Subakromiyal impingement sendromu: Omuz fonksiyonel testleri veultrason parametreleri arasındaki ilişki
Subacromial impingement syndrome: Relationship between shoulder functional tests and ultrasound parameters
  1. Tez No: 937941
  2. Yazar: NİHAL KARAYER ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: supraspinatus tendonu, bursa, akromiyohumeral mesafe, ağrı, günlük yaşam aktivitesi, supraspinatus tendon, bursa, acromiohumeral distance, pain, daily living activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Subakromiyal impingement sendromu omuz ağrısının yaygın nedenlerinden biridir. Çalışmamızın amacı, subakromiyal impingement tanılı hastalarda DASH (Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi) ve Modifiye Constant Murley skoru (CMS) ile ultrason ölçümlerimiz arasındaki korelasyonu incelemektir. Subakromiyal impingement tanılı,kriterleri karşılayan 60 kişi çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik verileri kaydedilmiştir. DASH anketi hastalar tarafından doldurulmuştur. Modifiye CMS'de ağrı, günlük yaşam aktiviteleri soruları yüz yüze sorularak, hareket başlığı fizik muayeneyle değerlendirilmiştir, kuvvet ölçümü için hasta ayaktayken ayaklar omuz genişliğinde açıkken, kol skapular plandayken dinamometre bandı hastanın bileğinde olacak şekilde hastadan maksimum kuvvetle kolunu yukarı kaldırması istenerek ağrı sınırında 3 tekrarlı, en iyi sonuç kaydedilerek“hand dinamometer”ile ölçüm yapılmıştır. Fonksiyonel test sonuçlarına kör bir radyolog tarafından hasta ve sağlam omuzda, Samsung V8, LA2-14A prob aracılığıyla Modifiye Crass pozisyonunda supraspinatus tendon kalınlığı, subakromiyal bursa kalınlığı, akromiyohumeral mesafe, supraspinatus tendon kalınlığı/ akromiohumeral mesafe ölçümü yapılmıştır. DASH skoru karşılaştırıldığında üniversite gruplarında, yüksek lisans gruplarına kıyasla daha yüksek saptadık. Yaş arttıkça ifade edilen ağrı oranının arttığını gösterdik. Erkeklerde Modifiye CMS' nin kuvvet alt parametresi ve total skorun daha yüksek olduğunu saptadık. Yaş arttıkça bursa kalınlığının arttığını gösterdik. İlköğretim grubunda bursa kalınlığının, yüksek lisans grubuna göre yüksek olduğunu saptadık. Supraspinatus tendon kalınlığı/ akromiyohumeral mesafe oranının arttıkça DASH skorlarında artma (kötüleşme) olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Subacromial impingement syndrome is one of the common causes of shoulder pain. The aim of our study is to examine the correlation between the DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand) questionnaire, the Modified Constant Murley Score (CMS), and our ultrasound measurements in patients diagnosed with subacromial impingement. A total of 60 individuals who met the diagnostic criteria for subacromial impingement were included in the study. The demographic data of the patients were recorded. The DASH questionnaire was completed by the patients. In the Modified CMS assessment, questions regarding pain and daily living activities were asked face-to-face, while the mobility component was evaluated through physical examination. For strength measurement, the patient stood with feet shoulder-width apart, with the arm in the scapular plane, and a dynamometer band was placed around the patient's wrist. The patient was instructed to lift their arm with maximum force within their pain limit, and the best result from three attempts was recorded using a hand dynamometer in pounds. A blinded radiologist performed ultrasound measurements on both the affected and healthy shoulders using a Samsung V8 with an LA2-14A probe in the Modified Crass position. The measurements included supraspinatus tendon thickness, subacromial bursa thickness, acromiohumeral distance, and the ratio of supraspinatus tendon thickness to acromiohumeral distance. When comparing DASH scores, we found that they were higher in university-level groups compared to postgraduate-level groups. We demonstrated that reported pain levels increased with age. Males had higher Modified CMS strength sub-parameter and total scores. We found that bursa thickness increased with age and that primary school graduates had greater bursa thickness compared to postgraduate groups. Additionally, we showed that as the supraspinatus tendon thickness/acromiohumeral distance ratio increased, DASH scores worsened.