ERCP esnasında pankreatik kanala profilaktik stent takılan ve takılmayan hastalarda ercp sonrası pankreatit gelişim riski
The risk of post-ERCP pancreatitis in patients with and without prophylactic pancreatic stent placement
  1. Tez No: 937326
  2. Yazar: EZGİ BIÇAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ERCP, Post-ERCP Pancreatitis, Stent Placement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ERCP Esnasında Pankreatik Kanala Profilaktik Stent Takılan Ve Takılmayan Hastalarda ERCP Sonrası Pankreatit Gelişim Riski Amaç; bu çalışmada, geniş hasta grubunda pankreatik stentleme işleminin PEP profilaksisindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot; Çalışma için Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulu'ndan 15.05.2024 tarih ve E-20478486-050.04-778333 numaralı etik kurul onayı alındı. Retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular; Çalışmaya toplamda 1995 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %59'u (n=1179) erkek, %41'i (n=816) kadındı ve yaş ortalaması 63,316,2 yıl olarak saptanmıştır. ERCP işlemi uygulanan hastaların büyük bir kısmına (%89, n=1775) yalnızca bir kez ERCP yapılmıştır. En sık saptanan ERCP endikasyonu %58,25 (n=1162) oranıyla koledokolitiazis olmuştur. Hastaların %5,6'sına (n=112) ERCP işlemi sırasında stent takılmıştır ve %18'inde (n=360) PEP geliştiği tespit edilmiştir. PEP gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında ERCP sayısı (p=0,001), T. Bilirubin (p=0,023), D. Bilirubin (p=0,011) ve stent takılma (p=0,001) yönünden anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuçlar; Çalışmamızın bulguları, pankreatik stent takılmasının post-ERCP pankreatit riskini anlamlı şekilde azalttığını gösteren literatürle büyük ölçüde uyumludur. Anahtar Kelimeler; ERCP, ERCP Sonrası Pankreatit Gelişimi, Stent takılması
Özet (Çeviri)
Prophylactic Pancreatic Stent Placement During ERCP and the Risk of Post-ERCP Pancreatitis Aim: This study aims to investigate the effectiveness of pancreatic stenting in the prophylaxis of post-ERCP pancreatitis (PEP) in a large patient cohort. Materials and Methods: Ethical approval for the study was obtained from the Ethics Committee of Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine on 15.05.2024 (Approval No: E-20478486-050.04-778333). This is a retrospective descriptive study. Results: A total of 1995 patients were included in the study. Of these, 59% (n=1179) were male, and 41% (n=816) were female, with a mean age of 63.3±16.2 years. The majority of patients (89%, n=1775) underwent ERCP only once. The most common ERCP indication was choledocholithiasis, detected in 58.25% (n=1162) of cases. A pancreatic stent was placed in 5.6% (n=112) of patients during the ERCP procedure, and post-ERCP pancreatitis was observed in 18% (n=360) of cases. Significant differences were found between patients with and without PEP in terms of the number of ERCP procedures (p=0.001), total bilirubin levels (p=0.023), direct bilirubin levels (p=0.011), and stent placement status (p=0.001). Conclusions: Our findings are largely consistent with the literature, demonstrating that pancreatic stent placement significantly reduces the risk of post-ERCP pancreatitis.