Universal silanların cam seramik- reçine siman bağlanma değerleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of universal silanes on glass ceramic-resin cement bond strength values
  1. Tez No: 937652
  2. Yazar: RABİA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lithium disilicate, glass ceramic, universal silane, universal adehesive, rezin cement, shear bond strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı 10-MDP (10-metakriloksidesildihidrojenfosfat) içeren universal silanlar ve 10-MDP içermeyen geleneksel silanın ve bunlarla birlikte yapısında fosfat monomer ve silan bulunan universal adeziv kullanımının, reçine siman ile CAD/CAM lityum disilikat cam seramik arasındaki kısa ve uzun vadeli bağlanma dayanımı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışmada kullanılan seramik bloklar su soğutması altında düşük hızlı bir testerede elmas disk kullanılarak kesildi (n=180). Numuneler rastgele dokuz gruba ayrıldı (n=20). Dört farklı silan primer ve universal adeziv üretici firma talimatlarına uygun olacak şekilde seramik yüzeylerine uygulandı. Numuneler distile suda (24 saat ve 12 ay süreyle 37°C) saklanarak, makaslama bağlanma dayanım testine tabi tutuldu. Elde edilen veriler, SPSS istatistik analiz programı versiyon 29 kullanılarak analiz edildi. Elde edilen veriler için parametrik eşlendirilmiş serilerde t testi (Paired T-Test), normal dağılıma uygun olmayan değerler için non-parametrik Wilcoxon Test kullanılmıştır. Post-hoc analizlerde Tamhane Testi kullanılmıştır. Gruplar arasında 24 saatlik ve 12 aylık bağlanma dayanım değerleri farklılık göstermektedir (p0.05). 24 saatlik sonuçlarda en yüksek bağlanma dayanımı değerini universal silan Monobond N + adeziv grubu gösterirken, en düşük bağlanma dayanımı değerini universal silan Monobond N grubu göstermiştir. 12 aylık sonuçlarda ise en yüksek bağlanma dayanım değerini geleneksel silan Porcelain Primer grubu gösterirken, en düşük bağlanma dayanımı değerini universal silan G-Multi Primer + adeziv grubu göstermiştir. Kullanılan farklı silan primerlerin kimyasal yapısı bağlanma dayanım değerleri üzerinde önemli etkiye sahiptir. Silan ile birlikte universal adeziv kullanımı bağlanma dayanım değerlerine katkı sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler : Lityum disilikat, cam seramik, universal silan, universal adeziv, reçine siman, makaslama bağlanma dayanımı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of universal silanes containing 10-MDP (10-methacryloxy dihydrogen phosphate) and conventional silanes without 10-MDP as well as the use of universal adhesives containing phosphate monomers and silanes on the short- and long-term bond strength between resin cement and CAD/CAM lithium disilicate glass-ceramic. The ceramic blocks used in the study were cut with a diamond disk on a low-speed saw under water cooling (n=180). The test specimens were randomly divided into nine groups (n=20). Four different silane primers and universal adhesives were applied to the ceramic surfaces according to the manufacturer's instructions. The specimens were stored in distilled water (37°C for 24 hours and 12 months) and subjected to a shear bond strength test. The data obtained were analyzed using the statistical analysis program SPSS, version 29. For the data obtained, a parametric t-test was used for paired values and a non-parametric Wilcoxon test was used for the values that did not fit a normal distribution. The Tamhane test was used for the post-hoc analysis. The 24-hour and 12-month bond strength values differed between the groups (p0.05). After 24 hours, the group with the universal silane Monobond N + adhesive showed the highest bond strength value, while the group with the universal silane Monobond N showed the lowest bond strength value. In the 12-month results, the group with the conventional silane Porcelain Primer showed the highest bond strength value, while the group with the universal silane G-Multi Primer + adhesive showed the lowest bond strength value. The chemical structure of the different silane primers used has a significant influence on the bond strength values. The use of universal adhesive together with silane contributes to the bond strength values.