Ratlarda tendon iyileşmesi üzerine trombositten zengin plazma ile hyaluronik asit'in karşılaştırılması
Comparison of platelet rich plasma and hyaluronic acid on tendon healing in rats
- Tez No: 937712
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tendon, iyileşme, adezyon, PRP, hyaluronik asit, rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tendon yaralanmaları sık karşılaşılan bir durumdur ve en önemli komplikasyonları adezyon ve tendon kopmasıdır. Bununla birlikte yeni tedavi seçenekleri denemeleri devam etmektedir. Bu çalışmada tendon iyileşmesi üzerine Trombositten Zengin Plazma (PRP) ve Hyaluronik Asit (HA)'in etkinliğinin makroskobik, histopatolojik ve biyomekanik olarak ortaya konulması ve karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada 36 adet Spraque Dawley ırkı erkek rat kullanıldı. Genel anestezi altında aşil tendonlarında tam kesi sonrası modifiye Kessler dikişi ile primer tendon onarımı yapıldı. Ratlar rastgele 10'arlı 3 gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubu olarak adlandırıldı ve herhangi bir medikal işlem yapılmadı. PRP grubu onarıldıktan sonra 0.5 ml tek doz olarak PRP uygulandı. HA grubundaki deneklere tek doz şeklinde 0.5 ml HA uygulandı. PRP elde etmek için kalan 6 adet rat donör olarak kullanıldı. Postoperatif 6. haftada ötenazi yapıldı. Elde edilen veriler makroskobik, histopatolojik ve biyomekanik olarak değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda; makroskobik adezyon derecesi K grubu ile PRP ve HA grubu arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık görüldü (p0.05). Adezyon özelliği bakımından tüm gruplar arasında anlamlı bir farklılık mevcuttu (p0.05). Maksimum hareketlilik K grubunda PRP ve HA gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05). Bu çalışmada, PRP ve HA uygulamalarının tendon iyileşmesi ve adezyonların önlenmesinde iyi bir bariyer oluşturduğu, her iki tedavi yönteminin de etkili olduğunu ancak çalışmamızda elde edilen veriler birbirlerine üstünlüğünü ortaya konulamamıştır.
Özet (Çeviri)
Tendon injuries are a common condition and the most important complications are adhesion and tendon rupture. However, new treatment options are being tested. This study aimed to demonstrate and compare the effectiveness of Platelet Rich Plasma (PRP) and Hyaluronic Acid (HA) applications on tendon healing macroscopically, histopathologically and biomechanically. Thirty-six Spraque Dawley male rats aged 6 month-old were used in the study. Primary tendon repair was performed with modified Kessler suture after complete incision in the achilles tendons under general anesthesia. The rats were randomly divided into 3 groups of 10. It was called the control (K) group and no medical procedure was performed. After the PRP group was repaired, 0.5 ml of PRP was applied as a single dose. 0.5 ml of HA was applied as a single dose to the subjects in the HA group. The remaining 6 rats were used as donors to obtain PRP. They were euthanized 6th weeks postoperatively. The obtained data were evaluated macroscopically, histopathologically and biomechanically. As a result of the evaluations, there was a statistically significant difference between the degree of macroscopic adhesion of the K, PRP, and HA group (p0.05). There was a significant difference in the adhesion property between all the groups (p0.05).