Tütün kullanan bireyler için çevrimiçi psikolojik destek programı'nın geliştirilmesi ve uygulanması
Developing and implementing online psychological support programme for tobacco users
  1. Tez No: 937111
  2. Yazar: İNCİ DERYA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM YARARBAŞ, PROF. DR. HÜR HASSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: tütün kullanımı, mindfulness, web-tabanlı psikoeğitim, Sağlık Eylem Süreci Yaklaşımı, tobacco use, mindfulness, web-based psychoeducation, Health Action Process Approach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Bilim Dalı
Özet
Giriş: Tütün kullanımı, dünya çapında yılda 8 milyon ölümden sorumlu olan dünyadaki en yaygın ve önlenebilir halk sağlığı sorunudur. Amaç: Tütün kullanımı olan 18 yaş üstü kadın ve erkek bireyler için web tabanlı, çevrimiçi platform destekli uygulama ile mindfulness (bilinçli farkındalık) psikolojik müdahale temelli uzaktan, asenkron, sekiz modül içeren psikoeğitim programının (Tütün Bağımlılığı Destek Sistemi (TÜBSİS)=Tütün Bağımlılığı Psikolojik Destek Programı) geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Bireysel müdahale olan TÜBSİS Programı, bir üniversitede kadın ve erkek tütün kullanıcısı öğrencilere web platformu üzerinden uygulanmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü türünde olan bu çalışmada müdahale grubundaki katılımcılardan veri toplama, TÜBSİS Programı web tabanlı platform üzerinden gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubundaki katılımcılardan veri toplama Google Formlar ve Google E-posta (Gmail) aracılığı ile yapılmıştır. Katılımcılara başlangıçta, iki hafta sonrasında ve dört hafta sonrasında olmak üzere toplam üç kere müdahale değişkenlerini içeren sorular yöneltilmiştir. Müdahale ve kontrol grubundaki katılımcılara başlangıçta sosyodemografik özellikler ve tütün kullanım özellikleri sorulmuştur. Her iki gruba da başlangıçta, müdahale çalışmasının ortasında ve sonunda Sağlık Eylem Süreci Yaklaşımı (HAPA) Modeli Değişim Sorusu Formu, Warwick Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Bilgilendirilmiş Olur Formu uygulanmıştır. Araştırmanın değişkenlerinden müdahale değişkeni“4 haftalık TÜBSİS Tütün Bağımlılığı Psikoeğitim Programı”ve“Kontrol Değişkenleri”sosyodemografik özellikler (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, öğrencilik durumu (öğrenci olup olmama ve eğitim aldığı düzey), düzenli iş durumu (var/yok), medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, algılanan aylık gelir düzeyi, babasının eğitim düzeyi, yaşadığı ortam), tütün kullanım özellikleri (ilk defa sigara içmeyi denediği yaş, geçmişte (araştırma öncesi) sigara bırakma girişiminin olup olmaması ve girişim sayısıdır. TÜBSİS Programı boyunca minimum 4 modül ve maksimum 8 modül takipte değerlendirilen birincil çıktılar şunlardır:“HAPA Modeli'ne göre değişim aşaması (pre-intender aşaması, intender aşaması, actor aşaması)”,“7 günlük nokta prevalans sigara bırakma girişimi (yani son 7 gün içinde bir nefes dahi sigara içmemiş olmak)”,“Günlük sigara tüketim miktarıdır (günlük sigara içenler için tipik bir günde içilen sigara sayısı, ayda sigara içilen gün sayısı ve ara sıra sigara içenler için tipik bir sigara içme gününde içilen sigara sayısı). İkincil çıktılar ”Warwick Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği puanında artış“ ve ”Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi puanında artış"tır. Tüm istatistiksel analizler SPSS Versiyon 25 programında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Müdahale sonucunda müdahale grubunda kontrol grubuna kıyasla birincil ve ikincil çıktılar açısından anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Müdahale grubundaki katılımcıların kontrol grubuna kıyasla HAPA değişim aşamasında daha fazla ilerleme gösterdikleri; daha fazla sigara bırakma girişiminde bulundukları, mental iyi oluşlarının daha fazla yükseldiği ve sigara bağımlılık düzeylerinin daha da azaldığı bulgulanmıştır. Bununla birlikte, bu tez çalışmasında geliştirilen müdahale sigara içme miktarını azaltmada diğer değişkenlere göre daha az etkili olmuştur (p<.05). Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada geliştirilen TÜBSİS Programı'nın, katılımcıların sigara tüketimini azaltma yönünde hazıroluşluklarını artırmada ve sağlıklı yaşam davranışlarına yönelik içsel motivasyonlarını desteklemede etkili olduğu bulgulanmıştır. Sigarayı bırakma hazıroluşluğu düşük olan genç yetişkin bireyleri hedefleyen bu program, HAPA modelinin değişim aşamalarına dayalı olarak yapılandırılmış ve yenilikçi teknolojik bileşenlerle (web-tabanlı yazılım) desteklenmiştir. Bu yönüyle araştırma, dijital müdahalelerin geleneksel yaklaşımlara kıyasla davranış değişikliğini teşvik etme potansiyelini ortaya koyarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Müdahale çalışmasında, mindfulness temelli psikolojik egzersizlere yer verilmiş, katılımcıların farkındalık, içgörü ve mevcut davranış kalıplarını yeniden değerlendirmeleri desteklenmiştir. Tütün bağımlılığı düzeyini azaltmak için öncelikli olarak bireylerin sigara bırakma girişimlerinin niteliğine odaklanmak ve dijital tabanlı psikoeğitim müdahalelerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede TÜBSİS Programı'ndan elde edilen