Tip 1 solunum yetmezliğinde yüksek akımlı nazal oksijen tedavisi başarısının ROX indeksi, alveoloarteryal oksijen gradiyenti ve HACOR skoru ile değerlendirilmesi
Evaluation of the success of high flow nasal oxygen therapy in type 1 respiratory failure using ROX index, alveolar-arterial oxygen gradient and HACOR score
- Tez No: 937160
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN HANCI YILMAZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: hipoksemik solunum yetmezliği, yüksek akımlı nazal kanül, rox indeksi, hacor skoru, hypoxemic respiratory failure, high-flow nasal cannula, rox index, hacor score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada hipoksemik solunum yetmezliği nedeniyle yüksek akımlı nazal oksijen tedavisi gören hastalarda, 0. ve 12. saatteki ROX indeksi, HACOR skoru ve alveoloarteryal oksijen gradiyentinin erken dönemde tedavi başarısını öngörme yeteneği ve bu skorlardaki dinamik değişimlerin tedavi başarısıyla ilişkisi incelenmiştir. Mart 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında yüksek akımlı nazal oksijen tedavisi uygulanan 75 hastayla prospektif, gözlemsel bir çalışma yapıldı. Hastaların demografik bilgileri, özgeçmişleri, başvuru anındaki klinik ve laboratuvar verileri kaydedilerek 0. ve 12. saatlerde ROX indeksi, HACOR skoru ve alveoloarteryal oksijen gradiyenti hesaplandı. İlk 48 saatteki başarı durumları; yoğun bakım ve hastane yatış süreleri; yoğun bakım, hastane ve 28 günlük mortaliteleri kaydedildi. Çalışmada erken dönemde 57 hastada tedavi başarılıyken, 18 hastada başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Tedavi başarısızlığını öngörmede en güçlü belirtecin 12. saatteki HACOR skoru olduğu saptandı (p=0,002; eğri altındaki alan:0,768). HACOR skoru için kesim değeri ≥5 alındığında duyarlılık %61,5; özgüllük %82,5 olarak bulundu. Hesaplanan HACOR skor değişimi (ΔHACOR=0.saat-12.saat) değerlendirildiğinde, başarılı grup ve başarısız grupta anlamlı fark izlendi (3[1,5-5,0] vs. 1[-3-3]; p=0,02). 0 ve 12. Saatlerde hesaplanan ROX indekslerinde gruplar arası anlamlı fark saptanmamakla birlikte; alt grup analizinde başarılı grupta tedavi başlangıcına göre 12.saatte ROX indeksi anlamlı artış gösterdi (4,89[4,22-5,98]) vs. 9,56[7,88-11,61]; Z:-6,5, p<0.001) Başarısız grupta da anlamlı artış izlendi (4,88[3,43-6,12] vs. 8,65[5,27-10,8]; Z:-3.10 p<0,001). Hesaplanan ROX indeksi değişimi (ΔROX=0.saat-12.saat) değerlendirildiğinde, başarılı ve başarısız gruplar arasında anlamlı fark saptandı (-4,48[-8,8- -2,90] vs. -2,78[-5,9 - -0,62]; p=0,04). Dinamik olarak izlenen ROX ve özellikle HACOR skorlarının yüksek akımlı nazal oksijen tedavisi başarısını öngörme gücü yüksek olup skorların takipteki değişimlerine de odaklanılması klinik karar alma süreçlerini iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ability of the ROX index, HACOR score and alveoloarterial oxygen gradient at 0 and 12 hours to predict early treatment success in patients receiving high-flow nasal oxygen therapy due to hypoxemic respiratory failure and the relationship between dynamic changes in these scores and treatment success were investigated. A prospective, observational study was conducted with 75 patients who received high-flow nasal oxygen therapy between March 2023 and January 2025. Demographic information, history, clinical and laboratory data of the patients at the time of admission were recorded and ROX index, HACOR score and alveoloarterial oxygen gradient were calculated at 0 and 12 hours. Success rates in the first 48 hours; intensive care and hospital stays; intensive care, hospital and 28-day mortality were recorded. In this study, treatment was successful in 57 patients in the early period, while it failed in 18 patients. The strongest predictor of treatment failure was the HACOR score at the 12th hour (p=0.002;area under the curve:0.768). When the cut-off value for HACOR score was taken as ≥5, sensitivity was found to be 61,5% and specificity was found to be 82,5%. When the calculated HACOR score change (ΔHACOR=0.hour-12.hour) was evaluated, a significant difference was observed between the successful group and the unsuccessful group (3[1.5-5.0] vs. 1[-3-3]; p=0.02). Although no significant difference was found between the groups in the ROX indexes calculated at 0 and 12 hours; in the subgroup analysis, ROX index showed a significant increase at the 12th hour compared to the beginning of treatment in the successful group (4.89[4.22-5.98]) vs. 9.56[7.88-11.61]; Z:-6.5, p<0.001) A significant increase was also observed in the unsuccessful group (4.88[3.43-6.12] vs. 8.65[5.27-10.8]; Z:-3.10 p<0.001). When the calculated ROX index change (ΔROX=0.hour-12.hour) was evaluated, a significant difference was found between the successful and unsuccessful groups (-4.48[-8.8- -2.90] vs. -2.78[-5.9 - -0.62]; p=0.04). Dynamically monitored ROX and especially HACOR scores have high predictive power for high-flow nasal oxygen therapy success, and focusing on the changes in the scores during follow-up may improve clinical decision-making processes.