Yapay zekâ teknolojisi ile üretilen sosyal medya içeriklerinin marka algısına etkisi üzerine bir analiz
An analysis of the impact of social media content produced using artificial intelligence technology on brand perception
- Tez No: 937407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ÖZTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Marka Yönetimi, Marka Çağrışımı, Sosyal Medya, İçerik üretimi, Artificial Intelligence, Brand Management, Brand Association, Social Media, Content Creation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte sosyal medya, bireylerin sürekli iletişim ve etkileşim hâlinde olduğu bir alan hâline gelmiş ve bu durum, kurumsal markalar açısından pazarlama stratejilerinde köklü değişimlere neden olmuştur. Geleneksel medya araçlarından farklı olarak, sosyal medya platformları çift yönlü iletişim imkânı sunarak bireylerin tutum ve davranışları üzerinde belirleyici bir rol üstlenmektedir. Tüketicilerin düşüncelerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğrudan ifade edebildiği bu dinamik ortamda, kurumsal markaların hedef kitleleriyle etkin iletişim kurması ve marka yönetimini stratejik bir yaklaşımla sürdürmesi büyük önem arz etmektedir. Dijital pazarlamanın gelişimiyle birlikte yapay zekâ destekli içerik üretimi, sosyal medya pazarlama stratejilerinde önemli bir yer edinmiştir. Kurumsal markalar, yapay zekâ sistemlerini kullanarak kişiselleştirilmiş içerikler üretebilmekte ve hedef kitlelerinin beklentilerine daha hızlı ve etkin şekilde yanıt verebilmektedir. Bu sistemler, içerik üretiminden yönetimine kadar geniş bir yelpazede marka değerini artırmaya yönelik stratejik bir araç olarak konumlanmaktadır. MidJourney, DALL-E, Meta AI, OpenAI, Imagen Video ve Aug X Labs gibi yapay zekâ tabanlı içerik üretim araçları, yazılı ve görsel içeriklerin marka değeri bileşenlerinden biri olan marka çağrışımları ile uyumluluğunu sağlama ve pazarlama başarısını artırma açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın temel amacı, kurumsal markaların sosyal medya pazarlama stratejilerinde yapay zekâ destekli içerik üretiminin marka değeri ve çağrışımlar üzerindeki etkilerini inceleyerek işletmelere sosyal pazarlama stratejileri konusunda yol gösterici bilgiler sunmaktır. Araştırma kapsamında, yapay zekâ ile üretilen sosyal medya reklamlarının marka çağrışımları açısından nasıl bir etki yarattığı, bu reklamlarda marka çağrışımlarına ne ölçüde yer verildiği ve yapay zekâ ile hazırlanan içeriklerin karşılaştığı zorluklar ve riskler ele alınacaktır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, 'Yapay Zekâ ve İçerik Üretimi' kavramları ele alınarak, kurumsal markaların dijital medya platformlarında yürüttüğü pazarlama stratejileri kuramsal çerçevede incelenmektedir. İkinci bölümde, 'Marka İletişiminde Görsellik ve Algı' başlığı altında, görsel unsurların tüketici algısı üzerindeki etkisi tartışılmakta ve yapay zekâ ile üretilen içeriklerin marka kimliği ile tüketici deneyimi açısından taşıdığı stratejik önem değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde, 'Sosyal Medyada Yapay Zekâ Destekli İçeriklerin Marka Algısına Etkisi' başlığı altında, yapay zekâ tabanlı içeriklerin tüketiciler tarafından nasıl algılandığı, bu içeriklerin marka sadakati, güvenilirlik ve marka kimliği üzerindeki etkileri analiz edilmektedir. Dördüncü bölümde ise, yapay zekâ destekli içerik üretiminin marka algısı üzerindeki etkileri, marka çağrışımları bağlamında değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, yapay zekâ ile üretilen reklam içeriklerinde marka çağrışımlarına ne ölçüde yer verildiği, tüketicilerin bu içeriklere yönelik tutumları ve bu içeriklerin marka değeri üzerindeki yansımaları incelenmektedir. Ayrıca, yapay zekâ destekli sosyal medya reklamlarının karşılaştığı temel zorluklar ve potansiyel riskler tartışılmaktadır. Son olarak, araştırma bulguları doğrultusunda kurumsal markaların sosyal medya stratejilerini optimize etmelerine yönelik öneriler sunulacak ve yapay zekâ destekli içerik üretiminin marka yönetimi açısından taşıdığı fırsatlar ile olası riskler ele alınarak çalışma sonuçlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of digital technologies has significantly transformed social media into a platform where individuals constantly communicate and interact. This shift has brought about major changes in the marketing strategies of corporate brands. Unlike traditional media, social media platforms enable two-way communication, playing a crucial role in shaping consumer attitudes and behaviors. In this dynamic environment, where consumers can directly express their thoughts, needs, and expectations, it is essential for corporate brands to establish effective communication with their target audiences and manage their brands strategically. As digital marketing evolves, the use of AI-powered content creation has gained prominence within social media marketing strategies. Corporate brands are increasingly turning to artificial intelligence tools to produce personalized content, which allows them to respond swiftly and effectively to their audiences' demands. These tools serve as strategic assets to boost brand value, supporting a wide range of activities from content creation to management. AI-driven platforms such as MidJourney, DALL-E, Meta AI, OpenAI, Imagen Video, and Aug X Labs offer substantial opportunities for aligning textual and visual content with brand associations, a vital element of brand equity, thus enhancing marketing effectiveness. The primary aim of this research is to explore the influence of AI-generated content on brand value and brand associations within the social media marketing strategies of corporate brands. This study provides valuable insights for businesses to refine their social marketing approaches. Specifically, it investigates the effects of AI-generated advertisements on brand associations, the integration of these associations in the content, and the challenges and risks linked to AI-generated materials. The thesis is organized into four main sections. The first section examines the concepts of“Artificial Intelligence and Content Generation,”establishing a theoretical framework for the digital media marketing strategies employed by corporate brands. The second section, titled“Visuality and Perception in Brand Communication,”analyzes the role of visual elements in shaping consumer perception, assessing the strategic importance of AI-generated content for brand identity and consumer experience. The third section,“The Impact of AI-Assisted Content on Brand Perception in Social Media,”investigates how AI-driven content influences consumer perceptions of brand loyalty, credibility, and identity. The fourth section delves into the effects of AI-assisted content on brand perception, focusing on the incorporation of brand associations into AI-generated advertisements, consumer attitudes towards this content, and its implications for brand equity. Additionally, the study discusses the challenges and potential risks associated with AI-generated social media content. Based on the findings, recommendations will be provided to assist corporate brands in optimizing their social media strategies. The paper concludes by evaluating the opportunities and risks posed by AI-assisted content generation in brand management.