Erişkin bireylerde tam kan sayımı testlerinin referans aralıklarının indirekt yöntemle belirlenmesi
Determination of reference intervals of complete blood count tests in adult individuals by indirect method
- Tez No: 937711
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ALİYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tam Kan Sayımı, Referans Aralık, İndirekt Yöntem, Nonparametrik, Bhattacharya, ReflimR, Kosmic, RefineR, Complete Blood Count, Reference İntervals, Indirect Method, Nonparametrik, Bhattacharya, ReflimR, Kosmic, RefineR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Giriş: Referans aralıklar, laboratuvarlarda gerçekleştirilen ölçümlerin karşılaştırılmasında ve tıbbi karar verme sürecinde kritik bir öneme sahiptir ve bu süreçte kullanılan en yaygın ve önemli araçtır. Her laboratuvar kendi ölçüm yöntemine ve yerel popülasyonuna özgü referans aralık çalışmaları gerçekleştirmeli ve bunları periyodik olarak değerlendirmelidir. Amaç: Hastanemiz laboratuvarında çalışılan tam kan sayımı test parametrelerinin, laboratuvar bilgi yönetim sistemine kayıtlı olan hasta sonuçlarını kullanarak, indirekt yöntemle referans aralıkların belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Laboratuvarımızda 2015-2023 yılları arasında çalışılan tam kan sayımı test parametrelerine ait sonuçlar excel programına aktarıldı. Uygun olmayan sonuçların çıkarılması için verilere filtreleme işlemi yapıldı. Ön veri temizleme işlemleri gerçekleştirildi. Tukey yöntemiyle aykırı değerler atıldı. Referans aralıkları cinsiyet açısından alt gruplara ayırma kararı için Harris-Boyd yöntemi kullanıldı. Tam kan sayımı parametrelerinden indirekt yöntemle referans aralık belirlemek için nonparametrik, Bhattacharya, ReflimR, Kosmic ve RefineR yaklaşımları kullanıldı. Belirlediğimiz referans aralıkların, kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi açısından doğrulama işlemi gerçekleştirildi. Bulgular: RBC, HB, HTC, MCH, MCHC, PLT, MO%, MO#, PCT testlerinde erkek ve kadın arasında anlamlı fark bulundu ve cinsiyete göre ayrı referans aralıklar belirlendi. Farklı indirekt tekniklerin kullanılmasının referans aralıkları önemli ölçüde etkilediği görüldü. Yapılan doğrulama işleminde tüm parametrelerde bütün yöntemlerle elde edilen referans aralıklar geçerli kabul edildi. Üretici firma tarafından sunulan referans aralıkların, bölgemizin popülasyonuna özgü referans değerlerini tam olarak yansıtmadığı görüldü. Diğer çalışmalar ile karşılaştırıldığında referans değerler arasında farklılıklar olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmalar arasında referans bireylerin örnekleme yöntemleri, referans popülasyonun özellikleri (etnik köken, beslenme koşulları, yaşanılan bölgenin rakımı, yaşam tarzı gibi), ölçüm yöntemi ve kullanılan otoanalizörler ve referans aralıkların belirlenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemler gibi değişkenlerin referans aralıklar arasında farklılıklara neden olabileceği değerlendirildi. Bu farklılıkları azaltmak için hem direkt hem de indirekt referans aralığı çalışmalarında standardizasyon ve harmonizasyon büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda, Kosmic ve RefineR yöntemleri kullanılarak belirlenen referans aralıkların, diğer yöntemlere kıyasla laboratuvarımızda direkt yöntemle elde edilen sonuçlarla ve literatürdeki çalışmalarla en tutarlı sonuçlar ürettiği tespit edildi. İndirekt referans aralık çalışmalarında sıklıkla kullanılan ve klasik yöntemler olan nonparametrik ve Bhattacharya yaklaşımlarının yerine yeni nesil indirekt yöntemler olan Kosmic ve RefineR yöntemleri ile referans aralık belirlenmesini önermekteyiz. Önümüzdeki yıllarda, indirekt yöntem hakkında daha fazla deneyim kazanıldıkça bu tekniklerin gelişerek değerli hale geleceğini ve direkt yöntemin yerini alabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Reference intervals are of critical importance in the comparison of laboratory measurements and the medical decision-making process, serving as the most common and essential tool in this context. Each laboratory should establish and periodically reevaluate reference intervals specific to its measurement methods and local population. Objectives: The aim of this study was to determine the reference intervals for complete blood count test parameters analyzed in our hospital laboratory using the indirect method, based on patient results recorded in the laboratory information system. Methods: Complete blood count test results obtained in our laboratory between 2015 and 2023 were transferred to an Excel program. A data filtering process was applied to exclude inappropriate results, and preliminary data cleaning was performed. Outliers were eliminated using the Tukey method. The Harris-Boyd method was employed to determine whether reference intervals should be stratified by gender. To establish reference intervals for complete blood count parameters using the indirect method, nonparametric, Bhattacharya, ReflimR, Kosmic and RefineR approaches were applied. A verification process was conducted to assess the usability of the determined reference intervals. Results: Significant differences was found between males and females for RBC, HB, HTC, MCH, MCHC, PLT, MO%, MO# and PCT tests, leading to the establishment of gender-specific reference intervals. It was observed that the use of different indirect techniques significantly affected the reference intervals. In the verification process, the reference intervals obtained for all parameters using all methods were deemed valid. The reference intervals provided by the manufacturer did not fully reflect the reference values specific to our regional population. Comparisons with other studies revealed differences in reference values. Conclusion: Differences in reference intervals among studies have been attributed to various factors, including the sampling methods for reference individuals, characteristics of the reference population (such as ethnicity, nutritional status, regional altitude and lifestyle), measurement methods, the autoanalyzers used and the statistical approaches applied in determining reference intervals. To reduce these discrepancies, standardization and harmonization are of paramount importance in both direct and indirect reference interval studies. In our study, reference intervals determined using the Kosmic and RefineR methods produced the most consistent results compared to other approaches, aligning closely with both the directly obtained values in our laboratory and findings reported in the literature. We recommend the use of novel indirect methods such as Kosmic and RefineR in place of the traditional nonparametric and Bhattacharya approaches, which are frequently used in indirect reference interval studies. In the coming years, as more experience is gained with indirect methods, we believe these techniques will become more valuable and may eventually replace the direct method.