Alt ekstremite venöz yetersizliği bulunan olgularda kas kitlesi ve elastografi değerlerinin ultrasonografi ile kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirilmesi ve reflü şiddeti üzerindeki olası etkilerinin karşılaştırılması
Evaluation of muscle mass and elastography values by ultrasound in patients with lower extremity venous insufficiency: A qualitative and quantitative analysis and comparison of their potential effects on reflux severity
- Tez No: 937181
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ERDEM TOSLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: physical therapy, sarcopenia, sonoelastography, ultrasonography, ultrasonography doppler color, venous insufficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Alt ekstremitelerde derin venlerdeki yetmezlik yaygın olarak görülen bir hastalık olmakla birlikte venöz yetmezlik hem kozmetik olarak hem de ağrı sebebiyle hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir. Hastaların anamnez ve muayene bulguları ile tanı koyulabilmekte ve renkli doppler ultrasonografi (RDUS) incelemesi ve diğer tanısal yöntemler ile hızlı ve güvenilir şekilde değerlendirilebilmekte ve takip edilebilmektedir. Baldır ve uyluk derin venlerinde, venöz yetmezliğin patofizyolojisinde etkili olduğu düşünülen alt ekstremite kaslarının pompa etkisi teorisi, alt ekstremitelerdeki kasların volümü ve tonusu ile ilgili çalışmalar yeterli değildir. Çalışmamızda alt ekstremite kaslarının volümü ve tonusunun venöz yetmezlik üzerine etkileri, ayrıca shear wave elastografi (SWE) değerlerinin takipte ne derecede güvenilir bir şekilde kullanılabileceği araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bu prospektif çalışma, etik kurul onayı sonrası Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğinde Ağustos 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmamızda kronik venöz yetmezlik (KVY) tanılı 25 olgunun 36 ekstremitesi fizik tedavi programı öncesi ve sonrası incelenmiştir. Olguların 13'ü (%52) evde 12'si (%48) fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniğinde fizik tedavi programını tamamlamıştır. Fizik tedavi programına başlamadan önce ve tamamlandıktan sonra; hastaların klinik değerlendirmeleri CEAP kategorilendirmesiyle yapılmış, yüzeyel venöz yapıların çapları, derin venöz yapıların reflü süreleri, belirlenen bölgelerden kas kalınlığı ve kasların elastisite ölçüm değerleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 25 olgunun 36 ekstremitesi katıldı. Katılımcıların 14'ü (% 56) kadın , 11'i (% 44) erkekti. Çalışmada katılımcıların 11'inin (%44) bilateral, 14'ünün (%56) unilateral ekstremitelerinin KVY'den etkilendiği görülmüştür. Ultrasonografi (US) ile ölçülen kas kalınlıkları ve SWE ile ölçülen kas elastisitesi klinik bulgular ve reflü süreleri ile korele idi. Fizik tedavi programlarının reflü süreleri ve klinik bulgularda iyileşme yaptığı ve kas kalınlık ölçümlerini ve elastisite değerlerini arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, US ve SWE modaliteleri kullanılarak yapılan kesitsel kas kalınlık ve kas elastisite ölçümlerinin KVY'li olgularda reflü süresi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu parametrelerin fizik tedaviye yanıtta ve hastalığın takibinde kullanılabileceğini de göstermiştir. SWE ve kas kalınlık ölçümleri daha geniş bir popülasyonda yapılabilecek ek çalışmalarla KVY'li hastaların rutin takibinde kullanıma girebilir. nahtar kelimeler: fizik tedavi, renkli doppler ultrasonografi, sarkopeni, sonoelastografi, ultrasonografi, venöz yetmezlik
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic venous insufficiency (CVI) of the deep veins in the lower extremities is a common condition that negatively affects patients' quality of life due to both cosmetic concerns and pain. Diagnosis can be established through patient history, physical examination, and imaging techniques such as color Doppler ultrasound, which provides a fast and reliable assessment. The muscle pump theory suggests that lower extremity muscles play a crucial role in the pathophysiology of venous insufficiency by influencing venous return. However, studies investigating the relationship between muscle volume, tone, and venous insufficiency remain insufficient. This study aims to evaluate the effects of lower extremity muscle volume and tone on venous insufficiency and to assess the reliability of shear wave elastography (SWE) values in monitoring disease progression. Materials and Methods: This prospective study was conducted at the Radiology Department of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital between August 2024 and January 2025, following approval by the ethics committee. A total of 36 extremities from 25 patients diagnosed with CVI were assessed before and after a physical therapy program. Among the patients, 13 (52%) completed the program at home, while 12 (48%) received treatment at the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic. Before and after the physical therapy program, patients were clinically evaluated using the CEAP classification, and measurements were taken for superficial venous diameters, deep venous reflux durations, muscle thickness at specific locations, and muscle elasticity values. Results: The study included 36 extremities from 25 patients, of whom 14 (56%) were female and 11 (44%) were male. Bilateral CVI was present in 11 patients (44%), while unilateral involvement was observed in 14 patients (56%). Muscle thickness measurements obtained via ultrasonography (US) and muscle elasticity values assessed with SWE correlated with clinical findings and reflux durations. It was determined that physical therapy programs improved reflux durations and clinical symptoms while increasing muscle thickness and elasticity values. Conclusion: Our study demonstrated that muscle thickness and muscle elasticity measurements using US and SWE modalities are associated with reflux duration in patients with CVI. Additionally, these parameters may be useful in assessing response to physical therapy and monitoring disease progression. Further studies involving larger patient populations are needed to establish SWE and muscle thickness measurements as routine tools for CVI management.