Çalışan engelli bireylerin fiziksel aktivite yapma durumları ile örgüte bağlılık iş motivasyonu ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the physical activity levels of employed disabled individuals and their organizational commitment, job motivation, and quality of life
  1. Tez No: 937450
  2. Yazar: EBRU PAZARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Birey, Fiziksel Aktivite, Sağlık, Yaşam Kalitesi, Disabled Individuals, Health, Physical Activity, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı; çalışan engelli bireylerin fiziksel aktivite durumlarını belirleyerek onların iş motivasyonu, örgüte bağlılık ve yaşam kalitesi düzeylerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, Kayseri İli Anadolu Erciyes Engelliler Spor Kulübü ve Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği üyeleri arasından tesadüfi olarak seçilen 168 engelli ve gönüllü bireylerden oluşmaktadır. Gönüllülerin fiziksel aktivite yapma durumları, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, engellilik durumu, çalışma yılı, çalışılan kurum gibi kişisel bilgilerden oluşan 7 soruluk demografik kişisel bilgi formunu doldurmaları istenmiştir. Sonrasında, örgütsel bağlılık ölçeği, iş motivasyon ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği anketleri uygulanmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeğinin alt boyutlarının yaş değişkenine göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. İş motivasyonu ölçeği alt boyutlarının eğitim durumuna göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yaşam kalitesi alt boyutlarının engellilik durumu, eğitim durumu ve çalışılan kuruma göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. İlişki karşılaştırmalarında değişkenler arasında pozitif yönlü çok güçlü, orta seviyeli ve düşük seviyeli ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Çalışan engelli bireylerin örgütsel bağlılık seviyelerinin yaş ilerledikçe arttığı, yaşa bağlı olarak farklı iş deneyimlerine ve psikolojik dinamiklere sahip oldukları düşünülmektedir. Eğitim seviyesinin artmasına bağlı olarak, yaşam kalitesi ve iş motivasyonu seviyelerinin yükseldiği gözlemlenmiştir. Kamuda çalışan engelli bireylerin, fiziksel ve psikolojik sağlık durumlarının özel sektörde çalışanlara oranla daha iyi durumda olduğu gözlemlenmiştir. Bu konuda yapılacak geniş çaplı, düzenli çalışmalarla engelli bireylerin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili alınacak tedbirlerin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the physical activity levels of disabled individuals and examine their effects on job motivation, organizational commitment, and quality of life. The research was conducted with members of Kayseri Anadolu Erciyes Disabled Sports Club and Anadolu Orthopedic Disabled Association. The sample consists of 168 randomly selected disabled and volunteer individuals from these organizations. Participants were asked to complete a 7-question demographic form, which included personal information such as age, gender, education level, disability status, years of employment, and workplace. Additionally, Organizational Commitment Scale, Job Motivation Scale, and the World Health Organization Quality of Life Scale were applied. When analyzing the sub-dimensions of the Organizational Commitment Scale based on age, significant differences commitment.For the Job Motivation Scale, significant differences were found based on education level. When examining quality of life sub-dimensions based on disability status, a significant difference was found in psychological health.Relationship analyses revealed strong, moderate, and weak positive correlations among various variables. It was found that the organizational commitment levels of employed disabled individuals increase with age, possibly due to differences in work experience and psychological dynamics. Education level was positively associated with better general health, physical health, quality of life, and job motivation. It was also observed that disabled individuals working in the public sector have better physical and psychological health conditions compared to those in the private sector. Regular, large-scale studies are recommended to improve the living and working conditions of disabled individuals and to implement effective measures for their well-being.