Rahim içi araç takılmasında başarıya ve işlem sırasındaki ağrıya etkili faktörler
Factors affecting success and pain during the procedure in intrauterine device insertion
  1. Tez No: 937325
  2. Yazar: TUĞBA TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜRASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Rahim içi araç, Uteroservikal açı, Dislokasyon, Vizuel analog skala, Intrauterine device, Uterocervical angle, Dislocation, Visual analog scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Rahim içi araç takılmasında başarıya ve işlem sırasındaki ağrıya etkili faktörleri değerlendirerek komplikasyon gelişme ihtimali olan hastaları önceden belirleyebilmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 01.04.24-01.10.24 tarihleri arasında kontrasepsiyon amaçlı bakırlı RİA taktırmak isteyen 18 yaş üstü kadınlar gönüllülük esasına göre dahil edildi. Hastalar işlem sonrası 1. hafta ve 1. ayda kontrole çağrılıp transvajinal ultrasonografi ile değerlendirildi. Kontrol muayenesinde RİA'sı yerinde olan hastalarda işlem başarılı kabul edildi. İşlem sırasındaki ağrı veya herhangi bir nedenden dolayı RİA takılamayan ve kontrol muayenesinde RİA'sı disloke olan hastalarda işlem başarısız kabul edildi. Çalışmamızda bu iki grup başarıya etkili faktörler açısından karşılaştırıldı. Ayrıca bakırlı RİA takılan kadınlarda işlem sırasındaki ağrıya etkili faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 146 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 12 tanesinde (%8,2) rahim içi aracın disloke olduğu görüldü ve bu hastalar başarısız işlem olarak kaydedildi. Rahim içi aracı disloke izlenen hastaların vücut kitle indeksi daha yüksek saptandı (p0.05). Sonuç: Rahim içi araç yerleştirilmesi sırasında başarıya etkili faktörlere bakıldığında, obez hastalarda komplikasyon ihtimali dikkate alınmalıdır. İşlem öncesi servikal dilatasyon ihtiyacı olan hastalarda da komplikasyon ihtimali akılda tutulmalı ve hastalara gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır. Ayrıca, dismenore ve disparoni öyküsü olan hastalarda rahim içi araç takılması sırasında daha fazla ağrı olabileceği unutulmamalıdır. Klinisyenler olarak, RİA yerleştirme prosedürü geçiren hastalara bireyselleştirilmiş danışmanlık ve ağrı yönetimi sağlarken bunları göz önünde bulundurmalı, gerekirse işlemleri sedasyon altında ya da genel anestezi altında gerçekleştirmeliyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To identify patients who are likely to develop complications by evaluating the factors affecting the success of intrauterine device insertion and the pain during the procedure. Materials and Methods: Women over the age of 18 who wanted to have a copper IUD inserted for contraceptive purposes between 01.04.24 and 01.10.24 at the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital were included in the study on a voluntary basis. Patients were called for a check-up at 1 week and 1 month after the procedure and evaluated with transvaginal ultrasonography. The procedure was considered successful in patients whose IUD was in place at the control examination. The procedure was considered unsuccessful in patients who could not insert an IUD due to pain during the procedure or for any other reason, and whose IUD was dislocated during the control examination. In our study, these two groups were compared in terms of factors affecting success. In addition, factors affecting pain during the procedure in women with copper IUD insertion were evaluated. Results: A total of 146 patients were included in the study. In 12 patients (8.2%), the intrauterine device was found to be dislocated and these patients were recorded as unsuccessful procedures. The body mass index of patients with dislocated intrauterine devices was found to be higher (p0.05). Conclusion: When considering the factors affecting success during intrauterine device placement, the possibility of complications in obese patients should be taken into account. The possibility of complications should also be kept in mind in patients who require cervical dilation before the procedure, and the patients should be provided with the necessary information. It should also be kept in mind that there may be more pain during intrauterine device placement in patients with a history of dysmenorrhea and dyspareunia. As clinicians, we should take these into consideration when providing individualized counseling and pain management to patients undergoing IUD insertion procedures, performing the procedures under sedation or general anesthesia if necessary.