ve triküspit kapak içe akım parametrelerinin pulmoner emboli ciddiyeti ile ilişkisinin ve prognostik öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of right ventricular outflow tract fractional shortening and tricuspid inflow parameters in patients diagnosed with acute pulmonary embolism: Relationship with the severity of pulmonary embolism and prognostic significance
- Tez No: 937044
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE KARAKELLEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Pulmoner Emboli, Triküspit içe akım, Sağ ventrikül çıkış yolu fraksiyonel kısalması, PESI, sPESI, ekokardiyografi, Acute Pulmonary Embolism, Tricuspid inflow, Right ventricular output tract fractional shortening, PESI, sPESI, echocardiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Akut Pulmoner Emboli Tanısı Alan Hastalarda Sağ Ventrikül Çıkış Yolu Fraksiyonel Kısalması ve Triküspit Kapak İçe Akım Parametrelerinin Pulmoner Emboli Ciddiyeti İle İlişkisinin ve Prognostik Öneminin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmamızda, akut pulmoner emboli hastalarının risk gruplarının belirlenmesinde kullanılan ve geleneksel olarak kullanılan ekokardiyografik veriler ve triküspit içe akım parameteleri ile sağ ventrikül çıkış yolu fraksiyonel kısalmasının pulmoner emboli ciddiyeti ile ilişkisini ve prognostic değerini araştırmayı amaçladık. Metot: Çalışmamız prospektif olarak tasarlanmış olup 01.03.2024 ile 01.10.2024 tarihleri arasında Atatürk üniversitesi araştırma hastanesinde, bilgisayarlı tomografik pulmoner anjiografi ile tanısı konulmuş akut pulmoner emboli tanısı almış 18 yaşından büyük ve dışlama kriterleri olmayan 47 gönüllü üzerinde üzerinde gerçekleştirildi. Akut pulmoner emboli tanısı aldıktan sonar hastalara PESI/SPESI skorları hesaplandı. Risk grupları belirlendi ve transtorasik ekokardiyografi yapıldı. RVOT fs ve Triküspit içe akım parametrelerine ek olarak geleneksel olarak kullanılan sağ ventrikül fonksiyon göstergeleri ölçülerek kaydedildi. Aynı hastaların hastane içi yatış süreleri, hastane içi ve 1 aylık mortaliteleri belirlendi. 1. Ay takibinde ise yine aynı ekokardiyografik parametreleri ölçülerek bazal veriler ve birinci ay verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Gönüllülerin 1 ay verilerine göre düşük ve orta riskli akut pulmoner emboli hastalarında triküspit içe akım parametrlerinden E dalga velositesi beklenen normal aralıkta iken (0,50 m/sn, 0,44-0,58) A velositesi beklenene göre artmış (0,64 ± 0,13 m/sn) ve E/A oranı ise azalmıştır (0,78, 0,69-0,90). Sağ ventrikül çıkış yolu fraksiyonel kısalması ise başlangıçta normale göre düşüktür (%36,53 ± 10,79). Bazal veriler ile 1. Ay verileri karşılaştırıldığında RVOT fs'nin anlamlı bir biçimde yükselerek (p0,05) A dalga velositesinin normal aralığa gerileyerek (p0,05). Mortalite gruplarında ise triküspit A dalga velositesinin anlamlı bir biçimde farklı olduğu (p=0,037) ve mortal olan grupta (n=5) yaşayan gruba göre (n=42) A dalga velositesinin daha düşük olduğu izlenmiştir. Sonuç: Bulgular ışığında düşük ve orta riskli pulmoner emboli hastalarında sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarında bozulma izlenmezken ön planda diyastolik disfonksiyon olduğu sonucuna varılmıştır. RVOT fs ve triküspit içe akımının pulmoner emboli ciddiyeti ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı ve risk belirleme için tek başına kullanılamayacağı ancak başlangıca göre diyastolik fonksiyonların düzelmesi nedeniyle pulmoner emboli hastalarının ekokardyiografik takibinde sağ ventrikül diyastolik fonksiyonlarının da değerlendirilmesi gerektiği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Right Ventricular Outflow Tract Fractional Shortening and Tricuspid Inflow Parameters in Patients Diagnosed With Acute Pulmonary Embolism: Relationship With The Severity of Pulmonary Embolism And Prognostic Significance Objective: This study aimed to investigate the relationship and prognostic value of right ventricular outflow tract (RVOT) fractional shortening and tricuspid inflow parameters, traditionally used echocardiographic data, in relation to the severity of acute pulmonary embolism (PE) and to determine their potential role in risk stratification. Methods: This prospective study was conducted between 01.03.2024 and 01.10.2024 at Atatürk University Research Hospital, involving 47 volunteers over the age of 18 who were diagnosed with acute pulmonary embolism by computed tomography pulmonary angiography and met the inclusion criteria. After diagnosis, patients' PESI/SPESI scores were calculated, and risk groups were determined. Transthoracic echocardiography was performed, and RVOT fractional shortening and tricuspid inflow parameters, along with traditional right ventricular function indicators, were measured and recorded. Hospital length of stay, in-hospital mortality, and 1-month mortality were also determined. At the 1-month follow-up, the same echocardiographic parameters were reassessed, and baseline data were compared with the 1-month data. Results: According to the 1-month data, in patients with low and intermediate-risk acute pulmonary embolism, the tricuspid inflow parameters showed that E wave velocity was within the expected normal range (0.50 m/s, 0.44-0.58), whereas A wave velocity was elevated (0.64 ± 0.13 m/s), and the E/A ratio decreased (0.78, 0.69-0.90). The RVOT fractional shortening was lower than normal at baseline (%36.53 ± 10.79). Comparison of baseline and 1-month data showed a significant increase in RVOT fractional shortening (p0.05), A wave velocity returned to the normal range (p0.05). In mortality groups, tricuspid A wave velocity was significantly different (p=0.037), with lower A wave velocity in the mortality group (n=5) compared to the survivors (n=42). Conclusion: The findings suggest that in low and intermediate-risk pulmonary embolism patients, there is no significant impairment in right ventricular systolic function, with predominant diastolic dysfunction. RVOT fractional shortening and tricuspid inflow parameters do not show a significant relationship with the severity of pulmonary embolism and cannot be used alone for risk stratification. However, the improvement in diastolic function over time indicates that the assessment of right ventricular diastolic function should be considered in the echocardiographic follow-up of pulmonary embolism patients.