Ahşap esaslı hibrit sistemler: Uzman görüşleriyle bir değerlendirme
Wood-based hybrid systems: An evaluation through expert opinions
- Tez No: 937159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE KARAMAN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Ahşap yapılar, Hibrit yapılar, Sürdürülebilirlik, Wooden, Wood structures, Hybrid structures, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Ahşap, tarih boyunca sürdürülebilir ve deprem dayanımı yüksek bir malzeme olarak yapı üretiminde önemli bir yer edinmiştir. Ancak gelişen teknoloji ve artan nüfus ihtiyaçları ahşabın kullanım alanlarını sınırlamış; betonarme ve çelik gibi malzemeler yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise yapı malzemelerinin yüksek karbon emisyonlarına ve doğal kaynak tüketimine yol açması, küresel iklim değişikliğine neden olmuş ve bu süreçte inşaat sektörü büyük rol oynamıştır. Bu sebeple, geçmişte yaygın olarak kullanılan doğal ve yerel malzemelere dönüş eğilimi artmıştır. Ahşabın modern çağın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapısal performansı artırılmış, çağdaş yapı malzemeleri ile entegre edilerek hibrit yapı sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemler, ekonomik ve hızlı üretim süreçleriyle daha dayanıklı, çok katlı ve farklı işlevlere sahip yapıların inşa edilmesini mümkün kılmaktadır. Bu nedenle hibrit sistemler, çevre dostu ve dayanıklı yapılar için ideal bir seçenek olarak görülmektedir. Türkiye'nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında yer alması, yerli yapı üretiminde ahşabın kullanımının yaygınlaşmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, ahşap esaslı hibrit yapılar; yapı sektöründe hibritleşme, geleneksel ve çağdaş ahşap yapı sistemleri, deprem performansı, çok katlı ahşap yapılar ve bağlantı detayları gibi konular çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca Türkiye'de ahşap esaslı hibrit sistemlerin sektördeki yeri, geleceği ve yapısal alandaki güncel sorunları üzerine uzman görüşlerine dayalı nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Literatür taramaları sonucunda belirlenen yedi başlık üzerinden mevcut durum uzmanlar tarafından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgularda, ahşap esaslı hibrit sistemlere sahip yapıların hızlı üretim süreçleri, az iş gücü gereksinimi ve maliyet avantajlarına yol açtığı, bu sürdürülebilir ve çok disiplinli yaklaşımlarla geliştirilen hibrit sistemlerin Türkiye'de yaygınlaşması gerekliliği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de ahşap yapı sistemlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlayacak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wood has historically been an important material in building construction as a sustainable and earthquake-resistant material. However, developing technology and increasing population needs have limited the areas of use of wood; materials such as reinforced concrete and steel have become widespread. Today, the high carbon emissions and natural resource consumption of building materials have caused global climate change, and the construction sector has played a major role in this process. For this reason, the tendency to return to natural and local materials, which were widely used in the past, has increased. In order for wood to meet the needs of the modern age, its structural performance has been increased and hybrid building systems have been developed by integrating it with contemporary building materials. These systems make it possible to build more durable, multi-storey and multi-functional structures with economical and fast production processes. For this reason, hybrid systems are seen as an ideal option for environmentally friendly and durable structures. The fact that a large part of Türkiye is located in an earthquake zone necessitates the widespread use of wood in domestic building production. In this study, wood-based hybrid structures were evaluated within the framework of issues such as hybridization in the construction sector, traditional and contemporary wood construction systems, earthquake performance, multi-storey wood structures and connection details. In addition, a qualitative research method based on expert opinions was used on the place of wood-based hybrid systems in the sector in Turkey, their future and current problems in the structural field. The current situation was evaluated by experts on seven headings determined as a result of literature reviews. The findings emphasized that structures with wood-based hybrid systems lead to fast production processes, low labor requirements and cost advantages, and that hybrid systems developed with these sustainable and multi-disciplinary approaches should become widespread in Turkey. As a result, suggestions were developed that will contribute to the widespread use of wood construction systems in Turkey.