Kadınlarda HPV bilgi durumu ve sağlık okuryazarlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between HPV knowledge and health literacy among women
- Tez No: 938141
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, HPV, kadın, sağlık okuryazarlığı, Health literacy, HPV, nursing, women
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kadınlarda HPV Bilgi Durumu İle Sağlık Okuryazarlığı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, kadınların insan papilloma virüsü (HPV) hakkındaki bilgi düzeylerini, tutumlarını ve bu unsurların sağlık okuryazarlığı ile olan ilişkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, Mayıs 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Erzurum ili Palandöken ilçesindeki Adnan Menderes ve Yıldızkent Aile Sağlığı Merkezlerinde kayıtlı 18 yaş üstü 17.371 kadın oluşturmuştur. Örneklemi ise evrenin bilindiği örnekleme formülüne göre hesaplanarak, toplamda 383 kadın ile çalışma tamamlanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, HPV Bilgi Ölçeği ve Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler, SPSS 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kadınlar, Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği'nden 56.69±9.58, HPV Bilgi Ölçeği'nden ise 6.94±7.83 puan almışlardır. Üniversite mezunu, çalışan, CYBH ve rahim ağzı kanseri bilgisi yüksek olan kadınların sağlık okuryazarlığı düzeyi ile bekar, üniversite mezunu, çalışan ve aşı olmuş kadınların HPV Bilgi Ölçeği puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sağlık okuryazarlığı ile HPV bilgisi arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Sonuç: Kadınların sağlık okuryazarlığı ve HPV bilgi düzeyleri, sosyo-demografik faktörler ve sağlık bilgisiyle ilişkilidir. Özellikle düşük eğitimli ve çalışmayan kadınlar için eğitim programlarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between HPV Knowledge and Health Literacy Among Women Objective: This study was conducted to determine women's levels of knowledge and attitudes regarding human papillomavirus (HPV) and the relationship between these factors and health literacy. Materials and Methods: This descriptive study was carried out between May 2024 and May 2025. The study population consisted of 17.371 women aged 18 and over who were registered at Adnan Menderes and Yıldızkent Family Health Centers in the Palandöken district of Erzurum. The sample size was calculated using the known population sampling formula, and the study was completed with a total of 383 women. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the HPV Knowledge Scale, and the Health Literacy Scale. The data were analyzed using SPSS 27.0 software. Results: The women scored 56.69±9.58 on the Health Literacy Scale and 6.94±7.83 on the HPV Knowledge Scale. It was determined that women who were university graduates, employed, and had higher knowledge of sexually transmitted infections and cervical cancer had higher health literacy levels. In addition, single, university graduate, employed, and vaccinated women had higher mean scores on the HPV Knowledge Scale. A positive correlation was found between health literacy and HPV knowledge. Conclusion: Women's health literacy and HPV knowledge levels are associated with socio-demographic factors and health information. It is recommended that educational programs be implemented, especially for women with lower education levels and those who are unemployed.