Yetişkinlerde onlıne kumar bağımlılığı ve dissosiyatif belirtiler arasındaki ilişki: Depresyon ve anksiyete düzeyinin aracı rolü
The relationship between online gambling addiction and dissociative symptoms in adults: The mediating role of depression and anxiety levels
  1. Tez No: 937310
  2. Yazar: MELEK DÖKMETAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN FİLAZOĞLU ÇOKLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete, depresyon, dissosiasyon, online kumar bağımlılığı, Bağımlılık, Dissosiyatif yaşantılar, Kumar oynama, anxiety, depression, dissociation, online gambling addiction, Dependency, Dissociative experiences, Gambling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yetişkin kadın ve erkeklerde online kumar bağımlılığı ve disosiyatif belirti düzeyleri arasındaki ilişkiyi, bu ilişkide depresyon ve anksiyete düzeyiyle aracı rolünü incelemek ve değişkenlerin birbirleriyle bağlantısını araştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya, online platformlarda kumar oynayan 18-40 yaş aralığındaki yaş ortalaması 27,96(±6,06) olan 80 yetişkin kadın ve erkek katılmıştır. Çalışmanın örneklem büyüklüğünü hesaplamak için G*Power 3.1.9 programı kullanılmıştır ve bir grup için en az n=74 olarak belirlenmiştir. Örneklemin çoğunluğunu lisans mezunu (%56), sosyoekonomik düzeyi orta gelir grubunda olan (%64), ilişkisi olmayan (%50,62), ailesiyle yaşayan (%56), slot oyunlarını oynamayı tercih eden (%39,30) kadın (%31,25) ve erkek (%68,75) katılımcılar oluşturmaktadır. Verilerin analizi için bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çoklu karşılaştırma testi olarak Bonferroni ile Tamhane testleri kullanılmıştır. Aracılık analizleri Bootstrap yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmamızın sonuçlarına göre online kumar bağımlılığı puanının, dissosiyatif belirtiler ölçeği üzerindeki toplam etki ve doğrudan etki değerinin anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Online kumar bağımlılığı puanının, dissosiyatif belirtiler ölçeği üzerindeki dolaylı etki değerinin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, Online kumar bağımlılığı ölçek puanı ile dissosiyatif belirtiler ölçeği arasındaki ilişkide depresyon puanlarının. [B=2,46 (CI:0,01; 0,28); β:0,12] ve anksiyete puanlarının [B=2,63 (CI:0,02; 0,28); β:0,13] aracılık etkisinin olduğunu göstermektedir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda online kumar bağımlılığı ve disosiyatif belirtiler arasındaki ilişkide depresyon ve anksiyetenin aracı rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study seeks to examine how online gambling addiction with the levels of dissociative symptoms among adults, the mediating role of depression and anxiety levels in this relationship. Through this analysis, the study aims to enhance understanding of intricate interactions among variables. Method: The study involved 80 adult participants, both men and women, aged between 18 and 40, with an average age 27.96 (±6.06), who actively engage in online gambling. The sample size was determined using the G*Power 3.1.9 program. The majority of participants were male (68.75%) and had a bachelor's degree (56%). About 64% of the participants belonged to the middle-income group, while 50.62% were not in a relationship and 56% were living with their families. Additionally, 39.30% of the participants indicated a preference for playing slot games.For statistical data analysis, t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Bonferroni and Tamhane post hoc tests were used for multiple comparisons. The analysis of mediation effects awere conducted with the Bootstrap method via the IBM SPSS Process Macro 4.1 application. Results: According to our study,findings revealed that the total and unmediated effects of the online gambling addiction score on the dissociative symptoms scale were not statistically significant. However, the indirect effect of the online gambling addiction score on the dissociative symptoms scale was found to be significant. These findings indicate that in the relationship between the online gambling addiction scale score and the dissociative symptoms scale, depression scores (B=2.46, CI: 0.01-0.28, β=0.12) and anxiety scores (B=2.63, CI: 0.02-0.28, β=0.13) served as mediators. Conclusion: Results of the study indicate that depression and anxiety levels act as mediating role in the correlation between online gambling addiction and dissociative symptoms.