Nonspesifik kronik bel ağrılı hastalarda pilates ve yoga egzersizlerinin ağrı denge uyku yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of pilates and yoga exercises on pain, balance, sleep, quality of life, and functionality in patients with nonspecific chronic low back pain
  1. Tez No: 937406
  2. Yazar: AYŞE SIDDIKA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ERÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Yoga, Chronic Low Back Pain, Quality of Life, Pain, Sleep Quality, Pilates, Yoga, Chronic Low Back Pain, Quality of Life, Pain, Sleep Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kronik non-spesifik bel ağrısı (KNBA), mekanik bir değişikliğe bağlı olmayan spesifik bir patolojiye dayanmayan 3 aydan uzun süren bel ağrısıdır. Kronik bel ağrısı olan hastaların yaklaşık %90'ı spesifik olmayan bir kökene sahiptir (De Freitas et al., 2020; Koes et al., 2006).Nonspesifik kronik bel ağrısı tedavisi için çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Egzersiz tedavisi KNBA olan yetişkinlerde ağrıyı azaltmada ve yaşam kalitesini iyileştirme de etkili görünmektedir(Azizi F,2020). Nonspesifik kronik bel ağrılı hastaların tedavisinde kullanılan birçok farklı egzersiz tipi vardır. Egzersiz programları gövde güçlendirme egzersizleri (abdominal ve gövde ekstansörlerin güçlendirilmesi), fleksiyon/ekstansiyon hareketleri, aerobik egzersizler, zihin-vücut egzersizleri (Yoga, Pilates) gibi fonksiyonel restorasyon programlarını içerir(Eroğlu N,2015). Bu çalışma Nonspesifik Kronik Bel Ağrısı (NKBA) olan hastalarda yoga ve pilates temelli egzersiz programlarının ağrı, denge, uyku, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçlıyoruz.Çalışmaya blok randomizasyonla örneklem analizi hesabına gore her grup için 27 toplamda 54 hasta alınması planlanmaktadır. Hastalar iki gruba ayrılacaktır. İlk gruba pilates egzersizleri yaptırılacaktır.Ikinci grup ise yoga temelli egzersizler uygulanacaktır.İlk gruba haftada 3 gün olmak üzere 8 haftada toplam 24 seans pilates egzersizleri yapılacaktır. İkinci gruba ise haftada 3 gün olmak üzere 8 haftada toplam 24 seans yoga temelli egzersizler uygulanacaktır. Çalışmaya katılan tüm hastalara ağrı için Vizüel Analog Skalası, Uyku kalitesi Pittsburg Uyku kalitesi ölçeği, Oswestry bel ağrısı engellilik anketi ,Denge için tek ayak üstünde durma ve dinamik denge için Y balance test, Yaşam kalitesi için EurQOL Group EQ-5D-3L uygulanacaktır.Değerlendirmeler pilates ve yoga programı başında ve sonunda iki kez aynı fizyoterapist tarafından alınacaktır. Çalışma konusuyla ilgili yeterli çalışma olmadığı için literatüre getireceği katkı yanında hastalara klinik şikayetlere, denge, ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine etkisi araştırmayı amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Chronic non-specific low back pain (CNB) is low back pain lasting longer than 3 months, not due to a mechanical change and not based on a specific pathology. Approximately 90% of patients with chronic low back pain have a nonspecific origin (De Freitas et al., 2020; Koes et al., 2006). There are several approaches for the treatment of nonspecific chronic low back pain. Exercise therapy seems to be effective in reducing pain and improving quality of life in adults with CNBA (Azizi F,2020). There are many different types of exercise used in the treatment of patients with nonspecific chronic low back pain. Exercise programs trunk strengthening exercises (abdominal and trunk extensors strengthening), flexion/extension includes functional restoration programs such as movements, aerobic exercises, mind-body exercises (Yoga, Pilates) (Eroğlu N,2015). In this study, we aim to investigate the effects of yoga and pilates-based exercise programs on pain, balance, sleep, quality of life and functionality in patients with Nonspecific Chronic Low Back Pain (NCBP). Patients will be divided into two groups. The first group will do pilates exercises. The second group will do yoga-based exercises. The first group will be given a total of 24 sessions of pilates exercises, 3 days a week, in 8 weeks. The second group will be given a total of 24 sessions of yoga-based exercises in 8 weeks, 3 days a week. Visual Analogue Scale for pain, Sleep quality Pittsburg Sleep quality scale, Oswestry low back pain disability questionnaire, standing on one leg for balance and Y balance test for dynamic balance, EurQOL Group EQ-5D-3L for quality of life will be applied to all patients participating in the study. It will be taken twice by the same physiotherapist at the beginning and end of the pilates and yoga program. Since there are not enough studies on the subject of the study, we aim to investigate the effect of clinical complaints, balance, pain, quality of life and functionality on patients, as well as its contribution to the literature.