Diyabetik ve diyabetik olmayan obez bireylerde inflamatuar belirteçler ile iç organ yağlanması skoru ve bel/kalça oranı arasındaki ilişkinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship between inflammatory markers, visceral fat score, and waist-to-hip ratio in diabetic and non-diabetic obese individuals
  1. Tez No: 937158
  2. Yazar: ONUR GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET YALÇIN KEHRİBAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Obezite, İnflamasyon, İnflamatuar Belirteçler, İç Organ Yağlanma Skoru, Bel/Kalça Oranı, Diabetes, Obesity, Inflammation, Inflammatory Markers, Visceral Fat Score, Waist-to-Hip Ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, diyabeti olan ve olmayan obez bireylerde inflamatuar belirteçler, iç organ yağlanma skoru ve bel/kalça oranı arasındaki ilişkinin retrospektif olarak değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Aralık 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Obezite Polikliniğine başvuran, beden kitle indeksi (BKİ) >30 olan, 18 yaş üstü 86 diyabetli ve 85 diyabeti olmayan obez birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmadan otoimmün, otoinflamatuar hastalığı, malignitesi veya aktif enfeksiyonu olan bireyler hariç tutulmuştur. Klinik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak değerlendirilmiş, inflamatuar belirteçler ve vücut yağlanma ölçülerinin istatistiksel analizi yapılmıştır. Bulgular: Diyabeti olan obez bireylerde bel/kalça oranı, diyabeti olmayan gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.001). İç organ yağlanma skoru diyabeti olan grupta yüksek olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı fark gösterilmemiştir (p=0.106). LDL/Trigliserid oranı diyabeti olmayan grupta daha yüksek saptanmıştır (p=0.003). Trigliserid düzeyleri diyabetli grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.023). Nötrofil/Lenfosit oranı, CRP, Ferritin ve Sistemik İnflamatuar İndeks değerleri iki grup arasında anlamlı fark göstermemiştir (p>0.05). Sonuç: Diyabetin varlığı, obez bireylerde bel/kalça oranını anlamlı derecede arttırmakta olup, inflamatuar belirteçler üzerinde belirgin bir fark oluşturmamaktadır. Diyabetin yağ dağılımı ve metabolik profil üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik ileri düzey çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to retrospectively evaluate the relationship between inflammatory markers, visceral fat score, and waist-to-hip ratio in obese individuals with and without diabetes. Methods: A total of 171 obese individuals (86 with diabetes and 85 without) with a body mass index (BMI) >30 and aged over 18 years who applied to the Obesity Clinic of the Internal Medicine Department at Dokuz Eylül University Hospital between December 2023 and January 2025 were included in the study. Individuals with autoimmune or autoinflammatory diseases, malignancies, or active infections were excluded. Clinical and laboratory data were retrospectively analyzed, and statistical evaluations of inflammatory markers and body fat distribution measurements were conducted. Results: The waist-to-hip ratio was significantly higher in the diabetic obese group compared to the non-diabetic group (p<0.001). Although the visceral fat score was higher in the diabetic group, the difference was not statistically significant (p=0.106). The LDL/Triglyceride ratio was found to be significantly higher in the non-diabetic group (p=0.003). Triglyceride levels were significantly elevated in the diabetic group (p=0.023). Neutrophil/Lymphocyte ratio, CRP, Ferritin, and Systemic Inflammatory Index values did not show a significant difference between the two groups (p>0.05). Conclusion: The presence of diabetes significantly increases the waist-to-hip ratio in obese individuals, but it does not create a significant difference in inflammatory markers. Further advanced studies are needed to better understand the effects of diabetes on fat distribution and metabolic profile.