Siklik- ve bisiklikepoksitlerin sentezi, karakterizasyonu ve antikanser potansiyellerinin değerlendirilmesi
Synthesis, characterization, and evaluation of the anticancer potential of cyclic and bicyclic epoxides
- Tez No: 938127
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜRKEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Diels-alders, Epoksidasyon, Epoksit, Glioblastoma, Halkalı bileşikler, Nöroblastoma, SH-SY5Y, Siklohekzen epoksit, U-87 MG, Anticancer, Cyclohexene epoxide, Diels-alder, Epoxidation, Epoxide, Glioblastoma, Neuroblastoma, Ring compounds, SH-SY5Y, U-87 MG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Glioblastoma multiforme (GBM) ve nöroblastoma, agresif ve ölümcül beyin tümörleri olup, mevcut tedavilere karşı direnç göstermeleri ve kötü prognozları nedeniyle etkili tedavi sağlanmasında önemli zorluklar sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bisiklikepoksit ve siklikepoksit türevlerinin biyolojik aktivitelerini değerlendirerek, bu bileşiklerin GBM ve nöroblastoma gibi kanser türleri üzerindeki potansiyel antikanser etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, siklik ve bisiklik epoksitlerin sentezi daha önceki çalışmalara dayanarak yapılmış ve biyolojik aktiviteleri MTT testi ile incelenmiştir. U87MG ve SHSY-5Y hücre hatlarında, sentezlenen epoksit türevlerinin sitotoksik etkileri MTT testi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, Hoechst 33258 floresan boyama, flow sitometri ve antioksidan kapasite ölçümleri gibi çeşitli biyolojik analizler kullanılmıştır. Bulgular: Sentezlenen epoksit türevlerinden Siklikepoksit 9, U-87 MG ve SH-SY5Y hücre hatlarında anlamlı sitotoksik ve apoptotik etki göstermiştir. MTT testi ile hücre canlılığı azalmış, Hoechst boyaması ve akım sitometrisi ile apoptoz doğrulanmıştır. TOS/TAK analizleriyle oksidatif stres artışı izlenmiştir. Ancak bazı bileşiklerin (Bisiklikepoksit 7, Bisiklikepoksit 8) etkisi sınırlı kalmış, belirgin biyolojik aktivite göstermemiştir. Sonuç: Tespit edilen epoksit türevlerinin kanser hücreleri üzerinde olumlu biyolojik etkiler gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, seçici antikanser potansiyel taşıyan bileşiklerin varlığını ortaya koymakla birlikte, tüm türevlerin aynı düzeyde etkili olmadığını da göstermektedir. Bulgular, ileri farmakolojik çalışmalar için yol göstericidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Glioblastoma multiforme (GBM) and neuroblastoma represent highly aggressive and lethal forms of brain tumors, characterized by poor prognosis and notable resistance to conventional therapeutic approaches. These malignancies pose substantial clinical challenges, underscoring the urgent need for novel and more effective treatment strategies. In this context, the present study aims to explore the potential anticancer properties of synthesized bicyclic and cyclic epoxide derivatives. To this end, the biological activities of these compounds were systematically evaluated in order to assess their efficacy against GBM and neuroblastoma cell lines. Material and Method: In the present study, the synthesis of cyclic and bicyclic epoxides was performed based on established protocols from previous literature. The biological activities of the synthesized compounds were assessed through the MTT assay to determine their cytotoxic effects on U87MG (glioblastoma) and SH-SY5Y (neuroblastoma) cell lines. Furthermore, a range of complementary biological analyses—including Hoechst 33258 fluorescent staining, flow cytometry, and measurements of antioxidant capacity—were employed to gain deeper insight into the potential anticancer mechanisms of these epoxide derivatives. Results: Among the synthesized epoxide derivatives, Cyclic Epoxide 9 demonstrated significant cytotoxic and apoptotic effects on U-87 MG and SH-SY5Y cell lines. A decrease in cell viability was observed through the MTT assay, while apoptosis was confirmed by Hoechst staining and flow cytometry analyses. An increase in oxidative stress was also detected via TOS/TAS assays. However, certain compounds, such as Bicyclic Epoxide 7 and Bicyclic Epoxide 8, exhibited limited effects and did not show notable biological activity. Conclusion: The identified epoxide derivatives exhibited favorable biological effects on cancer cells. These findings not only highlight the presence of compounds with selective anticancer potential but also indicate that not all derivatives exert the same level of efficacy. Overall, the results provide valuable insights that may guide future pharmacological investigations.