RUMI®II ve VCare® uterin manipülatörlerin total laparoskopik histerektomidekietkinliklerinin  değerlendirmesi ve her iki manipülatörün uygulama ve intraoperatifözelliklerinin karşılaştırması
Evaluation of the effectiveness of RUMI®II and VCare® uterine manipulators in total laparoscopic hysterectomy and comparison of application and intraoperative characteristics of both manipulators
  1. Tez No: 937143
  2. Yazar: HÜSEYİN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, laparoskopi, RUMI®II, uterin manipülatör, VCare®, Hysterectomy, laparoscopy, RUMI®II, uterine manipulator, VCare®
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: RUMI®II ve VCare® uterin manipülatörlerin total laparoskopik histerektomideki etkinliklerinin değerlendirmesi ve her iki manipülatörün uygulama ve intraoperatif özelliklerinin karşılaştırması. Gereçler ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Jinekoloji Kliniği'nde total laparoskopik histerektomi endikasyonu koyduğumuz, RUMI®II/KOH-Efficient™ (Cooper Surgical, Trumbull, CT, USA) ve VCare® (ConMed Endosurgery, Utica, New York, USA) uterin manipülatörlerin kullanıldığı, video kayıt sisteminde kaydı olan ve dosya da belirlenen uygulama süreleri bulunan total laparoskopik histerektomi olgularını retrospektif olarak çalışmamıza dahil ettik (Endometriozis, geçirilmiş pelvik inflamatuar hastalık varlığı, tubaovaryan abse olguları, malignite varlığı bulunması, video kayıt sisteminde kaydı ve dosya da belirlenen uygulama sürelerinin olmaması dışlama kriteri olarak kabul edildi).Hastaların demografik ve klinik özellikleri, ameliyat endikasyonları, Ultrasonografi (USG) ve/veya Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile belirlenen uterus boyutları,ameliyat süreleri,kolpotomi süresi,manipülatörün takılma süresi,manipülatör uygulama süresi,manipülatör uygulama sırasında oluşan komplikasyonlar,manipülatörün operasyon süresince devamlılığı,uterin manipülatör maliyeti,preoperatif ve postoperatif 6. ve 24. saatteki hemoglobin değerleri,hastanede kalış süresi parametreleri kaydedildi.Bulgular iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışamamızda toplam 104 total laparoskopik histerektomi olgusu değerlendirilmiş olup, bu olguların %50'sinde VCare® uterin manipülatör, %50'sinde RUMI®II uterin manipülatör kullanmıştır.Çalışmamızda RUMI®II ve VCare® uterin manipülatörün uygulanan iki grup arasında demografik ve klinik özellikler açısından vücut kitle endeksi dışında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). VCare® grubundaki olguların vücut kitle endeksi değeri, RUMI®II grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır ( 31,36±5,49 vs 28,98±4,58 ) (p=0,018; p0,05). Manipülatör gruplarına göre preop hemoglobin, 6.saat hemoglobin ve 24.saat hemoglobin ölçümleri, istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Manipülatör gruplarına göre hastanede yatış süresi istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sonuç: RUMI®II ve VCare® uterin manipülatörler total laparoskopik histerektomi uygulanacak hastalarda kullanılabilir seçeneklerdir.Her iki manipülatör karşılaştırıldığında, VCare® uterin manipülatörünün perforasyon riskini, RUMI®II uterin manipülatörüne göre daha yüksek saptadık. RUMI®II uterin manipülatörünün takılma süresinin, VCare® uterin manipülatöre göre daha uzun olduğunu saptadık. VCare® uterin manipülatörünün maliyetinin, RUMI®II uterin manipülatörüne göre 6 kat daha ucuz olduğunu saptadık.Bulgularımızın desteklenmesi için daha geniş hasta serilerinde yapılacak prospektif, randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of RUMI®II ve VCare® uterine manipulators in total laparoscopic hysterectomy and to compare the application and intraoperative characteristics of both manipulators. Materials and Methods: In the Gynecology Clinic of Health Sciences University, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, we retrospectively included in our study total laparoscopic hysterectomy cases in which RUMI®II/KOH-Efficient™ (Cooper Surgical, Trumbull, CT, USA) and VCare® (ConMed Endosurgery, Utica, New York, USA) uterine manipulators were used. These cases had an indication for total laparoscopic hysterectomy, had video recordings in the surgical recording system, and had documented application durations in patient files. The exclusion criteria included the presence of endometriosis, a history of pelvic inflammatory disease, tubo-ovarian abscess, malignancy, absence of video recordings, or lack of documented application durations in patient files.The recorded parameters included patients' demographic and clinical characteristics, surgical indications, uterine size determined by ultrasonography (USG) and/or magnetic resonance imaging (MRI), operative time, colpotomy duration, manipulator placement time, manipulator application time, complications occurring during manipulator application, the continuity of the manipulator throughout the procedure, uterine manipulator cost, preoperative and postoperative hemoglobin levels at the 6th and 24th hours, and hospital length of stay. The findings were compared between the two groups. Results: In our study, a total of 104 total laparoscopic hysterectomy cases were evaluated, with 50% of the cases utilizing the VCare® uterine manipulator and the remaining 50% using the RUMI®II uterine manipulator. No statistically significant difference was found between the groups regarding demographic and clinical characteristics, except for body mass index (BMI) (p>0.05). The BMI of patients in the VCare® group was significantly higher than that of those in the RUMI®II group (31.36±5.49 vs. 28.98±4.58) (p=0.018; p0.05). Similarly, preoperative hemoglobin, hemoglobin levels at the 6th and 24th postoperative hours, and hospital length of stay did not show any statistically significant differences between the groups (p>0.05). Conclusion: RUMI®II and VCare® uterine manipulators are viable options for patients undergoing total laparoscopic hysterectomy. When comparing both manipulators, we found that the perforation risk was higher with the VCare® uterine manipulator than with the RUMI®II uterine manipulator. Additionally, the placement time of the RUMI®II uterine manipulator was longer compared to the VCare® uterine manipulator. The cost of the VCare® uterine manipulator was found to be six times lower than that of the RUMI®II uterine manipulator. Prospective, randomized studies with larger patient cohorts are needed to further support our findings.