sonuçların, yetişkin tütün kullanıcısı olan bireylere yönelik geliştirilecek sonraki çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Buna ek olarak, daha büyük örneklem grupları ile elde edilecek veriler ışığında değişim aşamaları alt grupları arasında karşılaştırmalar yapılarak değişim grubuna uyarlanmış yazılımsal ve müdahale içerikleri geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Tobacco use is the most prevalent and preventable public health problem in the world, responsible for 8 million deaths worldwide annually. Objective: The aim of this study was to develop and implement a remote, asynchronous, eight-module psychoeducation programme (Tobacco Addiction Support System (TÜBSİS) = Tobacco Addiction Psychological Support Programme) based on mindfulness psychological intervention with a web-based, online platform-supported application for male and female individuals over the age of 18 with tobacco use. The TÜBSİS Programme, which is an individual intervention, was applied to male and female tobacco users at a university via a web platform. Method: In this randomised controlled study, data collection from the participants in the intervention group was carried out through the web-based platform of the TÜBSİS Programme. Data collection from the participants in the control group was carried out via Google Forms and Google E-mail (Gmail). The participants were asked questions including the intervention variables three times in total, at the beginning, after two weeks and after four weeks. The participants in the intervention and control groups were asked about sociodemographic characteristics and tobacco use characteristics at baseline. Health Action Process Approach (HAPA) Model Change Question Form, Warwick Edinburgh Mental Well-Being Scale, Fagerström Nicotine Dependence Test and Informed Consent Form were applied to both groups at the beginning, in the middle and at the end of the intervention study. Intervention Variable '4-week TÜBSİS Tobacco Addiction Psychoeducation Programme' and 'Control Variables' Sociodemographic Characteristics (Age, Gender, Education level, Student status (being a student or not and level of education), Regular employment status (present/absent), Marital status, Having children, Perceived monthly income level, Father's education level, Living environment), Tobacco Use Characteristics (Age at the time of first smoking attempt, Past (pre-survey) smoking cessation attempt and number of attempts). The primary outcomes evaluated in minimum 4 modules and maximum 8 modules of follow-up during the TÜBSİS Programme are as follows: 'Stage of change according to the HAPA Model (pre-intender stage, intender stage, actor stage)',“7-day point prevalence smoking cessation attempt (i.e. not having smoked a puff of cigarette in the last 7 days)”,“Daily cigarette consumption amount (number of cigarettes smoked in a typical day for daily smokers, number of days smoked in a month and number of cigarettes smoked in a typical smoking day for occasional smokers)”. Secondary outcomes were 'Increase in Warwick Edinburgh Mental Well-being Scale score' and 'Increase in Fagerström Nicotine Dependence Test score'. All statistical analyses were performed using SPSS version 25 software. Results: As a result of the intervention, significant differences were obtained in terms of primary and secondary outcomes in the intervention group compared to the control group. It was found that the participants in the intervention group showed more progress in the HAPA change stage, made more attempts to quit smoking, increased their mental well-being more, and decreased their smoking addiction levels more compared to the control group. However, the intervention developed in this thesis was less effective in reducing the amount of smoking compared to other variables (p<.05). Conclusion: The TÜBSİS Program developed in this study was found to be effective in increasing participants' readiness to reduce tobacco consumption and supporting their intrinsic motivation for healthy life behaviors. Targeting young adults with low readiness to quit smoking, this program was structured based on the change stages of the HAPA model and supported with innovative technological components (web-based software). In this respect, the study makes a unique contribution to the literature by demonstrating the potential of digital interventions to promote behavior change compared to traditional approaches. In the intervention study, mindfulness-based psychological exercises were included and participants were supported to reevaluate their awareness, insight and existing behavior patterns. In order to reduce the level of tobacco addiction, there is a need to focus primarily on the quality of individuals' attempts to quit smoking and to diversify and strengthen digital-based psychoeducation interventions. In this framework, it is thought that the results obtained from the TÜBSİS Program will shed light on future studies to be developed for adult tobacco users. In addition, in the light of the data to be obtained with larger sample groups, software and intervention contents adapted to the change group can be developed by making comparisons between the subgroups of change stages.