Yetişkin bireylerin çevrimiçi kumar bağımlılığının dürtüsellik ile ilişkisi
The relationship between adult online gambling addiction and impulsivity
  1. Tez No: 823426
  2. Yazar: GÜNER ÖZTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar, Kumar Aşerme, Çevrimiçi Kumar Bağımlılığı, Dürtüsellik, Gambling, Gambling Craving, Online Gambling Addiction, Impulsiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve amaç: Bağımlılık bir beyin hastalığı olarak bilinmektedir. Günümüzde yetişkin bireylerin kumar oynama durumu çevrimiçi sektörde de kendini göstermiştir. Bu durumun dürtüsellik ile ilişkisinin olduğu düşünülmektedir. Tez çalışmasında yetişkin bireylerde çevrimiçi kumar oynama ile dürtüsellik ilişkisini değerlendirmek ve açıklamak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın verileri elektronik ortamda toplanmıştır. Düzce Yeşilay Danışmanlık Merkezi, Bolu ve Sakarya Amatem'de tedavi gören 70 yetişkin bireyin çalışmaya katılımının gönüllü olmasıyla ulaşılmış ve bu çalışmanın içeriğinde yer alan anket elektronik ortamda doldurulmuştur. Araştırmaya katılmış olanların demografik verilerine dönük sorulara frekans analizi uygulanmıştır. İlgili tablolarda verilerin dağılımı,“n”ve“%”olacak şekilde sunulmuştur. Sonrasında araştırma kapsamında kullanılan Barratt Dürtüsellik, Kumar Aşerme ve İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeğine ilişkin ifadelerin ortalama ile standart sapmalarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Cronbach's Alpha katsayısı ile kullanılan ölçeklerin güvenilirliğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Anlamlılık testleri ile Barratt Dürtüsellik, Kumar Aşerme ve İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeğinin demografik veriler doğrultusunda farklılık arz edip etmediğinin analizi gerçekleştirilmiştir. Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile kullanılacak olan analize karar vermeden önce, verilerin normal dağılıma uygunluk gösterip göstermediği değerlendirilmiştir. Öte yandan verilerin çarpıklık ile basıklık değerleri ele alınmış -1.5 ile +1.5 aralığında olduğu belirlenmiştir. Normal dağılıma sahip ikiden çok değişkenin karşılaştırılmasında ANOVA testi, ikili karşılaştırmalarda ise Bağımsız Örneklem t testi kullanılmıştır. LSD post hoc analizi, anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun saptanması için kullanılmıştır. Pearson korelasyon testiyle ölçek ile alt boyutlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi yapılmıştır. SPSS v32 istatistik programı, araştırmanın analizinde kullanılmıştır. Sonuç: Araştırma bulguları demografik açıdan değerlendirildiğinde erkeklerin kadınlara göre daha fazla olduğunu ve erkeklerin kumar bağımlılığının yüksek olduğu belirtilmiştir. Dürtüsellik ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 18-30 yaş arasındaki bireylerin 30 yaş ve üzeri bireylere göre motor dürtüsellik düzeyinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Eğitim düzeylerinin dürtüsellik ile ilişkisi arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Eğitim düzeyleri Lise ve Lisansüstü olan bireylerin kumar oynama dürtüsellik düzeyi daha yüksek düzeyde olduğu gözlemlenmiştir. Lisansüstü eğitim düzeyine sahip olan bireylerin ise akademik başarısı yükseldikçe kendilerine karşı olan güvenin yüksek olmasının ve kazanma içgüdülerinin yüksek olmasının oyun oynama durumunu etkilediği söylenilebilir. Bireylerin dürtüsellik düzeyleri arttığında, internet kumar bağımlılığı ve kumar aşerme düzeylerinin de arttığı tespit edilmiştir. Bireylerin kumar aşerme düzeyleri arttıkça, internet kumar bağımlılığı düzeyi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Addiction is known as a brain disease. Today, adult gambling has also shown itself in the online sector. This situation is thought to be related to impulsivity. In this thesis, it is aimed to evaluate and explain the relationship between online gambling and impulsivity in adults. Method: The data of the study were collected electronically. The voluntary participation of 70 adult individuals treated in Duzce Yesilay Counseling Center, Bolu and Sakarya Amatem was reached and the questionnaire in the content of this study was filled in electronically. Frequency analysis was applied to the questions regarding the demographic data of the participants. In the related tables, the distribution of the data is presented as“n”and“%”. Afterwards, the mean and standard deviations of the statements related to the Barratt Impulsivity, Gambling Craving and Internet Gambling Addiction Scale used within the scope of the research were evaluated. The reliability of the scales used with the Cronbach's Alpha coefficient was evaluated. Significance tests were used to analyze whether the Barratt Impulsivity, Gambling Craving and Internet Gambling Addiction Scale differed in terms of demographic data. Before deciding on the analysis to be used with the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests, it was evaluated whether the data conformed to the normal distribution. On the other hand, the skewness and kurtosis values of the data were taken into consideration and it was determined that they were in the range of -1.5 to +1.5. ANOVA test was used for comparison of more than two variables with normal distribution, and Independent Sample t test was used for pairwise comparisons. LSD post hoc analysis was used to determine between which groups there was a significant difference in analyses. The relationship between the scale and sub-dimensions was evaluated with the Pearson correlation test. SPSS v32 statistical program was used in the analysis of the research. Conclusion: When the research findings were evaluated in terms of demographics, it was stated that men are more common than women and that men have a high gambling addiction. There was no significant difference between impulsivity and gender. It has been observed that individuals between the ages of 18-30 have a higher level of motor impulsivity than individuals aged 30 and over. There was a significant difference between the relationship between education levels and impulsivity. It has been observed that individuals with high school and graduate education levels have a higher level of impulsivity to gamble. It can be said that the higher the academic success of individuals with a graduate education level, the higher their self-confidence and higher winning instincts affect the state of playing. It has been determined that when individuals' impulsivity levels increase, their internet gambling addiction and gambling craving levels also increase. As individuals' gambling craving levels increase, their internet gambling addiction level increases.